Mooi weer, een fel Fortuna, een spectaculair scoreverloop, drie goals, drie punten, wat wil je nog meer? Nou ja, misschien dat De Graafschap niet zou winnen. Het enige smetje op een zeer geslaagde middag.


6 Mei 2001

Fortuna verslaat dolend Feyenoord in thriller

Feyenoord 2 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 16. Hamming 0-1; 41. Van der Hoeven 0-2; 77. Korneev 1-2; 81. Korneev 2-2; 84. Volmer 2-3
Opstelling: Zegers, Emeran, Akerboom, Volmer, Hermans, Van der Hoeven (52. Kiekens), Van Halst, Van Barneveld, Haeldermans (82. Kool), Bjekovic, Hamming (85. Gerritsen).
Toeschouwers: 37.552
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Emeran, Hamming
Rood (Fortuna): –

Om 13.30 vertrekt één bus richting Rotterdam. Het betreft een wedstrijd tegen een topclub. Dit betekent dat het gezelschap wat heterogener is dan anders. Een aantal onbekende gezichten dus. Bovendien geeft een aantal vaste klanten vreemd genoeg de voorkeur aan een communiefeest. Ach ja, iedereen zijn hobby zullen we maar zeggen.

Het is geen bus van de firma Schmitz dit keer, zodat we het gebruikelijke welkom van de chauffeur moeten missen. We zijn om half twee vertrokken. Een snel rekensommetje leert dat we, als alles meezit, zo’n anderhalf uur voor de wedstrijd in De Kuip kunnen zijn. Gelukkig zit het niet mee, want heel Nederland lijkt deze zondag van vakantie terug te komen. Het aantal bussen en sleurhutten is gigantisch. Om de files te ontlopen stuurt de politie ons op excursie langs een groot aantal bouwprojecten van Rijkswaterstaat. Op een gegeven moment zitten we 7 kilometer van Vianen. Vianen? Dat is toch vlakbij Utrecht?

Verder verloopt de reis gezapig. Het enige dat nog vermeldenswaard is, is de uitzending van Radio Oosterhout die we een tijdje mogen aanhoren. Het duo Knabbel en Babbel presenteert een sportprogramma dat echt nergens over gaat. Het belangrijkste nieuwsfeit wordt geleverd door de voorzitter van voetbalclub OSC die telefonisch meldt dat de tegenstander vast zit in de file. Ook de muziekkeuze is hoogst merkwaardig. Het enige lichtpuntje is “Als de zon schijnt” van Van Duin. Dat brullen we dan maar mee.

Wanneer we een uur voor de wedstrijd De Kuip naderen, wordt duidelijk dat De Graafschap heeft gewonnen van NEC. Dat maakt de stemming er niet beter op. Snel naar binnen dan maar. Bij de kassa van het uitvak (die kassa zou toch gesloten zijn?) zijn we getuige van een opmerkelijk tafereel. In het kassahokje zit iemand een boek van Baantjer te lezen. Baantjer? Dat is toch een Amsterdammer. Kan dat zomaar? Het management van De Kuip heeft zijn personeel blijkbaar niet meer in de hand. Nadat we de ingang gepasseerd zijn halen we onze mobiele laboratoriumset tevoorschijn voor de Goodyear-test. De verwachtingen zijn hooggespannen. Feyenoord heeft immers een ster te verdedigen. We kiezen voor het broodje kroket van 3,50 (een kwartje duurder dan vorig jaar, maar nog altijd goedkoop). Qua smaak is er opnieuw niks mis met dit broodje kroket, maar onze thermometer laat zien dat de kroket niet echt warm (meer) is. De strenge doch rechtvaardige commissie besluit daarom dit jaar geen ster aan Feyenoord uit te delen.

Eenmaal in het vak wacht ons een onaangename verrassing. Het eens zo plezierige uitvak van De Kuip is omgetoverd in een soort bunker annex volière. Voor onze neus is een twee meter hoge glazen wand opgetrokken die verstevigd is met een aantal palen die zo dik zijn als Romeinse zuilen. Boven ons hoofd is bovendien een net gespannen. Daar waar in andere landen steeds meer hekken verdwijnen, lijkt men in Nederland steeds verder te gaan in het opsluiten van de uitsupporters. Voetbal is sfeer en dit soort bouwwerken komt de sfeer zeker niet ten goede. Er zijn ook nog wat mensen op eigen gelegenheid naar Rotterdam afgereisd. In totaal zitten we met ongeveer honderd man tegen de glazen wand aan te kijken.

