Het was al sinds 21 mei van het jaar 2004 geleden dat Fortuna nog eens in Spaubeek acte de présence gaf. Destijds werd het 0-8. Toen heetten de doelpuntenmakers Dario Cagnazzo (tweemaal), Gino Taihuttu (driemaal), Charles Kazlauskas (tweemaal) en Bart Meulenberg (éénmaal). Had Fortuna in 2004 geen kind aan het eerste elftal van Spaubeek, de tegenstand die de B-jeugd vanavond bood was welhaast nog minder.

Tijdens de eerste helft kan de Spaubeekse jeugd het nog enigszins bijbenen, ondanks dat het kansen regent voor de Fortuna Dames. De allereerste kans is niet aan Annika Pluymen besteed als ze juist wat te laat bij de bal is om deze langs de doelman te tikken. Naast Annika Pluymen heeft vooral Loes Butink moeite om het doel te vinden. Ze is op alle fronten beter dan haar tegenstander, maar oog in oog met de doelman trapt ze tot tweemaal toe naast het doel. De dames worden ook nog gevaarlijk via een schot op de lat van Shirley Kocacinar, een uithaal van Maartje Keulen en een fraaie plaatsbal van Glynis Vromen.

Een steekbal tussen de centrale verdediger en de rechtsback is Spaubeek echter te machtig, waarna Liv Aerts haar eerste treffer van de avond aantekent. Ondanks dat zij op de bank begint, komt ze al vrij vlug de geblesseerd geraakte Soraya Gulpen aflossen. Zij blesseert zich tijdens een ietwat wilde actie om de bal terug te winnen.

Mooiste doelpunt van de avond komt ongetwijfeld van de voet van Annika Pluymen. Op het middenveld komt ze in balbezit, dribbelt een paar meter met de bal en heeft gezien dat de doelman te ver voor zijn doel staat. Voordat de doelman dit ook in de gaten heeft, zeilt de bal vanaf 25 meter al over hem in doel.

Ook de derde Sittardse treffer komt van de voet van Annika Pluymen als Loes Butink een prima voorzet aflevert, Shirley Kocacinar in het strafschopgebied de bal controleert en aflegt op eerstgenoemde. Met een geplaatst schot zorgt ze voor de 0-3 ruststand.

Daar waar de B-jeugd van Spaubeek tijdens de eerste helft nog enkele keren de middenlijn passeert en tot een handvol doelpogingen komt, is het verzet in de tweede helft al gauw gebroken. In de beginfase houdt een verdediger Shirley Kocacinar nog van een doelpunt af, maar als de ingevallen Gwen Kuijer via Colette van Aalst Liv Aerts aanspeelt is het 0-4.

Fortuna’s vijfde doelpunt komt van diezelfde Liv Aerts als ze getreuzel in de Spaubeekse verdediging afstraft: 0-5. Ook bij het zesde doelpunt speelt Liv Aerts een hoofdrol als ze na een diepe bal van Mayke Ploemen een perfecte voorzet aflevert. De snelle Colette van Aalst kruipt voor haar man en tikt de bal onhoudbaar in doel: 0-6.

Even later zijn de rollen omgedraaid. Een corner van Colette van Aalst eindigt in de voeten van Liv Aerts en middels een volley tilt ze het verschil naar zeven doelpunten.

Ook andere speelsters krijgen dikke kansen, maar oog in oog met de doelman schiet Loes Butink de bal wederom naast. Diezelfde doelman komt even later goed weg als een lobje van Vera Wanrooij maar juist langs de paal zeilt.

In de slotfase laat Colette van Aalst zien hoe je de doelman via een lobbal verschalkt en diept de kloof uit tot negen doelpunten. Op een voorzet vanaf de rechterzijde scoort Liv Aerts haar vijfde doelpunt van de avond: 0-10. Ook het slotakkoord is voor Liv Aerts als ze een tweetal verdedigers in het zestienmetergebied uitkapt en voor de 0-11 eindstand zorgt.

De oefenwedstrijd zal het vertrouwen bij deze of gene aan Sittardse zijde hebben opgekrikt, want echte tegenstand kun je de Spaubeekse B-jeugd niet noemen. Daarvoor was het verschil in kwaliteit vele malen te groot. Zaterdag start voor de dames de competitie weer als ze de degens kruisen met het Amsterdamse Buitenveldert.

Scoreverloop:
0-1 Liv Aerts, 0-2 Annika Pluymen, 0-3 Annika Pluymen, (rust), 0-4 Liv Aerts, 0-5 Liv Aerts, 0-6 Colette van Aalst, 0-7 Liv Aerts, 0-8 Colette van Aalst, 0-9 Colette van Aalst, 0-10 Liv Aerts, 0-11 Liv Aerts.

Opstelling Fortuna Sittard:
Katja Demacker (46. Marloes van der Vlugt); Loes Plantaz (46. Charlotte Schings), Glynis Vromen (60. Loes Plantaz), Maartje Keulen (46. Vera Wanrooij), Mayke Ploemen; Simone Heijnen (46. Gwen Kuijer), Annika Pluymen (46. Colette van Aalst), Nancy Kisters; Soraya Gulpen (20. Liv Aerts), Shirley Kocacinar (65. Simone Heijnen), Loes Butink.