Na het 1-1 gelijkspel tegen Excelsior heeft Fortuna het lot van de vierde periodetitel niet langer in eigen hand. Als FC Zwolle aanstaande dinsdag het inhaalduel in Leeuwarden tegen Cambuur wint, wint het tevens de vierde periode.

Is er sprake van competitievervalsing? Niet echt, ook voordat het duel Cambuur Leeuwarden – FC Zwolle werd afgelast, wist FC Zwolle dat de kans vrij klein zou zijn dat ze de periodetitel konden winnen met een gelijkspel in Leeuwarden. Dat kon alleen maar als Fortuna zou verliezen van Excelsior en als Go Ahead Eagles – RKC Waalwijk op een gelijkspel zou uitdraaien. Niet uitgesloten natuurlijk, maar wel vrij onwaarschijnlijk.
Het enige verschil met toen en nu is dat Cambuur Leeuwarden nu uitgeschakeld is voor de vierde periode en vrijdagochtend nog niet. Maar ook dat zal niet veel effect hebben, want Cambuur is volop in de race om zich te plaatsen voor de nacompetitie via de algemene ranglijst.

Wat zijn Fortuna’s kansen dat FC Zwolle niet het gewenste resultaat behaalt in Leeuwarden? We kijken dus even naar de thuisresultaten van Cambuur en de uitresultaten van FC Zwolle tot dusverre:

Cambuur (thuis) 12 7 3 2 24 26-18
FC Zwolle (uit) 12 4 3 5 14 19-25

Cambuur speelde dus tot dusverre 12 duels thuis in deze competitiejaargang en 10 maal (83%) kwam er een uitslag op het bord die Fortuna dinsdag zou laten juichen.
FC Zwolle speelde tot dusverre 12 uitduels in deze competitiejaargang en 8 maal (67%) kwam er een uitslag op het bord die Fortuna dinsdag zou laten juichen.
Pakken we het gemiddelde dan is dat exact 75%. Zo slecht zijn de vooruitzichten van Fortuna dus nog niet.
Interessant gegeven: FC Zwolle speelde eerder dit seizoen al tegen Cambuur in Leeuwarden voor de beker. Cambuur won dat duel met 6-3, alhoewel er wel verlengingen nodig waren na een 3-3 eindstand na 90 minuten. 3-3 aanstaande dinsdag? Klinkt goed!