De damestak van Fortuna Sittard heeft vanmiddag met 5 – 1 de maat genomen van Transylvania University. In een eenzijdig duel scoorde Shirley Kocacinar drie doelpunten en lijkt ook dit seizoen een garantie voor goals te worden.

Als rond 17.00 uur de scheidsrechter de wedstrijd op gang fluit is het voor beide teams even zoeken naar de krachtsverhoudingen. Duidelijk is dat de leeftijd aan de zijde van Fortuna een stukje hoger ligt, hetgeen tot uiting komt in fysieke kracht.

Ten opzichte van afgelopen seizoen is er bij Fortuna amper iets veranderd. Soraya Gulpen, die afgelopen seizoen nauwelijks heeft gespeeld vanwege blessureleed, is naar Heksenberg vertrokken. Daarnaast is het trio Loes Butink, Lianne Esseling en Nancy Kisters naar Bekkerveld overgestapt. Door het vertrek van laatstgenoemde heeft ook vaste grensrechter Harry Kisters de deur achter zich dichtgetrokken. Hij is vervangen door Maurice Zelis.

Nieuw is vooralsnog flankspeelster Jessica Sibilja en verdediger Sharon Zagar. Tevens heeft Fortuna een belofte-elftal toegevoegd aan haar damestak, waardoor het onder de vlag van Fortuna spelende dames plots is verdubbeld.

Vooral op het middenveld hebben de Amerikaanse dames moeite om tegen Shirley Kocacinar en Annika Pluijmen op te boksen. Toch weten ze al heel snel een snedige aanval te plaatsen. Via hun linkerzijde wordt de bal voorwaarts gespeeld waarbij doelvrouw Katja Demacker meermaals wordt gedwongen om handelend op te treden.

Niet veel later leert Fortuna haar Amerikaanse tegenstrever een lesje in effectiviteit. Glynis Vromen speelt de bal diep en belandt bij Charlotte Schings. In het zestienmetergebied controleert ze de bal, wipt deze voorbij een verdediger en creëert zodoende een één tegen één situatie met de doelvrouw. Veel moeite heeft ze niet om ook deze te passeren en tekent zo de 1 – 0 aan.

Niet veel later wordt Transylvania University wederom in haar rug verrast. Een diepe bal vanuit de achterhoede landt achter de verdediging en wordt via een mooie lopbal over de keepster tot doelpunt gepromoveerd door Liv Aerts, 2 – 0.

In tegenstelling tot verleden seizoen speelt Fortuna vandaag met vier dames achterin. Doordat de overzeese tegenstander maar met twee aanvallers speelt, staan altijd mensen vrij, waardoor de bal razendsnel van links naar rechts wordt getikt. Ook op het middenveld loopt het gesmeerd, met nieuwkomer Maisam Wehbe en gelegenheidskapitein Annika Pluijmen in een hoofdrol. Deze tandem verdeelt het spel, bepaalt het ritme en zorgt ervoor dat de tegenstander eigenlijk nooit in de wedstrijd komt.

Veel kansen levert het klasseverschil niet op. Slechts Annika Pluijmen weet één keer door te breken, maar haar schot gaat voorlangs. Tevens neemt Shirley Kocacinar het Amerikaanse doel nog een keer onder vuur.

In de slotfase denkt Fortuna aan een verdere voorsprong te komen als Liv Aerts in de diepte wordt gestuurd. Haar snelheid is nog altijd een fameuze troefkaart en laat de hele verdediging ter plekke staan. Toch weet ze niet te scoren, want ze trapt de bal naast het doel.

Toch blijft het in de eerste helft niet bij twee doelpunten. Als Maisam Wehbe de bal op het middenveld naar Annika Pluijmen tikt, ziet zij dat Shirley Kocacinar al is gestart. Haar pass is juist op maat, waardoor het voor Shirley betrekkelijk eenvoudig is om haar eerste treffer te scoren. Het is meteen ook rust.

Tijdens de rust wisselt trainer Jannie Sangers een aantal dames, maar veel verandert dit niet aan het spelbeeld. Het blijft een eenzijdig duel, waarbij het aan het (gebrek aan) tempo te wijten is dat de score niet veel hoger uitvalt.

4 – 0 wordt het wederom via Shirley Kocacinar. Na een hakballetje van Sharon Zagar kan Shirley vrij doorlopen richting doel en tikt simpel haar tweede en Fortuna’s vierde treffer binnen.

Toch lukt het Transylvania University om tegen te scoren. Aan de rand van het strafschopgebied begaat Loes Plantaz een overtreding, al is er nauwelijks iets aan de hand. De scheidsrechter gunt de Amerikaanse tegenstander een buitenkansje op een eretreffer en kent een strafschop toe. Deze wordt verre van feilloos ingeschoten en bijna gestopt door Katja Demacker, maar rolt uiteindelijk tóch in doel: 4 – 1.

Steeds weer blijkt dat vooral Annika Pluijmen en Shirley Kocacinar zich haast blindelings vinden. Op een pass van laatstgenoemde weet Annika bijna de kloof weer tot vier doelpunten uit te diepen, maar komt hiervoor juist een teenlengte tekort.

Slotakkoord is echter voor Shirley Kocacinar. Ter hoogte van de middenlijn verovert ze de bal en speelt Annika Pluijmen in. Zij tikt de bal in één keer door, perfect in de voetjes van Shirley. Doordat het doel in zicht komt dient Shirley nog maar een kleine afstand te overbruggen om in scoringspositie te komen. Aangekomen bij het doel tikt ze de bal voor een derde maal langs de doelvrouw en legt de 5 – 1 eindstand vast.

De Amerikaanse tegenstand was simpelweg te gering om de Fortuna Dames écht in de problemen te brengen, ook al miste Jannie Sangers een half elftal. Niet alleen zijn Simone Heijnen, Gwen Kuijer en Mayke Ploemen geveld door blessures, ook Vera Wanrooij, Colette van Aalst en Maartje Keulen waren niet present, waarbij laatstgenoemde wegens studie voor langere tijd onbeschikbaar is.

Woensdag aanstaande spelen de Fortuna Dames wederom een oefenwedstrijd. Plaats van handeling is gewoontegetrouw het sportcomplex van SVM in Munstergeleen. Aanvang is 19.30 uur en de tegenstander heet Ohio Northern University.