In de laatste wedstrijd van het jaar 2011 doet Fortuna wat het gewend is bij uitwedstrijden. Er wordt weer verloren, deze keer wel van een gerenommeerde tegenstander. Het wordt 4-2 voor kampioenskandidaat FC Zwolle. 38 helden maakten als supporter ook de reis naar Overijssel, zij blijven onoverwinnelijk in hun daden.

 

 


16 December 2011

Fortuna onderuit bij koploper

FC Zwolle 4 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 9. Van Hintum 1-0, 26. Mamedov 2-0, 30. Van Hintum 3-0, 45. Gommans 3-1, 56. Van den Berg 4-1, 75. Scheelen 4-2.
Opstelling: Wintjens, Geenen, De Boer, Dreesen (75. Janssen), Schroyen, Voorn (87. Secerovic), Stolte, Scheelen, Hoesen (62. Gulpen), Gommans, Diaz.
Toeschouwers: 8.582
Scheidsrechter: Honig
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Om half vier staat de bus van Hanneman de Toerist weer klaar voor een verre uitwedstrijd. Vandaag gaan we met een Verplichte combi op weg naar FC Zwolle, de huidige nummer één van de Jupiler League. Het tijdstip om te vertrekken lijkt erg vroeg, maar blijkbaar had het buscomité een zesde zintuig aanstaan bij het nemen van deze beslissing. Zij wisten natuurlijk allang dat er een ongeluk zou plaatsvinden op de A2 rond Roosteren. Iedereen moet binnendoor Susteren en Echt, en dat blijkt een verkeersinfarct van jewelste.

Als we anderhalf uur file achter de rug hebben mogen we eindelijk richting de A73. Onze marge voor een uitgebreide tussenstop is nu wel weg, maar we lijken wel nog de wedstrijd in zijn totaliteit te kunnen gaan zien. Tijdens de busreis komen twee gespreksonderwerpen telkens weer terug. Uiteraard gaat het over de Engeland reis die SV Nao Veure rond de kerst heeft georganiseerd, maar het gaat ook veel over de positie van de trainer en wie er dan mogelijk zijn opvolger zou kunnen worden. Zoals gewoonlijk heeft iedereen hier een andere mening over, maar dat zijn we wel gewend.

Gelukkig is er ook tijd voor de gebruikelijke versnaperingen, al heeft JC de oliebollen in de Belga-Tax laten liggen. Hier kijkt echter niemand meer van op. Vorig jaar was hij rond kerst de zelfgemaakte gehaktballen vergeten. De loterij heeft ook deze busreis weer enkele verrassende prijzen. Naast de chocolade peperkoek en vrijkaartjes is er ook een ijskrabber of een verzorgingspakket (man of vrouw) te winnen.  Als er zelfs achterin de bus prijzen worden gewonnen, kan er nu al worden gesproken van een geslaagde trip.

Na dik drie uur rijden is er blijkbaar zelfs nog marge om een korte tussenstop te maken. Bij een Shell tankstation zijn de warme snacks niet aan te slepen voor de hongerige Fortuna supporters.  Als we na een sluiproute rond half acht de lampen  van het FC Zwolle stadion zien opdoemen weten we zeker dat we het gaan halen. We moeten nog even in de snikhete bus wachten totdat de kaarten zijn geregeld, maar dan mogen we toch echt naar binnen.

Alle dubbelhouders worden gereed gemaakt en er lijken ook elke week weer nieuwe vlaggen bij te komen. De TGV nemen hun taken erg serieus en leveren goed werk af. Het werk voor de Goodyear Commissie moet echter nog beginnen. Er wordt in Zwolle echter nog gewerkt met ouderwetse guldens, anders kunnen  de hoge prijzen echt niet verklaard worden. Aangezien de commissie geen guldens meer op zak heeft sinds 2002 wordt besloten om FC Zwolle niet te beoordelen.

Tijdens de busreis was het nieuws al binnengekomen dat Fernando Ricksen vanwege ziekte heeft moeten afhaken voor deze wedstrijd. Een uitgelezen mogelijkheid voor Ramon Voorn om aan zijn speelminuten te komen. Verder is de opstelling intact gebleven na de schitterende overwinning op Willem II.


Iedereen is er klaar voor

FC Zwolle begint echter voortvarend aan de wedstrijd. De verdediging van Fortuna wordt behoorlijk onder druk gezet. Als Fortuna een keer in de aanval gaat en de bal gaat over de achterlijn heeft doelman Diederik Boer al een andere bal gevonden en deze ver naar voren getrapt. Fortuna moet snel omschakelen maar komt al in de 9e minuut tekort. Als Timothy Dreesen onderuit gaat kan er van de zijkant vrijuit worden voorgegeven en knalt Bart van Hintum de bal met een volley in de kruising. Daar waar hij tegen MVV nog de schlemiel was, schiet hij nu opeens een bal in de kruising. Zoiets lijkt altijd alleen bij Fortuna te gebeuren.