Wanneer de elftallen, begeleid door de Pepsi wedstrijdmascottes (voor Jorien is blijkbaar alles handel), het veld opkomen, zien we dat in vergelijking met vorige week Kool vervangen is door Van Barneveld. Haeldermans schuift door naar de linkerkant. Akerboom vervangt de geschorste Roest. Fortuna begint afwachtend aan de wedstrijd en de eerste kansjes zijn dan ook voor Feyenoord. Al snel wordt Fortuna echter brutaler en dan blijkt dat Feyenoord helemaal de weg kwijt is. De eerste goal vertelt eigenlijk het hele verhaal. Haeldermans krijgt op eigen helft alle tijd en verstuurt een mooie pass naar Hamming die met De Haan in zijn nek op het doel afgaat. Zowel Hamming als De Haan belanden op de grond. De Haan komt bovenop Hamming terecht. Desondanks is Hamming veel sneller overeind. Hij kan zelfs rustig de situatie overzien en binnenschieten: 0-1.


Weer die puntgave traptechniek!

Hoewel Feyenoord daarna een veldoverwicht heeft, kan het nauwelijks potten breken. De yellow-green army daarentegen blijft gevaarlijk via de counter. Met name het trio Haeldermans, Van Barneveld en Van Halst, dat werkelijk zeeën van ruimte krijgt, laat enkele aardige combinaties zien. Zelfs het aantal tunnels is op een gegeven moment al niet meer op de vingers van één hand te tellen. Het in ere herstellen van de tandem Van Barneveld-Van Halst blijkt een goede zet. Het is dan ook niet eens zo verrassend dat Fortuna voor rust nog op 2-0 komt. Haeldermans (ja, weer hij!) geeft een mooie steekpass door het midden en Van der Hoeven rondt knap af: 0-2.


Niet te hard juichen Jochem, dadelijk breekt er weer iets….

Wat een weelde: een 0-2 voorsprong bij rust. Minpuntje is dat vlak daarna Van der Hoeven in zijn ijver maar weer eens door zijn enkel gaat. Vlak na rust wordt hij vervangen door Wim Kiekens.

In de tweede helft dringt Feyenoord wat meer aan. Aanvankelijk levert dat nog niet zoveel op. Een kans voor Kalou is het enige echte wapenfeit. Aan de andere kant raakt Hamming nog de lat. Deze actie wordt om onduidelijke redenen echter afgefloten. De stemming in het uitvak is opperbest. De vraag is echter of dat op het veld te horen is. De glazen wand voor onze neus kaatst alle geluid dat we produceren weer even hard terug.

Inmiddels zijn Connolly en Korneev bij Feyenoord in de ploeg gekomen. De druk wordt verder opgevoerd.


Fortuna houdt goed stand!

De frustraties op en rond het veld lopen bij Feyenoord echter ook steeds hoger op. Nadat de sterk keepende Zegers de bal over de zijlijn heeft gespeeld om een blessurebehandeling van Van Barneveld mogelijk te maken, geeft Smolarek de bal niet terug. Er is nog veel werk aan de winkel voor Van Marwijk. Fortuna komt er nu helemaal niet meer aan te pas en ongeveer een kwartier voor tijd knalt Korneev vanuit de tweede lijn de 1-2 tegen de touwen. Snel daarna scoort Korneev zelfs de gelijkmaker.


Waarom moest Korneev het op zijn heupen krijgen?

De stemming in De Kuip is nu volledig omgeslagen. De frustraties die vooral op Van Halst, het bestuur en ons vak (te zielig voor woorden, de insiders weten wat ik bedoel) werden botgevierd zijn ineens verdwenen. Het uitvak leeft intussen tussen hoop en vrees. Hebben we vorig jaar niet ook een keer met 2-0 tegen Feyenoord voorgestaan? De gifbeker wordt alvast gevuld.

Maar kijk, Bjekovic versiert een corner. Kool neemt hem en de bal komt bij Bjekovic terecht die alle ruimte krijgt om een omhaal te produceren. Die mislukt, maar de bal komt via de kluts wel bij Volmer terecht. Die staat ook al helemaal vrij en het staat 2-3.


Volmer lapt het ‘m weer!

De gifbeker wordt weer weggegooid en het dak (het net?) gaat in het uitvak eraf. In de slotfase dringt Feyenoord nog wel aan, maar dat levert niks meer op.

Na de wedstrijd duurt het een tijdje voordat we kunnen vertrekken. De Feyenoord-aanhang heeft nog behoefte aan een babbeltje met het bestuur en wil ons ook graag uitzwaaien. Om kwart voor acht rijden we uiteindelijk weg. De stemming is uiteraard opperbest. De temperatuur stijgt letterlijk en figuurlijk tot grote hoogte. Het gerucht gaat dat de verwarming is aangezet om de bierconsumptie nog verder op te voeren. Ik ben ervan overtuigd dat de omzet ook bij minder tropische temperaturen aanzienlijk zou zijn geweest.

Tegen tienen zijn we weer terug in Sittard. Het was een geslaagde dag. Ondanks de winst van De Graafschap heb ik er weer wat meer vertrouwen in dat we de nacompetitie nog kunnen ontlopen.

Sittard ’till I die.

Na zo’n dag als vandaag hoop ik heel oud te worden