Het is vrijdagavond en Fortuna heeft een minitoernooi georganiseerd in het eigen stadion. Een prima gelegenheid dus om naar het stadion te trekken, waar we ons even na zessen melden op de hoofdtribune. Daar zijn nog circa 400 supporters samengekomen.


29 juli 2016

Kleine nederlaag tegen Málaga CF

Doelpuntenmakers: 32. Jony 0-1
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Ospitalieri; Khalouta, Kurt, Hadzhiev, Van Hout; Torunariga (35. Dianessy), Wiafe.
Toeschouwers: 400.
Scheidsrechter: Hodselmans

Het minitoernooi kent drie deelnemers. De Spaanse eersteklasser Málaga CF, een door de Duitse spelersvakbond VDV opgetrommeld team van werkzoekende Duitse profspelers en natuurlijk gastheer Fortuna Sittard. De drie teams spelen onderlinge duels van 45 minuten, waardoor iedere ploeg in totaal negentig minuten aan de bak moet.


Een redelijk gevulde hoofdtribune

Het toernooi begint met het duel Fortuna Sittard – Málaga CF. Ben van Dael start met de elf spelers die hij – volgens ons – ook in gedachte heeft voor het eerste competitieduel van volgende week vrijdag tegen Achilles ’29. Leon ter Wielen in het doel, met daarvoor vier verdedigers: Christopher Braun en Marco Ospitalieri aan de zijkanten, Luc Mares en Ferry de Regt centraal. Op het middenveld kiest Van Dael voor Okan Kurt en Kamen Hadzhiev centraal en Roald van Hout en Aziz Khalouta aan de zijkanten. Voorin het duo Frank Wiafe en Junior Torunarigha. Het enige vraagteken in deze opstelling is Van Hout. Hij is de enige van deze elf die nog geen contract heeft getekend (of Fortuna heeft dat nog niet gemeld). Trainer Juande Ramos van Málaga Club de Fútbol heeft geen oud Fortunezen in de selectie dus daar kunnen we kort over zijn.

Het duel komt traag op gang, want behoudens een gevaarlijke corner van de Spanjaarden in de openingsfase gebeurt er aan beide doeleinden niet veel.


Braun heeft zijn tegenstander op de knieën

Wel moet Málaga in die openingsfase al twee spelers wisselen vanwege licht blessureleed. Na een minuut of dertien spelen zien we dan een eerste aardige actie van Fortuna. Okan Kurt stoomt op halverwege de helft van Málaga, maar wordt op onreglementaire wijze een halt toe geroepen voordat hij echt gevaarlijk kan worden. De vrije trap is – zoals elk doodspelmoment – een klus voor Roald van Hout. Hij lepelt de bal slim in de doelmond tussen de laatste verdedigingslinie en de keeper. Helaas komen onze voorwaartsen net tekort om de bal binnen te tikken. Een paar minuten later combineert Málaga door het hart van Fortuna’s defensie. De Baziliaan Charles Dias Oliveira mag de trekker overhalen, maar Ter Wielen kan keren.


Hadzhiev was bedrijvig op het middenveld

In de 23ste minuut komt er wat vuur in het trage duel. Fortuna krijgt een corner, die Van Hout slecht neemt. Málaga kan de bal aan de eerste paal wegkoppen en een gevaarlijke counter opzetten. Ospitalieri ruikt het onraad en besluit de zaag boven te halen: een stevige overtreding. Enkele Malagueños gaan verhaal halen bij Ospitalieri, die gelukkig steun krijgt van zijn ploeggenoten. Nee, met de teamspirit bij Fortuna is niets mis. Na wat duw- en trekwerk kunnen we verder.


Ospitalieri staat er niet alleen voor

Het lijkt er wel op dat Málaga wakker is geworden van dit incident, want de Spanjaarden worden iets sterker. Het leidt een kleine tien minuten later ook tot de openingsgoal van het toernooi. Jhonatan Rodriguez Melendez – alias Jony – mag wel heel gemakkelijk door onze rechterverdedigingszone richting doel lopen. Met een bekeken schuiver laat hij Ter Wielen kansloos: 0-1.

Van Dael reageert en brengt tester Djibril Dianessy voor Torunarigha. Het is echter de andere aanvaller – Wiafe – die een kans krijgt op de gelijkmaker, maar hij kan de slimme steekpass van Van Hout niet verzilveren. Het bleek Fortuna’s laatste kans en dus eindigt dit duel in een 1-0 overwinning voor Málaga CF.

Na enig beraad aan de zijlijn komt men tot de conclusie dat er penalty’s genomen moeten worden om een toernooiwinnaar aan te wijzen in het geval dat alle drie de teams één duel winnen. Drie (waarom drie en niet vijf?) spelers van elke team lopen naar de middencirkel. Jony benut de eerste penalty voor Málaga; Khalouta doet hetzelfde voor Fortuna. Met een mooie Panenka benut Ontiveros de tweede Spaanse penalty, maar Ospitalieri laat zich daar niet door van de wijs brengen en brengt Fortuna opnieuw langszij. Duda scoort ook, waardoor De Regt niet mag missen en dat doet hij niet.

En nu? Blijkbaar had niemand rekening gehouden met zes benutte strafschoppen, maar voordat de Spanjaarden een vierde speler kunnen aanwijzen, heeft keeper Aaron de bal al klaargelegd. Hij mist niet. De logica volgende is nu Ter Wielen aan de beurt. Hij legt de bal klaar, maar dan meldt zich Wiafe. Hij wil de vierde penalty ook wel nemen. Ter Wielen vindt het prima en Wiafe? Die mist.

Fortuna zit dus in zwaar weer wat betreft winst van het eigen minitoernooi.