In een warm Düsseldorf verslaat Fortuna de Zweite Mannschaft van onze naamgenoot met 1-2. Na een weifelend begin neemt Fortuna de regie over en wint uiteindelijk verdiend. Voor de Duitsers begint de competitie volgende week al, voor ons pas over zevenentwintig dagen. Die tijd zullen we ook nodig hebben om meer ingespeeld te raken én de selectie op diverse plekken te versterken. In die zin was de wedstrijd van vandaag zeker nuttig.


22 juli 2017

Terechte zege op Jong Düsseldorf

Doelpuntenmakers: 15. Hashimoto 1-0, 32. Vidigal 1-1, 39. Dianessey 1-2.
OpstellingSantos; Braun, Schuurs (80. Heerings), Dammers, Ospitalieri (76. Askovski); Semedo, Smeets (86. Essers), Saddiki, Vlijter, Vidigal (74. Stokkers); Dianessy.
Toeschouwers: 175.
Scheidsrechter: ?

Na het, zeker uit sportief oogpunt, succesvol verlopen trainingskamp in Turkije is de selectie van Fortuna alweer enkele dagen terug in Nederland. Vanmiddag staat de oefenwedstrijd tegen onze naamgenoot uit Düsseldorf op het programma. Niet het eerste elftal van de Duitsers, maar de U23. Het eerste team moet acte de présence geven op het familiefeest en de fan party die aan de andere kant van de stad plaats vinden. Hoogtepunt van die familiedag is een oefenwedstrijd tegen het Belgische R. Charleroi SC.

Nadat ik Guido bij de Luminus Arena heb afgezet en een uurtje heb rondgekeken op de fandag van KRC Genk, haast ik me naar huis. Even na de klok van drie uur stap ik met mijn vriendin in de auto voor de rit van iets meer dan een uur naar het Kleine Kampfbahn stadion. Helaas, net als anderhalf jaar geleden, spelen we dus weer niet in de grote Esprit Arena, maar in het kleine naastgelegen complex.

En wat is er veel veranderd in die afgelopen twintig maanden. Van de achttien spelers die destijds bij de 5-0 nederlaag in actie kwamen, hebben alleen Gavin Vlijter en Dries Saddiki de sportieve reorganisaties overleefd. Nadat ik in de huidige voorbereiding alleen de eerste training live heb gezien, zal het vandaag ook voor mij even zoeken worden wie wie is.

Onder de begeleidende klanken van Tomorrowland vordert de reis vlotjes. Na de afrit ‘Arena’ gaat de Tomtom snel uit. Uit ervaring weet ik nog dat het oefenveld helemaal aan de andere kant van het stadion ligt, dus omzeilen we de grote parkings. Na een korte zoektocht parkeren we de auto vlak naast het veld waar het vanmiddag moet gaan gebeuren. Nadat ik door Towel ben begroet en hij zijn (terechte) beklag heeft gedaan over het ontbreken van enige vorm van catering in en rondom het stadion, lopen we de tribune op.

Sunday Oliseh kiest voor een basisopstelling waarbij Djibril Dianessy de enige spits is. Hij moet bij onze aanvallende intenties bijgestaan worden door Lisandro Semedo vanaf rechts, Vlijter vanuit het centrum en André Vidigal vanaf links. Geen plek dus in de basis voor Finn Stokkers, maar het is een oefenwedstrijd dus al te veel waarde kunnen we niet aan deze opstelling verbinden. Semedo heeft bijvoorbeeld nog geen contract. Het centrale middenveld wordt vandaag gevormd door Dries Saddiki en Jorrit Smeets. De verdedigende taak is weggelegd voor Marco Ospitalieri en Christopher Braun op de flanken en Wessel Dammers en captain Perr Schuurs in het centrum. Keeper is Miguel Santos. Nadat de spelers zijn getrakteerd op een kleine Sittardse pyro-show, kan de wedstrijd beginnen.


Keine pyro, kein Fest!

