Vrijdag 10 februari 2006: FC Zwolle-Fortuna. Afgelopen week geen extreme weersomstandigheden, waardoor de tweede rang van het circus van de KNVB een normale competitieronde op de gebruikelijke vrijdag kan afwerken.


10 Februari 2006

Roemloze aftocht Tommie Daemen aanzet tot nederlaag

FC Zwolle 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 54. Esajas 1-0; 59. Jansen 2-0; 71. Kolk 3-0
Opstelling: Budziak, Simone, Akerboom, Dassen Hermans, Daemen, Daumantas (62. Van Barneveld), Van Driel, Garritsen (62. Mészáros), Moutawakil (80. Grabovac), Taiwo.
Toeschouwers: 2.734
Scheidsrechter: Van Meenen
Geel (Fortuna): Dassen, Meszaros, Moutawakil
Rood (Fortuna): Daemen

Alvorens tot het gebruikelijke werk over te gaan, wil ik u eerst deelgenoot maken van een anekdote. Enkele jaren geleden was ik een periode werkzaam in de keramische industrie. Bij het bedrijf waar ik werkte, had ik ook een Duitse collega, R.  genaamd. R., een overigens zeer sympathieke vent. Hij had enkele opmerkelijke trekjes. Naast zijn onttrekking aan het verplicht spreken van de Nederlandse taal, maakte hij gebruik van een uitdrukking als hem iets niet zinde. Hij noemde dat dan steevast Karnavalsverein. Welnu, weet u welke de grootste carnavalsvereniging van ons land is? Nee, niet de Marotte, ook niet de Tempeleers. Maar wel de KNVB. Deze club clownskoppen slaagt er met enige regelmaat in om mijn humeur te bederven en er een grote Karnalsverein van te brouwen. Zo zitten we dit seizoen opgescheept met een zwaar overspannen en opgeklopt competitieprogramma en na 7 april is er zeer waarschijnlijk geen vervolg meer in welke vorm dan ook voor ons. De KNVB meldde afgelopen week bijzonder bijdehand lang te hebben gezocht naar een oplossing, maar deze niet te hebben gevonden. Bravo, Karnavalsverein, om in de geest van R. te blijven!

Ik ben vandaag bovendien extra chagrijnig. We moeten naar Zwolle en daar ging ik vorig seizoen serieus voor de bijl door een flitspaal nogal gênant over het hoofd te zien. Geen herhaling, want vandaag bestuurt Eppo de hem ter beschikking gestelde auto. Maar de pret wordt weer gedrukt. Ik ben vandaag geheel tegen mijn gewoonte in eens zeer ruim op tijd (gepland vertrek 16.00u, aanwezigheid TMD 15.53u), hetgeen ruimte schept voor een ingelast supermarktbezoekje. Ik verheug me op enkele koele alcoholische versnaperingen, maar het enige dat voorhanden is, zijn wat lauwe blikken bier. Nee, daar doen wij dus niet aan mee. Met een nog chagrijniger humeur, stoppen we de auto ter hoogte van het station in Sittard. Eppo blijkt nog een tweetal passagiers te hebben geronseld, hun namen zijn Riwanja (Ik hoop dat ik het goed schrijf) en Jeroen. Ter hoogte van tankstation Bosserhof vormen we een kolonne met nog liefst drie andere auto’s met Fortunezen. Tot Eppo’s en mijn grote verbazing neemt de aan kop rijdende BMW niet de afslag naar de Napoleonsbaan, maar gaat deze rechtdoor richting Eindhoven. Nog groter is onze verbazing als we bij knooppunt Leenderheide de afslag richting Venlo nemen. Maar het wordt zelfs nog spannend. Ik schat dat we op deze manier blij mogen zijn als we rond 19.30u in Zwolle arriveren. Op deze route is een snelheid van > 100km/u een utopia, daar het er barst van het vrachtverkeer richting Duitsland. Plots wordt de orde in de kolonne verstoord door een achterlijke Slowaak die met kunst- en vliegwerk zich uiteindelijk tussen wagen 1 (Chris + LB) en wagen 2 (CA & co.) wringt. Met nog gekkere fratsen wordt ook Chris opzij gezet, maar enkele kilometers verderop passeert de in ere herstelde kolonne de zot. Waarna deze met veel luim het tafereel denkt te herhalen, maar hij vergeet dat zowel CA als Chris niet van gisteren zijn. Kilometers lang zit de Slowaak in de tang, waarna hij vervolgens tussen twee vrachtwagens door en via de vluchtstrook alsnog zijn dollemansrit voortzet. We mogen de Europese Unie dan ook hartelijk danken dat we dit soort idioten steeds vaker op Nederlands grondgebied aantreffen.

