Nadat de derby in Reuver tegen VVV met 0-2 verloren is gegaan, wacht vandaag een tegenstander van een groter kaliber. De Koninklijke Racing Club Genk komt op bezoek in Sittard. Sinds 1997 bestaat er een vriendschapsband met de supporters van de Belgisch-Limburgse club, die vorig seizoen nog in de Champions League uitkwam.


 

Fortuna verliest van bevriende buurman

Fortuna Sittard 0 KRC Genk 2
Doelpuntenmakers: 21. Vossen 0-1, 87. Benteke 0-2.
Opstelling 1e helft: Kaya;  Turan, De Boer, Janssen, Schroyen; Ricksen, Secerovic, Briels; Khalouta, Nepomuceno, Nieuwland.
Opstelling 2e helft: Voss; Hendrickx, Dreesen, Goossens, Sekkour; Voorn, Gulpen, Dahmani; Diaz, Khalouta (70. Bruhenne jr.), Kalis.
Toeschouwers: 1.500
Scheidsrechter: Van Sichem

Tijdens de Euregiocup van 1997 werd de basis gelegd voor een vriendschap die 15 jaar later nog steeds stand houdt. Sindsdien bezoeken fans van beide clubs met enige regelmaat elkaars wedstrijden. In mei reisde er nog een bus vanuit Sittard naar de laatste play-off wedstrijd van Genk in Gent.


Fortuna- en Genk-fans gebroederlijk op één tribune

In 2009 speelden Fortuna en Genk voor het laatste vriendschappelijk tegen elkaar. Genk kwam toen met haar tweede garnituur, al zijn Elyaniv Barda, Thibaut Courtois en Torben Joneleit toch bekende namen. Fortuna won destijds met 7-0. Uitblinkers aan Fortuna-zijde: Charly van den Ouweland en Anthony di Lallo. Times can change…

Racing Genk werd in 2011 kampioen van België en plaatste zich vorig seizoen voor de poulefase van de Champions League. Toen de namen van de tegenstanders uit de koker rolden, werd heel voetbalminnend Genk vrolijk. Genk mocht het namelijk op gaan nemen tegen Chelsea, Valencia en Bayer Leverkusen. Dat men uiteindelijk als laatste in de poule eindigde is geen verrassing en zeker ook geen schande. De fans houden in ieder geval prachtige herinneringen over aan de buitenlandse trips en het bezoek van de drie grootmachten aan de Kristal Arena. Afgelopen seizoen stelde Genk via de play offs een 3e plek en daarmee plaatsing voor de voorronde van de Europa League veilig.

In de afgelopen zomer zag Genk zijn topspeler Kevin de Bruyne naar Chelsea vertrekken. De circa €9 miljoen euro die men voor hem ontvangt is een stevige financiële pleister op de sportieve wond. Genk zelf besloot het contract van een andere bekende naam, Anthony vanden Borre niet te verlengen. Het enfant terrible bleek ook voor Mario Been niet te sturen. Vanden Borre gaat komend seizoen zijn geluk beproeven bij het Spaanse Real Zaragoza.

Vandaag komt Genk wel met zijn sterkste selectie naar Sittard. Op het wedstrijdformulier treffen we dan ook namen als Jelle Vossen, Christian Benteke, László Köteles en Thomas Buffel aan. Fortuna-coach Willy Boessen heeft de selectie door elkaar gehusseld en zal vandaag 22 spelers de kans geven zich te bewijzen. Aan de aftrap verschijnen Kaya; Janssen, De Boer, Schroyen, Turan; Ricksen, Secerovic, Briels; Khalouta, Nepomuceno enNieuwland.

Nadat de rookwolken van de sfeeractie op de noordtribune zijn opgetrokken, kan de wedstrijd beginnen. Voor het oog van 1500 bezoekers fluit scheidsrechter Van Sichem voor het beginsignaal. Van die 1500 bezoekers zijn er enkele honderden afkomstig uit Genk en omstreken.


Let the game begin

Na circa tien minuten wordt in mijn ogen Fortuna’s grootste probleem van dit moment al meteen blootgelegd. Joeri Schroyen gaat aan de linkerkant goed diep en haalt de achterlijn. Hij zet laag voor, maar er is geen spits. Met het vertrek van Hoesen, Gommans, Schreurs, Scheelen en Van Zaanen is Fortuna aanvallend gezien helemaal leeggelopen. Prince Rajcomar is dan wel aangetrokken, hij ondervindt nog teveel hinder van een spierblessure om vandaag mee te kunnen doen. Bovendien mogen we van Prince geen 45 doelpunten verwachten.

Fortuna voetbalt de eerste periode van de wedstrijd aardig mee. Na een dik kwartier wordt Nadson goed opgejaagd door Jordi Briels. Nadson verspeelt zo de bal aan Secerovic, die Briels vrij zet voor de keeper. Zijn schot gaat een meter over. Briels valt de eerste helft in positieve zin op door zijn harde werken en aardige spel. Datzelfde geldt voor rechtsback Fatih Turan en proefspeler Gevaro Nepomuceno. Al is 45 minuten tekort om te beoordelen of laatstgenoemde een echte meerwaarde kan betekenen.

In het eerste kwart van de wedstrijd is Genk eigenlijk nog niet gevaarlijk geweest. Maar dan is ook meteen raak. Een schitterende crosspass vanaf de linkerflank valt precies achter Schroyen. Monrose neemt de bal in één keer mee. Zijn voorzet wordt in eerste instantie nog geblokt, maar vervolgens door Vossen tegen het net geschoten. De 0-1 is een feit.

