Na tien wedstrijden op rij zonder nederlaag verliest Fortuna weer eens. FC Zwolle blijft ons de baas en heeft het kampioenschap na hun overwinning voor het grijpen. Doordat ook de grootste concurrenten verliezen, heeft de nederlaag in eerste instantie nog geen gevolgen voor onze positie op de ranglijst. We staan nog steeds negende, genoeg voor plaatsing in de eerste ronde van de play-offs. Maar na vandaag zitten behalve Dordrecht ook Go Ahead en FC Volendam ons op de hielen. We gaan dus een spannend slot van de competitie tegemoet.


9 april 2012

Einde aan ongeslagen reeks

Fortuna Sittard 0 FC Zwolle 0
Doelpuntenmakers: 56. Slot 0-1.
Opstelling: Wintjens; Ricksen, Usta, Dreesen, Schroyen; Voorn, Scheelen, De Boer (63. Geenen); Schreurs (77.Gommans), Hoesen, Van Zaanen (71. Diaz).
Toeschouwers: 5.460
Scheidsrechter: Van Hulten.
Geel (Fortuna): Usta.
Rood (Fortuna): -.

Het is tien over twee wanneer ik over de Industriestraat richting het stadion rij. Het is opvallend hoeveel auto’s er geparkeerd staan op de parkeerplaatsen van de diverse meubelzaken langs deze straat. Dat gebeurt normaal alleen bij wedstrijden tegen MVV. Het zal toch niet zo zijn dat de hele Westelijke Mijnstreek na tien ongeslagen wedstrijden opeens de kolder in de kop heeft gekregen en massaal Fortuna wilt gaan steunen? Dat blijkt niet het geval. Het is vandaag Paasmaandag, traditionele hoogtijdag voor alle meubelzaken in Nederland en het Belgische grensgebied. Eenmaal aangekomen in de Trendwork Arena, blijkt het aantal belangstellenden zelfs wat tegen te vallen. Er zitten minder mensen dan tegen Veendam. Wat is hier aan de hand? Zijn er de nodige liefhebbers van goed voetbal teleurgesteld afgehaakt na het matige optreden tegen Veendam of is de concurrentie van de meubelzaken simpelweg te groot? Het blijft moeilijk je in de gedachtengang van een gelegenheidstoeschouwer te verplaatsen.

Fortuna begint vandaag in dezelfde opstelling als afgelopen vrijdag. Trainer Ruys heeft weinig reden om wijzigingen aan te brengen, want deze formatie heeft in Tilburg met succes een ware stormloop doorstaan. Nadat niemand minder dan Jack van Hulten voor de aftrap heeft gefloten, verschijnt Zwolle al direct in de eerste minuut dreigend voor ons doel. Daarbij wil Fortuna zelf niet achter blijven. Na drie minuten gooit Schreurs vanaf rechts een bal diep het strafschopgebied van Zwolle in. Van Zaanen komt inlopen, terwijl keeper Boer met gevaar voor lijf en leden naar de bal duikt. Hij wordt per ongeluk geraakt door Van Zaanen en komt bepaald niet ongeschonden uit de strijd. Hij wordt minutenlang verzorgd op het veld en blijkt zijn oogkas gebroken te hebben. Zwolle moet dus verder zonder Boer, zijn vervanger heet Ter Wielen.

Die heeft in eerste instantie weinig te doen. Na de lange onderbreking is Zwolle namelijk voortdurend op onze helft te vinden. De ploeg laat de bal gemakkelijk rondgaan en probeert vooral over onze linkervleugel door te breken. Hele grote kansen ontstaan er gelukkig niet uit dat offensief. Sterker nog, de grootste kans is een minuut of tien na herbegin voor Fortuna. Danny Hoesen kan na een misverstand in de Zwolse verdediging alleen op de keeper afstormen. Hij probeert de keeper te omspelen, maar die weet de bal van zijn voet te tikken. Weg kans. Een kwartier later staat Hoesen aan de basis van een tweede grote kans voor Fortuna. Hij geeft vanaf het middenveld een knappe diepe bal richting tweede paal. Daar komt Schreurs ingelopen, maar zijn schot gaat naast.

Daarmee hebben we de gevaarlijkste momenten van Fortuna in de eerste helft gehad. We laten verder weinig van ons horen. Het draait de laatste weken opbouwend niet echt geweldig en daar zit vandaag geen verbetering in. Ons middenveld komt er nauwelijks aan te pas, te vaak wordt de lange bal naar voren gehanteerd en onze buitenspelers lijden te snel balverlies. Aan de andere kant voetbalt Zwolle weliswaar een stuk beter, maar heel gevaarlijk weet de koploper ook niet te worden. Usta en Dreesen staan centraal weer redelijk geposteerd, terwijl Ricksen Maachi redelijk onder controle heeft. Al loopt de linksbuiten één keer wel heel gemakkelijk van hem weg. Ricksen schakelt Maachi vervolgens met een riskant duwtje in het strafschopgebied uit. Maar een seconde later krijgt Maachi de bal alsnog. Hij staat helemaal vrij voor de goal, maar schiet tegen de goed uitgekomen Wintjens op.

