Na de krachtmeting met Fortuna Köln van afgelopen vrijdag, komt vanavond het Engelse Fleetwood Town op bezoek. De Engelsen beleggen momenteel een trainingskamp in Nederland en werken daarbij drie oefenwedstrijden af. Fortuna is de eerste tegenstander en houdt de Engelsen in Nieuwstadt op 0-0. Fortuna wint dus ook de derde serieuze oefenwedstrijd niet, maar het vertoonde spel begint wel meer lijn te vertonen en perspectief te bieden voor de komende maanden.


19 juli 2016

Fortuna en Fleetwood in evenwicht

Doelpuntenmakers: -.
Opstelling: Van der Helm; Braun (85. Essers) , De Regt, Mares, Ospitalieiri (85. Roumen); Van Hout (67. Belkassem), Hadzhiev, Kurt, Khalouta; Torunarigha (30. Briels), Wiafe (72. Vlijter).
Toeschouwers: 500.
Scheidsrechter: onbekend

Tot een aantal maanden geleden zal de naam Fleetwood Town bij weinig mensen een belletje hebben doen rinkelen. Ene Jamie Vardy bracht daar verandering in. Vardy speelde in het seizoen 2011-2012 nog met Fleetwood op het vijfde Engelse niveau. In dat seizoen scoorde de spits maar liefst 31 treffers en verdiende daarmee een contract bij Leicester City. De rest van het waargebeurde sprookje is inmiddels bij de meeste voetballiefhebbers bekend.

Van de huidige selectie is Conor McLaughlin de bekendste speler. McLaughlin speelde afgelopen maand met Noord-Ierland mee op het EK in Frankrijk. Aangezien hij vanwege dit EK later aan mocht sluiten bij de ‘Cod Army’, start McLaughlin niet in de basis. Verder herkennen we alleen Ricardo Kip aan Engelse zijde. Kip kwam afgelopen seizoen nog uit voor Almere City en scoorde in Sittard een van de twee treffers voor de Noord-Hollanders.

Trainer Steven Pressley is in het Britse voetbal evenmin een onbekende naam. Pressley is oud-speler van onder ander Celtic, Heart of Midlothian en Glasgow Rangers en 32-voudig international van het Schots elftal. In zijn carrière werd hij vier keer kampioen van Schotland, won hij vier keer de Schotse beker en twee keer de League Cup. Een prijzenkast waar menig speler stikjaloers op zou zijn. Dat een dergelijke prijzenkast iemand nog geen goede trainer maakt, bewees Peter van Vossen de afgelopen jaren in Sittard…

Fleetwood kwam het afgelopen seizoen uit in de Engelse League One (het derde profniveau) en werd 19e van de 24 deelnemende ploegen. Tijdens het zesdaagse trainingskamp speelt Fleetwood verder nog tegen AZ en tegen de Oosterburen. Na die wedstrijden kan het resultaat van vanavond misschien wat beter ingeschat worden. De eerdere 0-5 nederlaag tegen Liverpool en 4-1 winst tegen Salford (hoogste amateurniveau) zeggen in ieder geval nog weinig over de sterkte van de Engelse ploeg. Dat zullen we vanavond zelf moeten ervaren.

Bij Fortuna tekenden Okan Kurt en Randy Onuoha afgelopen week een contract. Junior Torunarigha en Roald van Hout proberen nog steeds een contract af te dwingen en verschijnen vanavond aan de aftrap. Nieuwe testspelers hebben zich nog niet gemeld, maar de ervaring leert dat dat snel kan veranderen.

Fortuna begint geconcentreerd aan de wedstrijd en geeft met name verdedigend weinig weg. Na dik tien minuten wordt Abdelaziz Khalouta ter hoogte van de Engelse dugout onrechtmatig afgestopt. De toegekende vrije trap wordt door Kamen Hadzhiev tot ieders verbazing snel en direct op doel geschoten. Chris Neal kan de bal ternauwernood uit zijn doel tikken, daarmee wel een hoekschop weggevend.

Op de rechterflank lijkt Christopher Braun zijn draai steeds beter te vinden. Waar mogelijk trekt hij mee naar voren en zorgt daarmee regelmatig voor gevaar. In de achttiende minuut kiest hij zo’n moment en levert een goede voorzet op Junior af. Diens kopbal gaat echter hoog over het doel van de Cod Army.


Braun zorgt voor veel aanvallende dreiging

Nu is het de beurt aan Fleetwood om de aanval te zoeken. Een vliegend schot van Nick Haughton wordt door Paul van der Helm goed uit de hoek getikt.

