De KNVB heeft afgelopen vrijdag de nieuwe categorie-indeling van clubs bekend gemaakt op basis van de meest recente meting in maart 2015. Fortuna Sittard heeft een score van 80 punten behaald in het financieel rating systeem; 15 punten meer dan vereist om uit categorie 1 te komen.

Toch heeft de KNVB Fortuna opnieuw in categorie 1 ingedeeld, omdat er naast een score van 65 of meer punten nog een tweede voorwaarde is om in categorie 2 te worden ingedeeld: minimaal twee scores van 65 of meer punten op rij. Kortom, behaalt Fortuna bij de eerstvolgende meting in juni opnieuw 65 of meer punten, dan promoveert Fortuna naar categorie 2.

Voorlopig zit Fortuna dus opnieuw in categorie 1 – de zevende maal op rij sinds Fortuna voor het eerst in categorie 1 belandde in augustus 2012. Komt de teller op negen, dan kan de KNVB overgaan tot strafmaatregelen. Kortom, de eerstvolgende meting is van cruciaal belang. Scoort Fortuna 65 of meer punten, dan is er niets aan de hand; slaagt Fortuna er niet in, dan komt de teller op acht en omdat je twee opeenvolgende scores van 65 of meer nodig hebt ook automatisch op negen. De meting in juni concentreert zich op de begroting 15/16. Die moet rond zijn.

Bron: KNVB / Fortuna Sittard