Het tweede team van Düsseldorf begint fanatiek en zorgt na zes minuten ook voor het eerste gevaar. Een voorzet vanaf links wordt bij de tweede paal in tegengestelde richting ingeschoten, maar rolt tot onze opluchting voor het doel langs. Een minuut later zorgt een Duitse verdediger voor het eerste gevaar van Fortuna-zijde. Een diepe en hoge bal van Smeets wordt door de verdediger langs de uitkomende keeper Tim Wiesner gekopt. Laatstgenoemde weet de bal echter alsnog net voor de doellijn weg te werken.

Ook het volgende gevaar komt van het Nederlandse Fortuna. Na een overtreding op Ospitalieri, zeilt een vrije trap van Vlijter langs alle inkomende spelers bij de tweede paal over de achterlijn. De Duitsers spelen zoals we van hun gewend zijn: met veel fanatisme en fysieke kracht. Dit leidt na een kwartier spelen ook de openingstreffer in. Een goede bal van achteruit stuurt Shunya Hashimoto de diepte in. De spits is een fractie eerder bij de bal dan de uitkomende Santos en tikt de bal beheerst in het doel.


Oliseh ziet dat het nog beter kan

De vandaag in het blauw spelende Sittardenaren hebben het duidelijk moeilijk met de enthousiaste jongelingen uit Düsseldorf. De ploeg komt in de competitie uit in de Regionalliga West en biedt ‘ons’ Fortuna vandaag prima partij. Wanneer er een kwart wedstrijd is gespeeld komt Fortuna iets onder de druk vandaan en gaat op jacht naar de gelijkmaker. Die komt er bijna nadat Vlijter na een een-tweetje de zestien indribbelt, op weg naar het doel. Zijn poging met links houdt het midden tussen een voorzet en een schot, maar komt toch nog bij de meegelopen Dianessy terecht. Die heeft de bal voor het intikken, maar ziet zijn schot geblokt door de goed keepende Wiesner. Bovendien wordt er gevlagd en gefloten voor buitenspel.

Na iets meer dan een half uur spelen komt de gelijkmaker er alsnog. Braun stuurt Semedo op rechts weg. De Portugese testspeler is zijn tegenstander te snel af en is ook eerder bij de bal dan Wiesner. Zijn bal breed bereikt de goed naar binnen gekomen Vidigal. 1-1 en dat is gezien het spelbeeld niet onverdiend te noemen.

Fortuna is nu de bovenliggende partij en had dat enkele minuten na de gelijkmaker al uit kunnen, en misschien wel moeten, drukken in een tweede treffer. Dianessy verovert de bal halverwege de helft van de tegenstander waardoor Fortuna in een overtalsituatie kan counteren. Djibril speelt de bal echter niet af, gaat voor eigen succes en ziet zijn schot geblokt worden door een verdediger. Dit soort situaties zullen we in de competitie toch echt zorgvuldiger uit moeten gaan spelen. Maar geen paniek, we hebben nog vier weken te gaan voordat FC Dordrecht op bezoek komt.

De Sittardse jacht op een voorsprong houdt aan en amper een minuut na de poging van Dianessy is het de beurt aan Dammers. Een vrije trap van Vlijter belandt bij de tweede paal op het hoofd van Dammers, maar zijn kopbal wordt wederom gepareerd door doelman Wiesner. Het regent nu kansen, want weer twee minuten later is het Vidigal die voor het doel van Düsseldorf opduikt. Een lange bal van Santos wordt door Vidigal aan de zijlijn knap in een keer gekaatst op Vlijter. Die stuurt op zijn beurt Vidigal de diepte in. Helaas speelt de jonge Portugees de bal iets te ver voor zich uit waardoor Wiesner kans ziet voor de bal te duiken.

Een tweede treffer hangt dus al een tijdje in de lucht en tot tevredenheid van de circa tachtig Fortunezen op de tribune komt die er vijf minuten voor rust ook. Aanvoerder Schuurs schuift goed in en ziet zijn steekbal op Vidigal net onderschept worden. De bal komt echter bij Dianessy terecht. Die komt vanaf rechts goed naar binnen en haalt vervolgens hard en onhoudbaar uit: 1-2. Met die stand gaan we even later ook rusten.

De spelers van beide elftallen blijven op het veld en krijgen daar hun instructies voor de tweede helft. Bij de hoge temperatuur van vanmiddag is het belangrijk dat je goed drinkt. Een deel van de Fortuna-fans gaat dan ook op zoek naar een plek waar er drank te krijgen is. Die wordt gevonden, maar dat gaat voor hun wel ten koste van een klein deel van de tweede helft. Die begint na tien minuten ook nog vijf minuten eerder dan gebruikelijk. Gewisseld wordt er vooralsnog niet.


