De damestak van Fortuna Sittard heeft na haar openingsduel ook haar tweede wedstrijd van het seizoen winnend kunnen afsluiten. In een wedstrijd die een wedstrijd bleef tot de 52e minuut zorgden Liv Aerts (tweemaal) en Shirley Kocacinar voor de doelpunten. Evelien Zech wist namens tegenstander DTS ’35 de Edese eer te redden.

Het is zo rond de klok van 17.00 uur als de Fortuna Dames het kunstgrasveld van SVM betreden om hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen 13/14 te spelen. Bij de dames bespeuren we enkele veranderingen. Zo heeft nieuwkomer Jessica Sibilja de positie van rechtsback overgenomen van Charlotte Schings, die op haar beurt mede de lijnen op het Sittardse middenveld probeert uit te zetten. Ook op de linkerflank valt een verandering te bespeuren. Certitude Loes Plantaz is vanmiddag onbeschikbaar en wordt vervangen door belofte Jiska Theunissen. Tenslotte heeft ook Sharon Zagar zich in de basis gespeeld.

Naast alle wijzigingen natuurlijk ook tal van bekende gezichten. Zo is doelvrouw Katja Demacker weer hersteld van haar ziekte en verdedigt het doel. Glynis Vromen doet dienst als Abwehrchef. Vóór haar regelen de reeds genoemde Charlotte Schings, Annika Pluijmen en Vera Wanrooij het middenveldspel. Ook in de voorhoede louter gekende namen met topscorer Liv Aerts, woelwater Shirley Kocacinar en winger Colette van Aalst.

De grootste verandering heeft plaatsgevonden op de knusse Hein Brands Tribune. Daar waar afgelopen seizoen vaak tientallen supporters samentroepten en voor veel ambiance zorgden, is de opkomst vanmiddag quasi nihil. Geen Vorsänger, geen pyrotechneuten en geen meezingers. Is het Sittardse damesvoetbal qua publieke belangstelling terug bij af?

In ieder geval trekt de voorhoede zich nergens iets van aan en trapt de equipe van Jannie Sangers na amper twee minuten al bijna op voorsprong. Liv Aerts wordt diep gestuurd en ziet de doelvrouw van DTS ’35 te ver voor haar doel staan. Haar lobbal lijkt tussen de palen te eindigen, maar belandt uiteindelijk toch naast het doel.

Na een kleine tien minuten laat DTS ’35 zien niet zomaar een ploeg te zijn. Afgelopen seizoen pakten ze weliswaar geen punt tegen Fortuna, maar eindigden toch netjes in de middenmoot. Uiteindelijk sleept Willeke Pater er nog een corner uit, al zal die niets opleveren.

Vooralsnog blijven de aanwezigen verstoken van doelpunten, al eindigt een mislukte voorzet van Liv Aerts nog wel op het dak van het Edese doel. Ondanks dat DTS ’35 nauwelijks gevaarlijk is geweest in de beginfase, lukt het ze toch om de leiding te nemen. Een diepe bal richting de rechterzijde van het speelveld belandt in de voeten van Hiske Huisman. Haar voorzet zeilt over alles en iedereen heen, zodat Evelien Zech aan de tweede paal de bal maar voor het intikken heeft.

Toch mag DTS ’35 maar eventjes genieten van haar voorsprong. Liv Aerts wordt in eenzelfde positie gebracht als in de tweede minuut van de wedstrijd en tikt de bal over de doelvrouw in doel: 1 – 1.

Niet veel later speelt Annika Pluijmen de bal richting Shirley Kocacinar. Daar waar de verdediging simpel de bal kan wegtrappen, missen nu twee dames hun controle, waardoor Shirley alleen op doel kan aflopen. Dat doet ze goed, ze omspeelt de doelvrouw, maar besluit ook naast het doel.

Gelukkig gaan de dames met een voorsprong rusten. Een vrije trap wordt door kapitein Vera Wanrooij in het zestienmetergebied gespeeld en daar staat Shirley Kocacinar moederziel alleen om Fortuna op voorsprong te schieten.  Toch zit de eerste helft er nog niet op, want ook Colette van Aalst manouvreert zichzelf nog in een scoringspositie.