Toch is Zwolle niet aan haar sterkste wedstrijd bezig. In balbezit is de ploeg erg slordig en hiervan weet Danny Hoesen bijna te profiteren. Hij omspeelt zijn directe tegenstander, maar weet deze 100% kans helaas niet af te maken. In twee daarop volgende corners kan zomaar de gelijkmaker vallen. Een schot van Kevin Diaz wordt ternauwernood gekeerd, terwijl deze bijna de kruising inzeilde.


Scheelen trapt een corner

Als het centrum van de verdediging van Fortuna even later weer eens staat te slapen kan invaller Mamedov de bal vrij inkoppen. 2-0 en de wedstrijd lijkt na 26 minuten al gespeeld. Dat blijkt al helemaal als Bart van Hintum zijn huzarenstukje gaat herhalen. Een vrije trap op de rand van de zestien knalt hij in de kruising. Het kans soms verkeren als profvoetballer. 3-0, terwijl het ook makkelijk 1-1 had kunnen staan.

In het uitvak blijft de sfeer ondertussen opperbest. De 38 Fortunezen On Tour blijven geluid maken. Hoe hoger de score, hoe fanatieker, lijkt het vaker. Dat is vandaag ook het geval. Er worden nog wat vlaggen en dubbelhouders gepakt om het geluid bij te staan en er volgt ook een reactie van de spelers. Na slap uitverdedigen van Zwolle en goed doorzetten van Richard Stolte kan hij een afgemeten voorzet geven op de inglijdende Harrie Gommans. Een mooie goal en er hangt zelfs een stunt in de lucht! Als de scheidsrechter dan voor de rust heeft gefloten is het eindelijk echt tijd voor het Zitterds kwartiertje. Galgenhumor ten top.

Na de welverdiende thee gaat Zwolle proberen om de marge van drie doelpunten te herstellen. Na een uitgemeten aanval slaagt Van den Berg hierin, al zag hier het centrum van de verdediging er weer niet goed uit. Fortuna krijgt nog genoeg kansen om weer dichterbij te komen, maar Joeri Svhroyen en Danny Hoesen hebben vandaag geen geluk. Hoesen wordt erna ook gewisseld voor Lars Gulpen.

Een kwartier voor tijd weet Fortuna toch weer een mooi doelpunt te maken. Na goed terugleggen van Gommans kan Wouter Scheelen zich ook melden op het lijstje van doelpuntenmakers. Zijn schuiver gaat onder doelman Boer door. Direct na de 4-2 gaat Fortuna op zoek naar de aansluitingstreffer. Met het inbrengen van nieuw contract eigenaar Roel Janssen voor Dreesen wordt een duidelijk signaal afgegeven.


Fortuna geeft niet op en zoekt de aanval

Als even later ook nog Adnan Secerovic zich aan het strijdtoneel meldt, kan de 4-3 eigenlijk niet uitblijven. Toch valt deze niet. Het is zelfs aan Danny Wintjens te danken dat FC Zwolle niet verder uitloopt.

Scheidsrechter Honig fluit voor de laatste keer na de twee minuten blessuretijd. Het vuurwerk kan losbarsten voor herbstmeister FC Zwolle. De spelers komen ons nog netjes bedanken en wij bergen onze spullen weer op.


Fortunezen bedanken hun support

Op de terugweg gaat het vooral over de aankomende winterstop. Er is wel een heel leuk affiche bijgekomen op de kalender. Op 7 januari speelt Fortuna Sittard op De Bosuil tegen Royal FC Antwerp. De hele terugrit klinken er voor Antwerp bekende supportersliederen door de bus. Bij Apeldoorn wordt er na democratisch overleg nog gestopt bij een McDonald’s/Tankstation. De McDonald’s blijkt echter al dicht, al weten een paar anonieme persoonlijkheden nog de McDrive te terroriseren. Bij het tankstation loopt nog een vaag figuur rond met kwade bedoelingen. Als hij echter hoort dat we niet van ADO zijn, maar van Fortuna, maakt hij zich toch maar snel uit de voeten.

Rond kwart voor één komen we weer aan bij de Trendwork Arena. Het was weer een bewogen dagje, maar ook weer eentje met nul punten. We zijn er inmiddels aan gewend, maar je zou het met dit  team toch beter moeten doen in uitwedstrijden.  Als je twee keer weet te scoren in een uitwedstrijd, maar toch zonder punten naar huis gaat, geeft dat te denken.

Prettige feestdagen en tot in Antwerp!

Evert Bos