Vier weken na de ontlading rondom Fortuna’s promotie naar de eredivisie speelt de ploeg haar laatste wedstrijd van het seizoen. In Nieuwstadt krijgen de toeschouwers de kans om de groen gele helden nog eenmaal aan het werk te zien, voordat iedereen aan een welverdiende vakantie begint. Én om afscheid te nemen van Dries Saddiki en dorps- en publiekslieveling Perr Schuurs. Fortuna weet uiteindelijk tien keer te scoren tegen de vierdeklasser, maar dat is vanavond uiteraard bijzaak.


25 mei 2018

Dubbele cijfers bij uitzwaaiduel in Nieuwstadt

FC RIA 0 Fortuna Sittard 10

Doelpuntenmakers: 21. Fernandes 0-1, 26. Mells 0-2, 39. Dammers 0-3, 43. Schuurs 0-4, 46. Saddiki 0-5, 64. Heerings 0-6, 67. Fernandes 0-7, 70. Ghislain 0-8, 72. Rau 0-9, 90. Ospitalieiri 0-10.
Basisopstelling: Van de Walle; Braun, Essers, Heerings, Ospitalieiri; Schuurs, Saddiki, Breukers, Fernandes; Dammers, Mells.
Toeschouwers: 600.
Scheidsrechter: onbekend

Het promotieseizoen heeft veel krachten en energie gekost. Niet alleen bij de supporters, maar zeker ook bij de spelersgroep. Veel spelers raakten in het slot van de competitie geblesseerd of kregen te kampen met kleinere pijntjes. Een aantal andere spelers is inmiddels terug naar zijn eigen club verkast of geniet ergens in de wereld van een vakantie. Coaches Claudio Braga en Kevin Hofland kunnen daardoor vanavond onder andere geen beroep doen op Djibril Dianessy, Jorrit Smeets, Todd Cantwell, Stefan Askovski en Lars Hutten. Lisandro Semedo, die eerder op de dag een vierjarig contract ondertekende, wordt een dezer dagen naar verluidt aan een pijnlijke kaak geopereerd en is vanavond ook niet van de partij. André Vidigal is ook niet van de partij, hij komt vanavond met Portugal O21 in actie tegen de leeftijdsgenoten van Italië. Al met al dus een mooie gelegenheid voor Fortuna’s (jeugdige) reservespelers om zich aan het publiek te laten zien.


De spreekband spreekt voor zich

Naast de eigen selectiespelers zien we ook een vreemde eend in de bijt op het veld verschijnen. Miguel Fernandes is zijn naam. De 21-jarige Duitse Portugees kwam afgelopen seizoen uit in de Duitse Regionalliga en mocht afgelopen weken zijn kunnen vertonen in Sittard. Hij start vanaf de linkerflank.


Wordt Fernandes een nieuwe ster aan het front?

George Mells, die al een tijd meetraint in Sittard, start vanaf de rechterflank. Op Wessel Dammers na starten alle spelers op een voor hun redelijke bekende plek op het veld. Dammers start daarentegen in de spits, een positie die hij in de Feyenoord-jeugd overigens ook jaren bekleedde.
Fortuna start uiteraard dominant aan de wedstrijd, maar tot doelpunten leidt dat de eerste twintig minuten nog niet. Dammers en Schuurs zijn dichtbij maar zien hun inzet net naast het doel verdwijnen of van de lijn gehaald worden. Een rake kopbal van Schuurs wordt geannuleerd wegens buitenspel. De ploeg van trainer Pascal Reijans trekt logischerwijs een verdedigende muur op om zodoende een vroege en grote achterstand te voorkomen.


Dammers acteert vanavond als centrumspits

Na iets meer dan twintig minuten is het dan toch raak. Dammers legt al koppend terug en Fernandes kan van dichtbij binnen tikken. Vijf minuten later verdubbelt Mells de score met een droge knal in de rechter bovenhoek. Het duo Dammers-Schuurs, dat in de competitie vooral doelpunten voorkwam, verhoogt de score vervolgens nog voor rust tot 0-4. Schuurs doet dat op een inmiddels voor hem kenmerkende manier: via een vrije trap.