Inmiddels word ik door een thuisgebleven en mentaal afgehaakt LB-lid keurig op de hoogte gebracht van de feiten in de African Nations Cup. Egypte is in de 86ste minuut een zuiver doelpunt ontnomen, mocht u geïnteresseerd zijn. Inmiddels ben ik de ‘Nummer 14’ maar eens gaan doorspitten, maar lang is mij dat plezier niet gegeven. Invallende duisternis en een defect leeslampje vormen de oorzaak. Ter hoogte van Apeldoorn stopt de kolonne voor het houden van een sanitaire stop dan wel inslaan van voedsel en drank. Voilà, in tegenstelling tot bij Bosserhof hier wel Fristi tegen normale prijs. Bovendien krijg ik van een altijd gulle LB een negerzoen aangereikt en die lusten we wel!

Uiteindelijk arriveren we rond 19.30u bij het uitvak van het Oosterenkstadion, alwaar uiteindelijk 28 Fortunezen het uitvak zullen bevolken. Aldaar zien we ook dat hoofdtrainer Dekker de basiself ongewijzigd heeft gelaten, Van Barneveld en Mészáros beginnen dus op de bank. De wedstrijd staat onder leiding van Raymond van Meenen en die is ons meestal niet ongunstig gezind gebleken. En Fortuna begint fantastisch aan de wedstrijd, de euforie van afgelopen maandag heeft blijkbaar een langere houdbaarheidsdatum. Uit een inworp vanaf links komt de bal uiteindelijk bij Wasiu Taiwo. Tot ieders verbazing zijn Breinburg en Schol hem volledig uit het oog veloren en staat onze topschutter volkomen vrij in het strafschopgebied.  Wasiu bedenkt zich niet en lobt de bal over doelman Boer. Helaas ligt de lat in de weg en is Taiwo nog geen Hamming.

Fortuna speelt bijzonder aardig en is zeker niet de mindere van de thuisploeg. FC Zwolle zoekt volop, maar vindt vooralsnog geen enkele mogelijkheid om door de muur voor Budziak te dringen. Achterin heersen Aki en Dassen. Bij de eerste kans voor FC Zwolle zijn we al bijna halverwege de eerste helft. Teelen mag op links voorzetten, maar doet dit te ver. Esajas pikt op en zet opnieuw voor, Korf kopt bij de eerste paal vallend naast. Zwolle is in gang geschoten en verhoogt het tempo. Kolk staat ineens zomaar vrij en passt naar Korf, via Simone gaat zijn poging naast.

Op het  half uur krijgt Zwolle een hoekschop. Uit een scrimmage is het uiteindelijk Koen Garritsen die de bal op de lijn weghaalt, Mels van Driel doet de rest en ruimt op. We zitten inmiddels op een minuut of vijf van de pauze en Fortuna heeft de zaken redelijk onder controle.

Halverwege de helft van Fortuna komt Rossen in balbezit en die controleert de bal met moeite. Daemen komt vanop redelijke afstand op hem ingegleden en Rossen stort ter aarde, geel voor Daemen. Wat wij in het uitvak niet hebben gezien, maar de Fortunezen in het veld blijkbaar wel, is dat de als matennaaier bekendstaande Rossen weer eens theatraal te werk is gegaan. Er wordt dan ook volop geprotesteerd, maar Van Meenen is niet te vermurwen. De gele kaart betekent een schorsing voor Tommie Daemen.

Vlak voor rust schiet Taiwo vanaf de rand van het strafschopgebied naast, een Zwolsch been zat er tussen. Uit de afgeslagen hoekschop vuurt Garritsen op doel, echter recht op Boer die makkelijk kan pakken. Na de aanvalsopbouw van Zwolle geschiedt aan de overkant het onheil dat de wedstrijd zal doen kantelen. Zonder dat er een bal in de buurt is, die was alweer bij een speler van de thuisploeg, heeft Tommie Daemen het aan de stok gehad met alweer Rossen en laatstgenoemde onderuitgehaald. Uiteraard een buitenkans voor Rossen om zijn cv aan te vullen. Van Meenen heeft het echter gezien en stuurt Tommie met een tweede keer geel van het veld. Hoe dan ook een oliedomme aktie van Tommie en een roemloze aftocht.

