De volgende nederlaag is dus een feit. Na afloop van de wedstrijd heerste er een gemengde stemming. Teneergeslagen vanwege de onnodige nederlaag. Opgetogen dat we door eigen falen hadden verloren en niet door de scheidsrechter. Wisten wij veel dat die bal onderkant lat over de lijn was geweest!


19 September 1999

Fortuna verliest onverdiend in de Kuip

Feyenoord 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 75. Van Wonderen 1-0
Opstelling: Van Zwam, Zegrean, Hofland, Roest, Hermans, Gesthuizen, Kiekens (81. Volmer), Krijgsman, Gerritsen (81. Wright), Hamming, Paciorek.
Toeschouwers: 31.437
Scheidsrechter: Bossen
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Om 16.15uur vertrokken er twee bussen uit Sittard naar Rotterdam. De omvang van de aanhang viel me zwaar tegen. Als maar 100 man meegaan naar de landskampioen dan mag je dat rustig teleurstellend noemen.

In de bus heerste een opgewekte sfeer alhoewel niemand echt geloofde in een goede afloop. In Dordrecht aangekomen bleken wij het doelwit van een test van de politie. De politie bereidt zich voor op EURO2000 en wij waren aangemerkt als proefkonijnen.

In Dordrecht kwam er dus al de eerste politiewagen voor ons rijden. Al snel gevolgd door meerdere motoren en enkele ME busjes.

Ja, met die hooligans uit Sittard weet je maar nooit. Het is regel dat wij, als we het stadion naderen, sjaaltjes voor de ruiten weghalen, zodat we niet onmiddellijk herkenbaar zijn voor de supporters van de tegenstander. Maar ja als er eerst een vracht ME busjes met zwaailicht aankomt kakken, gevolgd door twee bussen en nog een stoet motoren dan weet toch iedere supporter wie daar aankomt zetten??

Maar goed, ik heb het idee dat deze operatie geslaagd is. Het is ook een heel representatieve test geweest natuurlijk. Die twee bussen met nuchtere Fortuna supporters kun je natuurlijk vergelijken met compleet bezopen Engelse hooligans. En sinds wanneer komen die met de bus?? Die trappen toch eerst de binnenstad kort en klein….

Van al dat gereis krijg je natuurlijk wel honger…. Snel door naar de Feyenoord snackbar. Er was keus in die snackbar. Je kon kiezen tussen een broodje kroket en een broodje frikadel. Wel snel handelen want de voorraad was geloof ik beperkt. Beiden kostten maar Fl. 3,25. En dat is een stuk minder dan de gebruikelijke Fl.5,- in andere stadions.

Nou ja dan zal de kwaliteit er ook wel naar zijn, dacht ik. Maar ook dat was niet waar. Het broodje kroket was verantwoord eetbaar. Nee ik ben zeer te spreken over de Feyenoord snackbar. Dat heb ik al veel erger meegemaakt!!

Door naar het stadion. En dan krijg je toch altijd wel een brok ik in je keel. Wat is die Kuip toch mooi! Dat schitterende dak met die mooie reflectie van de lichtmasten. Een juweel van het Nederlandse voetbal. Als speler van Feyenoord kun je daar niet slecht voetballen.

De wedstrijd dan. Feyenoord begon iets beter aan de wedstrijd dan wij, hetgeen resulteerde in twee kansjes voor Tomasson in het eerste kwartier, waarbij Van Zwam overigens niet echt in actie hoefde te komen.

Daarna zakte het bij Feyenoord weg of wij kwamen beter in ons spel (het ligt er maar aan hoe je er tegen aankijkt).

Na twintig minuten dan het moment in de wedstrijd waar nog lang over zou worden nagesproken. Een vrije trap van Hermans op het hoofd van de vrijstaande Hofland (Cruz had geen zin om mee te verdedigen), die de onderkant van de lat raakt, maar de bal gaat er helaas niet in.

Tenminste dat is wat wij ervan gezien hebben. We zaten helemaal aan de andere kant dus konden onmogelijk zien of die bal erin was geweest. Maar ja dan ga je er maar vanuit dat ie er niet in heeft gezeten en blijft er maar één conclusie: Het zit niet mee……

Even later krijgen we opnieuw een goede kans. Nu voor Hamming, die in de diepte wordt gestuurd. Van Wonderen dwingt Hamming een beetje naar de buitenkant, waardoor de schiethoek wel erg klein wordt. Hamming zoekt de verre hoek, maar vindt die niet… (bal naast).

Na rust wordt Fortuna alleen maar sterker. Ik heb zeker vijf goede kansen geteld. Cruz wordt al vrij snel gewisseld (krijgt geen poot aan de bal bij Hofland) maar ook Cairo en Van Vossen kunnen het tij niet keren. Kansen komen er voor Gerritsen (schot van 20 meter net naast) en vooral Hamming. Een dot van een kans laat ie onbenut, terwijl hij alles goed deed. Maar als je van vijf meter de bal niet onder de lat krijgt, ben je blijkbaar niet goed in vorm….

De eerste en enige kans van de tweede helft voor Feyenoord wordt ons dan fataal (zoals zo vaak dit seizoen). Het is typerend dat een verdediger van Feyenoord het doelpunt moet maken. Een mooie goal van Van Wonderen, maar het is wel tegen de verhoudingen in.

Direct daarna komt Wright erin. En dat geeft Fortuna een impuls om een alles-of-niets-offensief uit te voeren. Feyenoord komt niet meer weg van de eigen helft. En Fortuna krijgt drie dotten van kansen. Vlak voor tijd eerst Krijgsman na een mooie combinatie met Hamming. De vingertoppen van Dudek voorkomen de gelijkmaker. Maar daar had de keeper helemaal niet meer aan mogen komen (trouwens Krijgsman speelde goed zaterdag, hij werkte als een paard en dat willen we zien in Sittard).

Uit de corner die resulteerde uit de save van Dudek kan Krijgsman zomaar ongehinderd inkoppen maar hij kopt over. Ook dat was een 100% kans.

Diep in blessure tijd krijgt ook Gesthuizen nog een schietkans. Tot frustratie van ons gaat die bal via Dudek op de lat. Weer lukt het dus niet om een goede wedstrijd om te zetten in punten. Nog frustrerender is het om te zien dat andere clubs wel in staat zijn om in de laatste minuten te scoren terwijl dat ons niet lukt. Maar ja voorlopig is het blijkbaar niet anders. Zij twee kansen wij zeven maar weer geen punten…..

In de bus kwam daar dan een mokerslag overheen. De commentator voor Radio Langs de Lijn vertelt doodleuk dat die kopbal van Hofland duidelijk achter de lijn was geweest….. Maar no hard feelings ten opzichte van de scheids, want die kan ook niet alles zien.

Vervolgens was de gehele ME weer uitgerukt. Politie te paard, honden, busjes, motoren, you name it. Alles was van stal gehaald. In Rotterdam kunnen ze weer rustig gaan slapen, van de Sittardse hooligans zijn ze voorlopig weer een jaartje verlost!!