Tijdens een fel duel glipt ze langs haar tegenstander en schiet de bal in doel, maar de scheidsrechter zag in haar actie een overtreding en keurt het doelpunt af. In de slotminuut krijgt DTS ’35 nog een uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, maar een kopbal van routinier Linda Helbling wordt op een puike manier geneutraliseerd door Katja Demacker, waarna Willeke Pater de rebound over het doel kopt. Tijdens afgelopen seizoen zou het ‘Katja, Katja’ over het sportcompelx hebben geschald; vanmiddag blijft het akelig stil…

De tweede helft komt eigenlijk nauwelijks op gang. Fortuna consolideert de verkregen voorsprong en DTS ’35 kan onvoldoende een vuist maken. Die poging tot het maken van een serieuze vuist lijkt na 52 minuten voetballen definitief de prullenbak in te kunnen als Colette van Aalst de uitgekomen doelvrouw passeert. In een poging de scheve situatie recht te zetten trekt laatstgenoemde aan Colette’s truitje, waarna Colette tegen de grond gaat. De scheidsrechter rest maar één sanctie: rood. En dus moet DTS ’35 na een klein uur met z’n tienen verder.

De overtalsituatie wordt door de Fortuna dames al binnen enkele minuten uitgebuit als Jiska Theunissen een diepe bal geeft op Liv Aerts. Liv houdt de bal goed bij, passeert haar tegenstander en lijkt te kiezen voor een schot in de verre hoek. Dat denkt de nieuwe doelvrouw óók, waardoor ze behoorlijk verrast is als Liv plotseling in de korte hoek schiet. Ondanks dat haar schot niet onhoudbaar lijkt, verdwijnt de bal in doel, de wedstrijd hiermee in een definitieve plooi leggend.

Natuurlijk weet Fortuna ook wel dat het heel lastig gaat worden voor DTS ’35 en schakelt een tandje terug. Hierdoor lijkt DTS ’35 iets terug in de wedstrijd te komen, maar dat is maar schijn. Na 65 minuten tikt Katja Demacker nog een bal over haar eigen deklat en wordt DTS ’35 nog gevaarlijk na een één-twee tussen Linda Helbling en Willeke Pater, maar doelpunten zitten er vooralsnog niet in voor de Edese dames.

Als Shirley Kacacinar uit voorzorg naar de kant wordt gehaald verdwijnt ook het meeste vuur uit de Sittardse aanvalslinie. Haar vervangster Mariëlle Janssen is overijverig, maar is nog niet van Shirley haar niveau. Toch lijkt Fortuna de kloof nog wat uit te diepen als Vera Wanrooij hard op doel trapt, maar de doelvrouw redt gevat.

Dat doet ze zeker als Lv Aerts de bal enkele minuten voor tijd richting kruising stuurt. Iedereen rekent op een goal, maar een puike redding verhindert een vierde Sittardse doelpunt.

In de slotminuut kopt de Edese aanvoerder de bal nog een laatste maal op doel, maar Katja Demacker kan de bal simpel oprapen. Daarmee zit de wedstrijd er ook meteen op.

Voor Fortuna lijkt de zon weer enigszins te gaan schijnen. De dames boeken alweer hun tweede overwinning van het seizoen, daar waar concurrenten Saestum en Buitenveldert beide verliezen. De andere favoriet voor de titel, Ter Leede, wint wel, maar ging op de openingsdag al onderuit. Het resultaat van dit alles is dat de Sittardse dames samen met Wartburgia de koppositie innemen. Volgende week spelen de dames in Amsterdam tegen Buitenveldert. Winst zou betekenen dat ze vooralsnog blijven meespelen in de top van het klassement en een concurrent op zes punten zetten. We zijn benieuwd!

Fortuna Sittard – DTS ’35:
22. Evelien Zech 0 – 1, 24. Liv Aerts 1 – 1, 40 Shirley Kocacinar 2 – 1, 56. Liv Aerts 3 – 1.