Eindelijk konden de weinige aanwezige Fortuna supporters hun handen warmen aan de strijdlust van de Sittardenaren. Het leverde (misschien wel onterecht) niets op, maar ondanks dat kijken we tevreden terug.


6 Februari 2001

Mazzelgoal velt dapper strijdend Fortuna

Feyenoord 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 68. Tomasson 1-0
Opstelling: Hesp, Emeran, Dirkx, Volmer, Hermans, Heering (59. Hamming), Van Dieren (8. Van der Hoeven), Haeldermans, Rook, Cramb (74. Gommans), Landerl .
Toeschouwers: 32.000
Scheidsrechter: Oskam
Geel (Fortuna): Van der Hoeven
Rood (Fortuna): –

Nadat deze wedstrijd een keer of 17 was verplaatst om allerlei wazige redenen, konden we op woensdag 6 februari dan toch nog naar Rotterdam reizen. De uitermate belabberde resultaten en de wedstrijddag (weer doordeweeks) waren voor veel Fortuna-fans blijkbaar reden genoeg om thuis te blijven. Uiteindelijk bevolkten 49 supporters, 2 ‘stillen’ en circa 10 stewards het uitvak.

Om 16.15uur betreden we de bus die ons naar De Kuip moet brengen op deze winderige en koude woensdagmiddag. Enkele dagen eerder maakte ik me nog zorgen of er überhaupt wel een bus zou rijden, omdat zich voor aanvang van de wedstrijd tegen PSV pas 4 mensen hadden opgegeven. Na de wedstrijd vroeg ik voor de zekerheid maar even na of de reis door zou gaan en gelukkig kreeg ik een positief antwoord. Nog enkele plaatsen zouden er vrij zijn. Nu, op woensdag, bleek dat dat er dus 9 waren. Ik vraag me af of we ooit met zo weinig mensen in de bus zijn vertrokken (misschien Twente uit voor de beker, uitslag 2-5).

De inmiddels door een deel van de bus minder geliefde chauffeur Jos (die je Theo mag noemen omdat iedereen bij hem thuis Hans heet behalve Hub want die heet Zef) heeft vandaag plaats gemaakt voor een nieuweling. Gelukkig houdt deze man meer van no-nonsense en het enige dat hij wil is ons zo snel mogelijk in Rotterdam brengen. Dat lukt hem aardig. Nadat we bij de ring bij Eindhoven bijna uit de bocht vliegen, bereiken we rond 19.00uur De Kuip.

Na het gebruikelijke fouilleren vragen we vriendelijk aan enkele stewards of er programmaboekjes verkrijgbaar zijn. Een steward deelt mee dat die helemaal niet verkrijgbaar zijn en een andere goede man laat weten dat die alleen op andere plaatsen te krijgen zijn. Als een mede-supporter vraagt of de steward misschien even een aantal boekjes kan gaan halen, raakt de steward geïrriteerd en zegt dat we niet moeten zeiken en gewoon moeten doorlopen. Klantvriendelijkheid anno 2002 in Rotterdam: een dikke onvoldoende.

We bestijgen de trappen van het toch wel mooiste stadion van Nederland en lopen rechtstreeks richting de catering. Het aanbod bestaat uit de gebruikelijke broodjes frikadel en kroket uit enkele soorten snoep en wat frisdrank en bier, vrij standaard dus. De prijs van 2 euro die we neerleggen voor de broodjes met warme hap is alleszins redelijk te noemen. De kroket op mijn broodje is warm, maar het broodje heeft zijn beste tijd duidelijk gehad. Na goed overleg met de andere leden van de Goodyear commissie wordt besloten om geen ster toe te kennen.

