Het dameselftal van Fortuna Sittard heeft vanavond de oefenwedstrijd in en tegen Amstenrade met 1-9 gewonnen. Topscorer aan de zijde van Fortuna was spits Annika Pluymen; zij maakte drie doelpunten. 

Met de Dürener Elementebau Damencup in de prijzenkast trekken de Fortuna Dames vol goede moed naar Amstenrade. Moet ook wel, want Amstenrade speelt enkele niveaus lager en mag dan ook geen enkel probleem vormen.

Het eerste half uur kan Amstenrade de deur nog wel gesloten houden, maar daarna is het verzet gauw gebroken. Fortuna wordt allereerst gevaarlijk via rechtsbuiten Soraya Gulpen. Daar waar tegen Standard Fémina de positie van rechtsbuiten nog werd bezet door Gwen Kuijer (tegen Standard Fémina geblesseerd uitgevallen), mag vandaag Gulpen haar kans gaan. Ze doet dat niet onaardig, maar moet duidelijk nog wennen aan de nieuwe omgeving en zich meer laten gelden.

Daar heeft linksbuiten Liv Aerts geen moeite meer mee. Zij levert een prima voorzet af op spelmaakster Shirley Kocacinar die voor de 0-1 zorgt, maar het doelpunt wordt wegens buitenspel afgekeurd.

Diezelfde Kocacinar is erg bedrijvig in de eerste helft en probeert tevergeefs via een kopbal en een afstandsschot de score te openen. Niet veel later is Kocacinar dan toch trefzeker als ze de bal met enig fortuin in drie instanties voorbij de doelvrouw van Amstenrade tikt.

Vervolgens is het de beurt aan Annika Pluymen. Nadat ze eerst een voorzet van Aerts tegen de netten kopt, doet ze hetzelfde met een voorzet van rechtsback Maartje Keulen. Keulen speelt een sterke partij en is vaker op de helft van de tegenstander te vinden dan in haar eigen verdediging.

Na ruim een half uur kapt Aniek Schepens zich op de rand van het zestienmetergebied mooi vrij en krult de bal richting kruising. Jammer genoeg valt de bal juist óp de kruising; deze trap had een beter lot verdiend.

Ondertussen weet Amstenrade nauwelijks meer van hout pijlen te maken en beperkt het zich noodzakelijkerwijs tot verdedigen. Maar ook dat kost heel wat moeite, want als Kocacinar middels een vrije trap Pluymen in de voeten aanspeelt, zelf doorloopt en vervolgens ook de bal terugkrijgt is het een koud kunstje om de marge op vier treffers te brengen. 0-4 is ook de ruststand.

In de tweede helft gaan de Fortuna Dames op hetzelfde elan door en sluiten Amstenrade steeds meer in op de eigen speelhelft. Het is een kwestie van tijd vooraleer er meer doelpunten gaan vallen. Nadat Maartje Keulen wederom een prima voorzet aflevert tekent Simone Heijnen voor de 0-5.

Liv Aerts die haar tegenstander constant de baas is let goed op wanneer een bal te kort wordt teruggespeeld op de keepster van Amstenrade. Ze pikt de bal op, speelt vervolgens nog een tegenstander uit en schiet hard binnen: 0-6. Zo heeft Aerts, die snelheid aan technisch vermogen koppelt, toch haar doelpuntje meegepakt.

Dat doet ook Annika Pluymen wanneer ze goed doorloopt op een steekbal. Ze schermt de bal af en zorgt voor de zevende Sittardse treffer. Net als Liv Aerts bekroont ook Maartje Keulen haar goede partij met een doelpunt. Vanaf 25 à 30 meter schiet ze de bal in de verre hoek, onbereikbaar voor de doelvrouw: 0-8.

Tijdens de tweede helft komt Amstenrade nauwelijks meer van eigen helft af maar probeert via lange ballen enig gevaar te stichten. Ongelofelijk maar waar; tijdens één van de spaarzame counters weten de dames in het oranje zowaar te scoren, al is een onachtzaamheid van doelvrouw Marloes van der Vlugt hier lichtelijk debet aan. Ze staat namelijk iets te ver voor haar doel zodat ze in de korte hoek kan worden verrast, al gaat de bal ook maar rakelings langs de paal binnen.

Teneinde de marge weer op acht te brengen past trainer Jannie Sangers nog een laatste paar wissels toe. Uiteindelijk weet Aniek Schepens namens Fortuna nog een negende keer te scoren en bepaalt zo de eindstand op 1-9.

Zaterdag aanstaande staat alweer de volgende oefenwedstrijd op het programma. Dan zullen de dames van WD Lierse SK voor heel wat meer tegenstand zorgen dan de dames van Amstenrade vanavond deden.

Scoreverloop:
0-1 Kocacinar, 0-2 Pluymen, 0-3 Pluymen, 0-4 Kocacinar, 0-5 Heijnen, 0-6 Aerts, 0-7 Pluymen, 0-8 Keulen, 1-8 N.b., 1-9 Schepens.

Opstelling:
Van der Vlugt; Keulen, Vromen (Kocacinar), Schings (Plantaz), Esseling; Kisters (Schepens), Heijnen (Kisters), Kocacinar (Schings); Aerts (Vromen), Pluymen (Heijnen), Gulpen (Butink).