Voor de derde keer op rij gaat Fortuna hard onderuit. Deze keer neemt FC Zwolle zonder al te veel problemen de punten mee uit Sittard. Fortuna komt momenteel op alle fronten tekort en een uitweg uit de crisis is niet snel gevonden. Het lijkt erop dat de hand van Wisman het elftal duurzaam ontwricht heeft.


23 November 2007

Wisman is het spoor bijster

Fortuna Sittard 0 FC Zwolle 3
Doelpuntenmakers: 60. Boerrigter 0-1; 66. Reijnen 0-2; 93. Jongsma 0-3.
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Simone, Van Driel (81. Van den Ouweland), Heinrichs, E. Guvenc, Derksen (81. Cornelia), Jacobs (69. Bouhadan)
Toeschouwers: 2.866
Scheidsrechter: Liesveld
Geel (Fortuna): Heinrichs
Rood (Fortuna): –

Ondanks de slechte prestaties in de laatste weken staan de supporters ook vanavond weer in rijen te wachten om het Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard te betreden. Met dank aan onze stewards, die met hun fouilleeracties niet alleen zorgen voor een gevoel van veiligheid bij de aanwezige supporters, maar ook de doorstroming van de ingang naar de tribunes voldoende vertragen om de indruk te wekken dat de wedstrijd druk bezocht wordt.

De stewards zijn natuurlijk slechts de uitvoerders van het veiligheids- en toeschouwersbeleid. De mensen die wij werkelijk dank moeten zeggen zijn veiligheidscoördinator Leinaerts en algemeen directeur Erkens. Dit illustere tweetal, dat al menige ongenode gast het leven zuur heeft gemaakt, slaagt erin een absoluut perfecte voetbalsfeer te creëren in ons voorheen nogal kil overkomende stadion. Ook de laatste maatregel weet de harten van de ware voetbalfan weer te raken. Het is voortaan verboden Spruchbanden van behangpapier op te hangen in ons stadion. De maatregel is in de eerste plaats een vervolg op een eerder positief te waarderen maatregel om alleen nog maar positieve ondersteuningen van de club toe te laten.

De vervolgmaatregel moet uitsluiten dat snode nepsupporters, die helaas ook onze club al jarenlang teisteren, een Spruchband met een positieve inslag het stadion binnenloodsen en ter plekke omvormen tot een Spruchband met negatieve lading. Een scenario dat allerminst denkbeeldig is. Wij zien al voor ons hoe een Spruchband met de tekst ‘ERKENS IS NOKKIE NOKKIE’ door argeloze stewards wordt goedgekeurd om vervolgens door de nepsupporters binnen het stadion getransformeerd te worden tot een Spruchband met de tekst ‘ERKENS IS NOT OK’. Wij moeten er niet aan denken en zijn Erkens en Leinaerts dan ook dankbaar dat zij ons voor deze ramp weten te behoeden. Een andere goede reden van het tweetal om de Spruchbanden definitief uit onze voetbaltempel te verbannen, is het brandgevaar. Het is natuurlijk geen toeval dat uitgerekend dat deel van de FKT waar de Spruchbanden meestal hangen, helemaal leeg is. Geen mens voelt zich daar veilig.

Erkens en Leinaerts nemen dus passende maatregelen, maar helaas is hun strijd tegen het levensgevaarlijke cynisme van de nepsupporters te laat op gang gekomen. Uit weerzin tegen deze kleine groep mensen die het voor de meerderheid verpest, hebben grote groepen van ware supporters inmiddels met pijn in het hart besloten de wedstrijden van hun geliefde club niet meer te bezoeken. Vanavond tegen FC Zwolle bevolken ongeveer vijftienhonderd man de tribunes.

Fortuna moet het vanavond doen zonder de geschorste Ramon Voorn en de geblesseerde Cedric Olondo, maar daar staat de terugkeer na blessures van Nico Vanek en Jurgen Heinrichs tegenover. De Duitsers maken meteen hun opwachting in de basis. Wisman houdt vast aan een 4-3-3-systeem met Christianen in de goal, Geenen, Op den Kamp, Grabovac en Vanek in de verdediging, Simone, Heinrichs en Van Driel op het middenveld en Emmo Güvenc, Derksen en Jacobs in de voorhoede. Topscorer Cornelia staat nog steeds in ongenade bij Wisman en moet opnieuw op de bank beginnen. Hetzelfde geldt voor Van den Ouweland.Fortuna gaat vanavond zowaar voortvarend uit de startblokken. Al na veertig seconden krijgt Heinrichs de bal op een meter of acht van het Zwolsche doel in de lucht aangespeeld. Hij staat volledig vrij, zou de bal dus kunnen aannemen, maar besluit te koppen. De kopbal gaat over het doel van Boer.


Heinrichs loopt maar weer eens met de bal

Ook hierna houdt Fortuna het heft in handen. Heinrichs zorgt voor de broodnodige fysieke kracht op het middenveld, terwijl Emmo Güvenc de eveneens broodnodige creativiteit aan de aanval toevoegt. Tot hele grote kansen leidt het niet, maar het spel is aanzienlijk beter dan in de voorgaande weken.


Güvenc gaat het duel aan

Tegenstander FC Zwolle maakt nog kans op de derde periode, maar moet dan wel winnen. Om te winnen, moet je doelpunten maken en om doelpunten te maken, moet je aanvallen. Dat besef lijkt pas na een minuut of twintig ook tot de Zwollenaren door te dringen. Hun aanvallen zorgen echter niet voor veel gevaar, met uitzondering van een schot van Reijnen dat op de lat uiteenspat. Wanneer Geenen en Grabovac elkaar in de weg lopen bij het wegwerken van een bal, krijgt ook Jongsma een prima kans. Hij schiet echter recht in de handen van Christianen.