Vlak voor het half uur wordt een goede actie en daaropvolgende voorzet van Nieuwland niet bekroond met een doelpunt. De kopbal van Khalouta verdwijnt enkele meters naast het doel van Köteles. Nieuwland weet enkele keren zijn tegenstander te slim af te zijn en enkele voorzetten af te leveren. Vijf minuten voor rust biedt hij Nepomuceno een schietkans door de bal goed terug te leggen. Diens schot van twaalf meter raakt echter bijna het scorebord.

Het laatste wapenfeit voor rust komt op naam van Genk. De Boer verspeelt de bal, waarna Genk vrij op goal mag schieten. Vossen toucheert de bal, waarna deze in doel verdwijnt. De grensrechter heeft echter goed opgelet en gezien dat Vossen in buitenspelpositie stond. Het blijft dus bij 0-1.

In de pauze wordt in de gracht (of is het canal?) en op de tribunes de huidige staat van de selectie besproken. Grootste punt van zorg onder de fans blijft de eerder genoemde aanval. We hebben kwalitatief gezien heel veel ingeleverd en dat kunnen we nooit gaan compenseren met alleen Prince Rajcomar en enkele jeugdige spelers. Hopelijk ziet het technisch kader dit ook in en mogen we op korte termijn nog enkele aanwinsten begroeten.

De spelers die de tweede helft hun kunsten mogen vertonen, lopen zich inmiddels warm. Op Aziz Khalouta na, worden alle spelers door Boessen vervangen. De opstelling voor de tweede helft ziet er daardoor als volgt uit: Voss, Hendrickx, Dreesen, Goossens, Sekkour; Voorn, Gulpen, Dahmani, Diaz; Kalis en Khalouta.

Fortuna gaat voortvarend van start en creëert binnen een kwartier drie kansen. Eerst is het Dean Kalis die vanaf rechts naar binnen komt en met links op goal besluit. Zijn schot gaat echter over. Daarna krijgt Kevin Diaz een uitgelezen kans op de 1-1. Vanaf tien meter kan hij vrij uithalen. Zijn rechterbeen blijkt echter nog steeds onderontwikkeld, zijn schot dwarrelt naast het doel. In de 59e minuut lijken we dan toch de gelijkmaker aan te tekenen. Een voorzet van Ramon Voorn wordt door Kalis in doel verwerkt. Maar weer let de grensrechter goed op, ook Kalis stond buitenspel.

Mario Been past nu zijn eerste wissel toe. Thomas Buffel (o.a. oud-Feyenoord en Glasgow Rangers) komt het veld in. In het resterende half uur zal hij leuke duels uitvechten met de felle Walid Sekkour. Af en toe wint het jeugdig enthousiasme, af en toe de routine.

Of het door de wissel van Buffel komt, weet ik niet. Maar de wedstrijd kantelt het laatste half uur in het voordeel van de Belgen. Benteke draait zich goed weg bij Hendrickx en schiet met links op doel. Voss redt echter prima. In de scrimmage na de daaropvolgende corner valt de bal voor de voeten van Buffel. Hij tikt de bal echter tegen de paal.

Fortuna komt er via een counter weer even uit. Een pass van Diaz op Kalis, wordt door de aanvaller tot ieders verrassing in één keer vanaf de rechterflank op doel geschoten. Köteles laat zich echter niet verrassen en tikt de bal met een mooie save over het doel.

Twintig minuten voor tijd mag dan ook Chris Burhenne junior zijn opwachting maken. Hij komt in het veld voor Khalouta, die niet kon overtuigen. Ook Burhenne overtuigt me in het restant van de wedstrijd helaas niet van zijn kwaliteiten.

Aan Genkse kant wordt het grote talent Siebe Schrijvers ingebracht. Schrijvers vierde jongstleden woensdag pas zijn 16e verjaardag en kreeg meteen een contract aangeboden. Enkele weken geleden speelde hij één helft mee in de oefenwedstrijd tegen KVK Beringen en scoorde prompt drie keer. Hopelijk ligt voor hem een carrière en ontwikkeling à la Courtois en De Bruyne in het verschiet.

Tien minuten voor tijd laat Mark Voss zien wel degelijk te kunnen keepen. Na een goede actie aan de linkerkant wordt de bal strak voorgezet en kan Vossen de bal in het vrijwel lege doel tikken. Voss werpt zich echter in een reflex voor het schot en weet die alsnog te keren. Dat hij een minuut later onder een hoge vrije trap door vliegt, nemen we dan ook maar voor lief.


Voss deed weer van zich spreken

In de 87e minuut wordt de wedstrijd definitief beslist. Christian Benteke krijgt een niet te missen kans en mist deze dan ook niet. De 0-2 is geen schande en kan in de slotseconden zelfs nog tot 1-2 worden gereduceerd. Diaz wordt diep gestuurd, maar twijfelt tussen een schot en een voorzet. De bal zeilt voorlangs, waarna scheidsrechter Van Sichem de wedstrijd beëindigd.


Benteke heeft de 0-2 aangetekend

Bij vlagen hebben we vandaag een best aardig voetballend Fortuna gezien. Het grootste probleem is en blijft de voorhoede. Khalouta en Burhenne lijken tekort te komen en Nieuwland en Kalis zijn nog erg jong en onervaren. De roep om Danny Schreurs wordt met de dag luider en zelfs dan mag er nog wel wat bijkomen. In positieve zin vielen Dahmani, Hendrickx, Sekkour, Briels en Turan op. Maar in feite is het nog te vroeg om een echt oordeel te vellen. De tijd begint echter wel langzaam te dringen…

Zondag komt Hasselt op bezoek in het kader van de strijd om de Zusterstedencup. Tot dan!