Op slag van rust weet de thuisploeg alsnog een kleine winst te boeken. Ook onze laatste kans op een prijs, de Flair Play Cup, is door de wegzending van Tommie Daemen definitief voorbij. Wat een kutseizoen, zucht….. Fortuna komt echter nog goed weg, want behalve Tommie Daemen had de nog steeds van hoogverraad verdachte Moutawakil van het veld gemoeten, aangezien hij meermaals de scheidsrechter aanraakte in het ontstane tumult. Van Meenen is mild en toont de vermeende toekomstige overloper slechts geel. Van Meenen heeft ofwel een slechte slechte dag of een zwak voor Moutawakil. Laten we voor het gemak maar voor de eerste optie kiezen, des mans integriteit niet in twijfel trekkend. Rust.

Roemloos is nooit de aanwezigheid van de Goodyear Commissie. Vandaag komen we niet in aktie in de rust, want die kunnen we hoognodig gebruiken als afkoelingsperiode. Voor aanvang van de wedstrijd ontvingen we doorheen een hekwerk een broodje kroket. Blijkbaar heeft men in Zwolle de artistaferelen nog niet afgezworen en dus ook niets geleerd van onze waarschuwing van vorig seizoen. Uiteraard staat een dergelijke hardnekkigheid elke prijs in de weg. Ok, we zijn chagrijnig vandaag, maar we zullen ons werk voltooien. Het broodje is enigszins klef, maar het kan erger. Het geheel voelt allesbehalve warm aan en de eerste hap voelt niet slecht aan, de kroket is warm. Veel smaak heeft ze niet en met dank aan eerdergenoteerde wantoestanden komen we uiteindelijk tot een wel erg kleine voldoende. Eindoordeel: Neem geen risico en eet voordat je het Oosterenkstadion betreedt.

We beginnen aan de tweede helft. Zwolle ruikt bloed en heeft verdediger Teelen vervangen door spits Stefan Jansen, ooit uitkomend voor de club uit vijandig gebied en inmiddels met legio doepunten op zijn conto. Fortuna krijgt eerst nog een kansje via wie anders dan Taiwo, maar dan is het de thuisploeg die de bel doet rinkelen. Binnen vijf minuten is het tot twee keer toe kassa voor FC Zwolle. Allereerst klopt de vaak tegen Fortuna scorende Esajas met een schot in de verre hoek Budziak, 1-0.  Bij de volgende gevaarlijke aanval komt de bal via heel wat tussenstations van beide kanten bij invaller Jansen en die laat tussen twee Fortunezen met een puntertje de uitkomende Budziak kansloos, 2-0. Dweilen helpt niet meer, het kwaad is geschied en de lopende doelpuntenkraan staat helemaal open. Vervolgens krijgen Kolk, Charlie van den Ouweland en Schol kansen, maar wonder boven wonder blijft het bij 2-0.

Mijn chronometer is tot overmaat van ramp naar het rijk der chronometrische hemelen gegaan, het hoort er allemaal bij op een dag als deze. Op een minuut of twintig van het eind mag uitgerekend Esajas een aktie inzetten en dat is schreeuwen om problemen. Budziak stopt aanvankelijk nog zijn schot, maar heeft de pech dat de hij de bal op een presenteerblaadje aan Kolk geeft, 3-0.

Zwolle vindt verder tot aan de laatste vijf minuten alles prima. Fortuna is slechts nog via de ingevallen Zarko Grabovac een keer gevaarlijk. Zarko krijgt uit een afgemeten voorzet van Joos van Barneveld een dot van een kans, maar hij kopt vallend naast. Aan de overkant houdt Budziak stand tegen inzetten van Kolk en twee keer Jansen. Zarko Grabovac komt nog een tweede keer vrij voor Boer, maar deze blijft koel en stopt het matige schot. Aan het eind van de rit blijkt ook aanvoerder Ronald Dassen nog schade te hebben opgelopen. Zijn boeking verzekert hem van rust tegen HFC Haarlem, maar ook van deelname aan de belangrijke derby tegen MVV in Maastricht.

Wil Fortuna in de derby op enige wijze een kans maken, dan zal dit alleen mogelijk zijn wanneer hoofdtrainer Dekker elf spelers in het veld brengt die bereid zijn om 90 minuten met passie en 1.000% inzet te spelen, alles te geven wat ze in zich hebben en met het slijm op de bek van het veld gaan. Dit kan alleen, indien Dekker elf echte Fortunezen het veld instuurt en zijn huidige lijn laat varen. Klip en klaar, namen en feiten overbodig.

Gegroet,

TMD