Boer stompt de bal weg voor Geenen

Het wat aanvallendere spel van Zwolle zorgt ervoor dat Fortuna meer ruimte krijgt. Na ruim een half uur ontfutselt Derksen Botteghin de bal en gaat hij alleen op het doel van Boer. Botteghin trekt Derksen echter onderuit. Doorgesproken speler, dus rood, zou je zeggen. Scheidsrechter Liesveld denkt er anders over en volstaat met een gele kaart. De vrije trap van Güvenc levert verder niets op.

Dezelfde Güvenc krijgt vijf minuten later aan de rand van het eigen strafschopgebied de bal toegespeeld. Hij begint aan een solo van een meter of twintig en zet vervolgens met een schitterende pass dwars door de verdediging van FC Zwolle Bas Jacobs volledig vrij. De Parel van de Parkstad mag ongehinderd oprukken richting doel. Vervolgens heeft hij de keuze: de bal afleggen op Derksen of hem zelf achter Boer het doel in jassen. Hij besluit zelf te schieten, maar zijn schot eindigt niet tegen de touwen, maar ergens in de tweede ring van het PLS.


Botteghin trekt Derksen onderuit

De spectaculaire misser komt het toch al niet grootse spel van Jacobs niet ten goede. De rest van de wedstrijd houdt hij zich zoveel mogelijk schuil; wanneer hij per ongeluk toch een bal krijgt, verspeelt hij hem onmiddellijk weer. Geen enkele van onze aanwinsten uit de zomer is een versterking gebleken, maar Jacobs spant toch wel de kroon.

We gaan rusten met nul-nul. Fortuna heeft niet geweldig gevoetbald, maar ook niet onder gedaan voor FC Zwolle. Een hele verbetering in vergelijking met de laatste weken, dus we zijn niet ontevreden. In de tweede helft geeft Fortuna de wedstrijd echter uit handen. Op het middenveld verliest Heinrichs zich in eindeloze loopacties, die steevast op niets uitlopen. Omdat ook Mels van Driel niet in de wedstrijd zit, neemt FC Zwolle geleidelijk aan het middenveld in handen.


Simone verbeten in duel met Jongsma

Na een kwartier komt de ploeg van Everse met dank aan onze verdediging op voorsprong. Eerst speelt Grabovac bij het uitverdedigen de bal recht in de voeten van invaller Boerrigter. Daarna legt Geenen de aanvaller geen strobreed in de weg wanneer hij aan een opmars naar ons strafschopgebied begint. Daar aangekomen, mag Boerrigter alle tijd nemen om de bal langs Christianen in de verre hoek te schieten.

Fortuna is na de achterstand het spoor helemaal bijster. Zes minuten later dient Zwolle een tweede mokerslag toe. Na een vrije trap vanaf links gaat Vanek het duel met Reijnen niet aan. Deze kan ongehinderd binnenkoppen. Het is nul-twee, de wedstrijd lijkt beslist. Wisman reageert door Jacobs uit zijn lijden te verlossen. Brahim Bouhadan mag zowaar weer eens zijn opwachting maken. Dit tot groot enthousiasme van vijf kleine kinderen op de FKT. Zij vullen de rest van de wedstrijd door ‘Bouha, Bouha, shit, shit, shit’ te zingen. Kennelijk is de Dag van het Respect aan deze nepsupporters in de dop volledig voorbijgegaan. Het toont ook aan hoe moeilijk de opgave voor Erkens en Leinaerts is om het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard om te vormen in een paradijs voor de ware liefhebber van goed voetbal. Een tekortschietende opvoeding maakt het vrijwel onmogelijk het kwaad met wortel en tak uit te roeien.


Vanek loopt maar weer eens met de bal

Brahim Bouhadan krijgt overigens de enige grote kans van Fortuna in de tweede helft. Na een corner komt een afgeslagen bal op de rand van het strafschopgebied voor de voeten van Bouhadan. Deze haalt goed uit, maar Boer kan het schot tot corner verwerken. Daaruit maakt Güvenc bijna de Anschlusstor, maar de verdediging van Zwolle weet opnieuw redding te brengen.De laatste tien minuten brengt Wisman Cornelia en Van den Ouweland voor Derksen en Van Driel. Tot een slotoffensief komt het echter niet. Integendeel, in blessuretijd strooit Jongsma nog meer zout in de wonden. Hij kan een voorzet vanaf links ongehinderd binnenschieten. Fortuna mag met nul-drie gaan douchen.


Cornelia zoekt het doel op

Nu de eerste helft van de competitie bijna achter de rug is, moeten we concluderen dat Fortuna er onder Wisman niet bepaald op vooruit is gegaan. Zijn tactische ingrepen én zijn ingrepen in de selectie hebben de ploeg geen goed gedaan. Door het 4-3-3-systeem wordt het middenveld overlopen en staat de verdediging teveel onder druk. Daarnaast mag een aantal sterkhouders van het vorige seizoen (met name Raschid el Hammouchi en Florencio Cornelia, maar ook Jurgen Heinrichs) zich met recht afvragen waarom zij het veld hebben moeten ruimen of in een andere rol moeten spelen. Het resultaat van een half seizoen Wisman is een ploeg die slecht speelt, slechte resultaten boekt, weinig vertrouwen heeft en meer verdeeldheid dan eenheid uitstraalt. Dat geeft weinig hoop op verbetering in de rest van het seizoen.

PM