Het regent inmiddels flink maar voordat de wedstrijd begint klaart het een beetje op. We kijken even naar de opstelling en zien dat in vergelijking met de wedstrijd tegen PSV Volmer terug is gekeerd in de basis. Akerboom heeft voor hem het veld moeten ruimen. Hesp verdedigt het doel en verder spelen we met Emeran, Volmer, Dirkx en Hermans. Op het middenveld moeten Heering, Van Dieren, Haeldermans en Rook de klus klaren. Voorin moet het gevaar komen van Cramb en Landerl. Hamming zit weer op de bank, hij is vrijwel geheel hersteld van een griepje. Misschien wel leuk om te vermelden is dat onze grote kleine vriend Haeldermans met handschoenen aan speelt. Vrij logisch, het was dan ook maar 9 graden…

Na 6 minuten is de wedstrijd al afgelopen voor René van Dieren. Door een blessure moet hij het veld verlaten en wordt vervangen door Jochem van der Hoeven. Verrassend genoeg speelt Fortuna fel en zijn er een aantal leuke combinaties aan Sittardse zijde te zien.


De Fortunezen maken in woord en gebaar duidelijk dat ze niet wensen te worden afgeslacht

De meegereisde supporters pakken dit op en zingen het elftal naar voren. Of er echter iemand buiten een straal van 25 meter buiten het uitvak ook maar iets van ons gezang heeft gehoord, is maar zeer de vraag. We hebben in ieder geval ons best gedaan. En dat kan van de aanhang van Feyenoord zeker niet gezegd worden. De dik 30.000 aanwezigen laten zich zelden horen. Het zal vast een trouw legioen zijn, maar de sfeer was ver te zoeken in De Kuip.

Dit zal echter ook te maken hebben met het vertoonde spel van Feyenoord. Sterren als Van Hooijdonck komen vanavond niet in het stuk voor. Volmer en Dirkx hebben hem goed onder controle. De Rotterdammers krijgen na 16 minuten een goede kans via Smolarek, maar diens schot belandt op de lat. Even later probeert Tomasson Hesp met een bekeken lob te verschalken, maar de Fortuna-goalie redt mooi.


Hesp toont Tomasson wie er de baas is in de goal

Fortuna probeert met name via Landerl voor gevaar te zorgen. Maar tot meer dan enkele kleine kansjes komen de groen-gelen in de eerste helft ook niet. Toch wel positief verrast bereiken we met 0-0 de rust.

In de tweede helft moeten we dan maar hopen op een bevlieging van een van onze spelers. Daarnaast hopen we dat Feyenoord doorgaat met het spel dat ze in de eerste helft lieten zien. Maar bij mij persoonlijk overheerst de angst voor een gelukkig moment voor de thuisclub. En juist dat moment komt er dus nu ook weer. Fortuna speelt voor haar doen heel behoorlijk, maar weet geen enkele van de kansjes te benutten. Feyenoord speelt ver beneden haar kunnen en scoort uiteindelijk toch via een mazzelgoal. Een poging van een meter of 20 wordt door Tomasson van dichtbij ingetikt.


Cramb staat op het punt het F-woord eruit te gooien

1-0 Achter en nog een minuut of 20 te spelen. De Koning brengt even later Gommans voor Cramb in. Hamming was er na een uur al ingekomen voor Heering maar ook hij kan het verschil niet maken. Verder dan kleine kansjes voor Van der Hoeven en Harrie komen we helaas niet meer. Tevreden over de vertoonde inzet maar teleurgesteld over het resultaat zoeken we de bus op.


Gommans worstelt en worstelt en komt boven!

De busreis verloopt gelukkig snel en zonder noemenswaardigheden, op de muziek na dan. Rond 20 over elf, als we Sittard tot op een half uur zijn genaderd, komt men met een bandje met ongelooflijk erge muziek. Uitschieter van dit bandje is toch wel het liedje met de tekst: “Zeige mal die Möpse”. Het is dat we na die tientallen busreizen al redelijk wat gewend zijn, anders had de halve redactie van deze webpagina de carnaval niet meer gehaald.