Vlak na de eerste drinkpauze lijkt Fortuna op voorsprong te komen. Een lage voorzet van Marco Ospitalieri vanaf links wordt bij de eerste paal prima ingetikt door Van Hout. Terwijl de Sittardse fans al staan te applaudisseren, gooit de grensrechter roet in het eten. Van Hout zou buitenspel hebben gestaan en dus blijft de stand voorlopig 0-0.

Als er een half uur gespeeld is, komt Junior hard in botsing met een Engelse verdediger. Beide spelers gaan naar de grond en moeten verzorgd worden. Junior moet met een bloedende hoofdwond gewisseld worden, zijn tegenstander kan de wedstrijd hervatten met een karakteristieke tulband om zijn hoofd. Jordie Briels komt Junior vervangen.


Junior wordt verzorgd maar zal de wedstrijd niet kunnen hervatten

Voor rust noteren we nog twee noemenswaardige momenten. Eerst trekt Braun op rechts weer mee ten aanval. Zijn voorzet belandt echter achter de meegelopen Frank Wiafe. De opruiming van de Fleetwood-verdediging levert nog wel een hoekschop op, maar daar komt geen kans uit voort. Aan de andere kant wordt Fleetwood nog een keer gevaarlijk. Via een counter over rechts wordt Ash Hunter op links met een mooie cross pass vrij voor de keeper gezet. De drop kick van Hunter wordt door Van der Helm over het doel getikt.

Aan het begin van de tweede helft lijken de spelers meer last te krijgen van de hitte en dat komt het voetbal niet bepaald ten goede. Na een uur spelen wisselt coach Pressley zeven spelers. De Noord-Ierse international McLaughlin is een van de spelers die het veld betreedt. Diezelfde McLaughlin houdt even later met een uiterste krachtsinspanning een bal binnen de lijnen, daarbij enkele kinderen die langs de lijn zitten ternauwernood missend.

Net voor de tweede drinkpauze wordt ingelast zoekt de schijnbaar onvermoeibare Braun nog maar eens de aanval. Zijn voorzet lijkt prima afgemeten, maar wordt toch door Wiafe gemist. Net na die drinkpauze wordt de ingevallen Souhail Belkassem op rechts diep gestuurd. Na enkele schijnbewegingen besluit Belkassem met een laag schot, dat jammerlijk in het zijnet eindigt.


Souhail houdt de tegenstander van het lijf

De wedstrijd kabbelt voort en ondanks de zeven frisse krachten bij Fleetwood blijft Fortuna aardig overeind. Achterin geven Ferry de Regt en Luc Mares weinig weg en in de linie daarvoor verricht Hadzhiev veel nuttig werk. Vijf minuten voor tijd claimt Fleetwood een penalty wanneer een van hun spelers onderuit zou zijn getrokken bij een vrije trap vanaf de linkerflank. De scheidsrechter wuift dit echter weg.

De laatste kans van de wedstrijd is voor de Sittardenaren. Khalouta gaat op rechts goed door en bereikt de meegelopen Gavin Vlijter op links. Vlijter heeft alle tijd en ruimte maar schiet te gehaast. De bal gaat over waardoor de wedstrijd zo eindigt als hij begon.

Bij Fortuna zagen we vanavond al iets meer structuur in het spel. Nu de selectie en de basiself steeds meer vorm krijgen, lijkt er ook wat meer rust in de groep te komen. Hopelijk worden ook Van Hout en Torunarigha op korte termijn vastgelegd, waardoor Van Dael nog enige tijd heeft om vaste spelpatronen erin te slijpen. Fysiek en qua mentaliteit lijkt de groep aardig op orde, op het gebied van creativiteit en aanvallende impulsen mag er nog wel wat verbeterd worden.


Van Hout hoopt op een contract in Sittardse dienst

Zaterdag aanstaande staat de volgende oefenwedstrijd op het programma. Tweede divisionist Koninklijke HFC komt dan op bezoek in Sittard. Dat HFC geen gemakkelijke prooi zal zijn, blijkt uit de vorige twee oefenwedstrijden die de Haarlemmers speelden. Zowel tegen Jong Ajax (2-1) als tegen Telstar (1-0) werd slechts nipt verloren. Vorig jaar was HFC te gast op de Sittardse open dag. Fortuna was toen met 2-0 te sterk voor de toenmalige Topklasser. De wedstrijd wordt zaterdag om 19.00 uur gespeeld op het sportpark van VV Sanderbout.