Gisteren tijdens een open gesprek tussen voorzitter Goumans van MVV en supporters van MVV (daar kan het wel), heeft Goumans duidelijk gemaakt wat Roda JC van plan is als de club het heeft over samenwerking tussen de drie Limburgse profclubs op gebied van de jeugdopleidingen.
Roda JC wil dat elke van de drie clubs zijn beste vijf spelers uit de A, B, en C-jeugd (15 in totaal dus per club) afstaat aan een zogenaamde topacademie, waar de jeugdspelers klaargestoomd worden voor het betaalde voetbal. Niet alleen de drie clubs, maar ook de Universiteit van Maastricht en het Academisch Ziekenhuis van Maastricht zouden in het plan gaan meewerken om de jeugdspelers maximaal te begeleiden op weg naar het profvoetbal. De 45 spelers trainen weliswaar samen, maar blijven wel voor hun respectievelijke clubs spelen in de competitie (zonder ooit te trainen met hun teamgenoten???).
Het plan is nog niet in kannen en kruiken, want de financiering is niet rond.

Fortuna Online heeft er uiteraard niets op tegen als de 15 beste spelers van de eigen jeugdopleiding extra professionele begeleiding krijgen op weg naar het profvoetbal. Daar worden ze alleen maar sterker van en dat is goed voor Fortuna Sittard. MAAR, dat is vast de insteek van Roda JC niet. Roda stelt als ambitie dat 30% van de 45 spelers doorstromen naar de eredivisie (lees: Roda). 30% van 45 zijn er ongeveer 15. Kortom, elke club steekt zijn 15 beste spelers in het project en Roda pakt de 15 beste van de 45 ervoor terug.
Niet zo’n verstandig plan voor MVV en Fortuna Sittard, tenzij de spelers contractueel worden vastgelegd en duidelijk is bij welke club ze thuis horen (maar dat zal wel niet meevallen bij jeugdspelers). Goumans vindt dat blijkbaar ook al, want hij wil zijn eigen jeugdspelers helemaal niet kwijt. Fortuna’s standpunt is nog niet bekend, want Erkens was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Dagblad De Limburger