Verder ontsnapt alleen de zwervende nummer tien Arne Slot geregeld aan onze aandacht. In principe moet De Boer hem bewaken, maar af en toe loopt Slot zover uit de pas dat iemand anders de bewaking moet overnemen. En dat gaat geregeld mis. Wanneer dat ergens op het middenveld gebeurt, zijn de gevolgen te overzien. Maar wanneer Slot ongezien ons strafschopgebied insluipt, wordt het direct gevaarlijk. Een minuut of tien voor rust vangt Slot in buitenspelpositie een door een Fortunees van richting veranderde pass van een medespeler op. Hij haalt in één tijd uit, maar raakt de paal. Verder creëert ook Zwolle weinig kansen. 0-0 bij rust, dus.

Na rust komt Fortuna fel uit de startblokken. De ploeg zoekt het offensief en krijgt na een paar minuten een behoorlijke kans. Schreurs geeft een voorzet van rechts, Van Zaanen komt bij tweede paal inlopen, maar schiet naast. Daarna zakt Fortuna ver weg. Zwolle neemt een kwartier lang het heft in handen, lang genoeg om de wedstrijd te beslissen. Een diepe bal vanaf de middenlijn bereikt Slot, die tussen drie man vrij mag inkoppen: 0-1. De Boer, Dreesen en Schroyen kijken elkaar verwijtend aan. Alledrie stonden ze vlak in de buurt van Slot, maar geen van drieën voelde zich geroepen hem te bewaken. Kortom, een doelpunt dat te voorkomen was geweest.

Na de tegengoal komt Fortuna eigenlijk geen moment meer in de wedstrijd. De ploeg zoekt veelvuldig de aanval, maar daarbij ontbreekt alle creativiteit en nauwkeurigheid. Tijd om te wisselen, dus. Rick Geenen komt de geblesseerde De Boer vervangen, wiens aanvoerdersband en plaats op het middenveld door Ricksen worden overgenomen. Maar die wissel sorteert weinig effect. Dan maar Kevin Diaz brengen voor de tegenvallende Van Zaanen. Maar ook Diaz kan weinig potten breken. Dus is het met nog dertien minuten op de klok tijd om tot rigoreuzere maatregelen over te gaan. Danny Schreurs, vandaag ook niet in beste doen, gaat naar de kant. In zijn plaats komt Harrie Gommans. Die maakt zich na dertig seconden bijna onsterfelijk, wanneer hij op de rand van het strafschopgebied met een volley in gehurkte positie het vijandelijk doel probeert te treffen. Was het gelukt, dan had Bomber Harrie zich verzekerd geweten van een contract bij willekeurig welke Traditionsverein. De bal blijft echter ergens tussen zijn benen hangen, zodat we toch moeten vrezen dat er niet meer in zal zitten dan KFC Uerdingen of Westfalia Herne.

De laatste tien minuten probeert Fortuna het alleen nog maar met lange halen richting strafschopgebied, in de hoop dat de bal daar een keer goed valt. Jarenlange ervaring heeft mij echter
geleerd dat deze tactiek zelden resultaat oplevert. Ze gaat altijd gepaard een hoop rumoer en wapengekletter, maar zorgt bijna nooit voor een doeltreffende doorbraak. Zo gaat het ook vandaag. Zwolle is amper onder de indruk van onze pogingen een bres in hun verdediging te slaan, Jack van Hulten haalt terecht zijn schouders op over een paar penaltyclaims. Zo komt er na vier minuten blessuretijd een definitief einde aan onze reeks van ongeslagen wedstrijden.

Dat zat er uiteraard een keer aan te komen en bovendien is het geen schande om te verliezen van FC Zwolle. Bovendien hebben MVV en Dordecht ook verloren, dus onze kansen op de play-offs hebben geen onherstelbare schade opgelopen. Tegelijkertijd zijn er ook een paar tegenvallers. In de eerste plaats hebben FC Volendam en Go Ahead zich weer nadrukkelijk gemeld in de strijd voor de play-offs en dat zijn twee geduchte concurrenten. En in de tweede plaats moeten we constateren dat Fortuna de laatste weken niet meer het niveau haalt dat bereikt werd aan het begin van onze ongeslagen reeks. Waardoor dat komt, weet ik niet. Misschien doordat sommige bepalende spelers niet meer de vorm van een maand geleden hebben, misschien doordat de tegenstander beter op ons ingesteld is en ons beter weet te verdedigen. Hoe dan ook, met een relatief zwaar competitieslot voor de boeg moet het spel van de laatste weken ook Ruijs enige zorgen baren. Dat neemt niet weg dat we het nog steeds allemaal in eigen hand hebben en op de slotdag nog steeds kunnen meestrijden om een prijs. En hoe bescheiden die prijs ook is, die constatering kan na tien jaar doffe ellende alleen maar vrolijk stemmen.