Fortuna is deze week op trainingskamp in het Zeeuwse Burgh-Haamstede. Onderdeel van de oefenstage is een tweeluik met het Oekraïense FC Shakhtar Donetsk. Een van de clubs die enorm getroffen is door de oorlog die inmiddels alweer maanden woedt. Los van het humanitaire drama zorgt het voor de clubs en sporters ook voor financiële en sportieve malaise. Veel buitenlandse spelers kozen al snel eieren voor hun geld, salarissen kunnen niet worden uitbetaald, competities werden stilgelegd. Afgelopen week legde Shakhtar nog een claim van maar liefst €50 miljoen bij de Fifa neer vanwege het mislopen van transfergelden nadat de voetbalbond had besloten dat buitenlandse spelers hun contract mochten ontbinden. Overall dus een zeer trieste situatie waarin vooralsnog helaas nog geen licht aan het eind van de tunnel schijnt.


22 juli 2022

Fortuna verliest eerste confrontatie met FC Shakhtar

FC Shakhtar Donetsk II 2 Fortuna Sittard II 0

Doelpuntenmakers: 15. N.n.b. 1-0, 60. Djurasek. 2-0
Opstelling: Pandur; Vita, Janssen, Guth (46. Nieling, 75. Flemming), Hogervorst; Peters (67. Schenkhuizen), Musaba, Sourlis (67. Klisurica), Van Beijnen; Krawczyk, Tasci.
Toeschouwers: 150.
Scheidsrechter: N.n.b.
Geel (Fortuna): Guth, Janssen, Van Beijnen.

Op deze vrijdagmiddag wordt om 16 uur afgetrapt voor het eerste van twee duels. Locatie is het sportcomplex van Combinatie Wil Overwinnen (CWO) in Vlaardingen. Shakhtar verblijft hier voor een langdurig trainingskamp in Nederland. Aangezien we de kans op een Doppel-treffen niet willen laten liggen, stappen we om 13.30 uur in de auto. Nadat onze huisfotograaf is opgepikt, gaat het richting Rotterdam. Het enige oponthoud ondervinden we als Doom in Gilze-Rijen zijn ontbijt/lunch bij een tankstation moet halen. Daardoor zullen we straks het eerste kwartier van de wedstrijd gaan missen. Nadat we op de Kethelweg door enkele vriendelijke parkeerwachten op een parkeerplaats zijn gewezen, lopen we snel richting het Nieuwelantpark aan het Trimpad.


De brug naar het Trimpad is geopend

Eenmaal over de brug zien we door het hek dat Fortuna een penalty krijgt. De Oekraïense keeper tikt de inzet van Sam Krawczyk echter knap uit de hoek waardoor de stand 0-0 blijft. Dat duurt echter niet lang, want voordat we goed en wel een plekje langs het veld hebben gevonden, schiet een speler van Shakhtar een vrije trap schitterend in de kruising.

Fortuna is aangetreden met een mix van nieuwe, reeds aanwezige en jeugdspelers. Zo zien we onder andere dat kersverse aanwinst Rodrigo Guth een plekje in het centrum van de verdediging heeft ingenomen naast Roel Janssen, Rémy Vita de linksbackpositie bezet en keeper Ivor Pandur onder de lat staat.


Guth geeft aan dat er iemand vrij moet lopen

Het speeltempo ligt aan beide kanten vrij hoog. Het strakgemaaide en net gesproeide (bij)veld leent zich prima voor dit spel. Beide ploegen zetten snel druk en gaan fel de duels in. Dit alles onder het toeziend oog van de nog niet speelgerechtigde Burak Yilmaz en Dogan Erdogan én van de andere nieuwe aanwinst: Inigo Córdoba.


Córdoba en Yilmaz kijken geconcentreerd toe

Buiten een gele prent voor de erg fanatiek spelende Guth gebeurt er niks vermeldenswaardigs in de eerste helft waardoor we met een 1-0 achterstand gaan pauzeren. Guth blijft in het kleedlokaal achter en wordt na de rust vervangen door Bryant Nieling.

In de tweede helft wijzigt het spelbeeld weinig. Beide ploegen zetten flink druk en schuwen de duels niet. Het is duidelijk dat veel spelers dit duel als kans zien om zich te bewijzen en zo aan de deur van de hoofdmacht proberen te kloppen. Nadat keeper Ivor Pandur zijn tegenstander aantikt, kan de scheidsrechter niet anders dan naar de penaltystip wijzen. Neven Djurasek schiet de bal onberispelijk in de rechterhoek, Pandur daarmee kansloos latend.


Igor kon de twee tegentreffers niet voorkomen

Halverwege de tweede helft wisselt Sjors Ultee tweemaal. Mika Peters en Vasilios Sourlis gaan naar de kant en worden vervangen door Roni Klisurica en Tristan Schenkhuizen. Een kwartier voor tijd verlaat Nieling weer het veld, zijn plaats wordt ingenomen door Xamm Flemming.


Vita maakte een gedreven indruk

Fortuna is nog enkele keren dicht bij een treffer, maar de bal wil er vanmiddag niet in. Aan het eind van het duel worden de duels wat grimmiger en nemen de frustraties aan beide zijden zichtbaar toe. Het levert Roel Janssen en Mike van Beijnen nog een gele kaart op. De stand verandert echter niet meer en daarmee verliest Fortuna dit nuttige duel met 2-0.

Om 18.30 uur volgt de wedstrijd tussen de twee eerste elftallen. Ondertussen melden wij ons bij de catering voor een hapje en een drankje.