Aanwijzingen in de rust

Fortuna weet in de tweede helft beduidend minder kansen te creëren dan in de laatste twintig minuten van de eerste helft. Semedo krijgt op het uur spelen een beste kans op de derde treffer. Ospitalieri levert vanaf links een perfecte voorzet af. Semedo kopt in het centrum op enkele meters van het doel in, maar ziet de keeper met een mooie reflex de bal alsnog over het doel tikken. De volgende kans noteren we voor Dianessy die een ongebruikelijk slippertje van Wiesner bijna kan afstraffen, maar zich daarbij wel vervelend verstapt. Gelukkig kan de Fransman de wedstrijd na een korte verzorging hervatten.

Een kwartier voor tijd begint Oliseh met wisselen. Eerst maakt Stokkers zijn opwachting. Nog geen zestig seconden nadat hij het veld betreedt, zorgt hij bijna voor de 1-3. Een hoekschop van Smeets wordt door de inlopende Finn op de lat gekopt. In het restant van de wedstrijd krijgen ook Stefan Askovski, Kai Heerings en Clint Essers minuten speeltijd. De invalbeurt van Essers gaat gepaard met een fraai stukje show langs de zijlijn. Sjra Philippen roept en gebaart naar Saddiki dat hij naar de kant moet komen. Saddiki hoort dit niet, of doet alsof hij het niet hoort. Oliseh komt vervolgens bij Philippen staan en roept ‘Jorrit, come’ waarna Smeets en dus niet Saddiki het veld verlaat. We zoeken er uiteraard niks achter, maar dergelijke vermakelijke dingetjes zie je alleen bij oefenwedstrijden als je vlak bij de zijlijn kunt zitten.

De wedstrijd kabbelt een beetje voort waardoor we ons amusement uit andere dingen moeten halen. Zo signaleert mijn buurman Dominique dat het vliegtuig van BVB Dortmund over vliegt. Uiteraard ben ik te laat om daar een foto van te maken. Voor mensen die vliegtuig spotten graag combineren met het kijken naar een voetbalwedstrijd, is een middagje Düsseldorf perfect. In de twee uur dat we hier zitten zien we tientallen vliegtuigen opstijgen van het iets verderop gelegen vliegveld.


Weer een vliegtuig op weg naar een (zonnige?) bestemming

Vlak voor tijd breekt het zweet me een beetje uit, wanneer ik per ongeluk de aantekeningen voor dit verslag uit mijn gsm heb gewist. Met dank aan het voortschrijdend inzicht van Steve Jobs vind ik de notities gelukkig terug. Net op tijd kijk ik van mijn telefoon op om te zien dat Düsseldorf nog bijna gelijk maakt. Een Duitse aanvaller is eerder bij de bal dan Santos en brengt de bal hoog voor het doel. Nadat Saddiki redding brengt met een verdedigende kopbal, fluit de scheidsrechter direct voor het eindsignaal. En zo blijft Fortuna in deze voorbereiding ongeslagen.

Fortuna wint verdiend, maar laat ook zien dat er nog werk aan de winkel is voordat de competitie begint. Dat laatste duurt ook nog een week of vier, dus er is nog tijd. Niet alleen tijd om meer op elkaar ingespeeld te raken, maar zeker ook om de selectie op enkele plekken te versterken. Een aantal spelers is inmiddels al drie weken op proef, we hopen binnenkort meer te weten of er een contract voor hun in zit. Voor met name Eric Cummins en Leandro Semedo verwachten we dat dat wel goed gaat komen. In mijn ogen blijft de positie van centrale middenvelder de plek waar we het meest behoefte aan versterking hebben. De tijd zal het leren, misschien weten we vrijdag al meer als Fortuna opnieuw in actie komt. Het Al-Jazira van bijna-bondscoach Henk ten Cate komt dan in Susteren op bezoek.

Voor vandaag sluiten we af met de getallen van de Duitse Lotto. Tschüss!


En het Zusatzzahl is deze week 11