De licentiecommissie van de KNVB heeft zijn periodieke categorie-indeling bekend gemaakt op basis van de begrotingscijfers voor het seizoen 13/14. Fortuna Sittard zit nog steeds in categorie 1, zeg maar de zorgenkindjes. Daar zijn er overigens nog maar twee van in het betaalde voetbal: Fortuna Sittard en FC Emmen.

Het is het vierde opeenvolgende meetpunt waarop Fortuna in categorie 1 is ingedeeld (augustus 2012, januari 2013, mei 2013 en nu augustus 2013). Volgens de KNVB reglementen mag een club maximaal negen opeenvolgende meetpunten (drie jaar) in categorie 1 zitten. Zit een club langer in categorie 1, dan kunnen sancties volgen met als ultieme sanctie het intrekken van de licentie.

Echter als een club een tijd in categorie 1 heeft gezeten, stijgt naar categorie 2 om vervolgens weer terug te vallen naar categorie 1, dan heeft de club “in de regel een kortere termijn ter beschikking … om terug te keren in minimaal categorie 2“. Mocht dit van toepassing zijn op Fortuna (en we vermoeden van wel) dan moet Fortuna wellicht eens navragen bij de KNVB, wat de bond exact bedoelt met ‘een kortere termijn’.

Stijgen naar categorie 2 in januari 2014 is natuurlijk ook een optie!

Bron: KNVB