Tijdens de pauze wordt er een overeenkomst getekend tussen Fortuna en FC Robinstijn. Deze stichting laat voetbalgerelateerde wensen van kinderen tussen de vijf en achttien jaar in vervulling gaan. Dit zijn kinderen die te maken hebben gekregen met een ernstige ziekte, een lichamelijke of geestelijke beperking hebben of een ingrijpende gebeurtenis achter de rug hebben. Perr Schuurs wordt ambassadeur van deze stichting.


Een mooi nieuw partnership is geboren

Na rust voert de technische staf de eerste wissels door. Rowen Koot, Sander Rau, Tom Ghislain en Michael Pinto komen in het veld. Gedurende de tweede helft zal er vervolgens doorlopend gewisseld worden. Zóveel dat het zelfs voor uw verslaggever ter plaatse te veel werd om bij te houden… Maar het gaat vanavond natuurlijk ook niet om de statistieken, maar om de gezelligheid en het afscheid nemen van de genoemde spelers. Saddiki bekroont zijn afscheid direct na rust met een treffer. Vijf minuten later verlaat hij onder luid applaus het veld. Na een verdiende vakantie zal Dries aansluiten bij de Tricolores in Tilburg.


Ook in zijn laatste duel gaat Dries voorop in de strijd

Terwijl ik een rondje om het veld maak, links en rechts even bijpraat met bevriende supporters en tussendoor probeer meer informatie over Fernandes te verzamelen (wat overigens een hels karwei blijkt te zijn), kabbelt de wedstrijd rustig voort. Het spelbeeld verandert uiteraard niet. Fortuna blijft aanvallen en de Football Club Rooms in Alles probeert tegentreffer te voorkomen. Dat lukt aardig totdat er ruim een uur gespeeld is. Dan gaat het ineens hard en loopt Fortuna binnen een kwartier uit naar een 0-9 voorsprong door doelpunten van Kai Heerings, Fernandes, Ghislain en Rau.


Gezellige drukte langs de lijn

Naast het blessureleed van de laatste fase van de competitie is er gelukkig ook goed nieuws te melden. Na negen maanden revalideren maakt Gavin Vlijter vandaag zijn rentree. Hij komt, samen met Finn Stokkers, twintig minuten voor tijd in het veld. Dat doet het duo overigens nadat ze een groep jeugdige supporters hebben geanimeerd en betrokken in hun warming up.

Vijf minuten voor het eind van de wedstrijd is het tijd voor het afscheid van Perr Schuurs. En eigenlijk is dat voor de meeste aanwezigen waarvoor ze gekomen zijn. Schuurs doorliep Fortuna’s jeugdopleiding, debuteerde anderhalf jaar geleden in het eerste elftal, werd aan het begin van het afgelopen seizoen tot aanvoerder gebombardeerd en leidde Fortuna op een zeer volwassen manier naar de eredivisie. Tussendoor verdiende hij daarmee ook nog eens een droomtransfer naar Ajax en werd hij verkozen tot talent van het jaar in de Jupiler League. Geëmotioneerd verlaat Perr het veld. Hij wordt vervangen door zijn maatje in het hart van de verdediging: Wessel Dammers.


Beelden zeggen soms genoeg

Terwijl Perr langs de kant tientallen kinderen voorziet van een handtekening en geduldig met ze op de foto gaat, zorgt Marco Ospitalieiri binnen de lijnen voor het slotakkoord van de wedstrijd. Hij kapt zijn tegenstander in de zestien geduldig uit en tikt de bal vervolgens beheerst langs de uitkomende keeper. Daarmee de eindstand op 0-10 bepalend. ‘Ospi’ is door het dolle heen en sprint naar de Fortuna-dugout om daar met een groep jeugdige fans zijn treffer te vieren. Voor de scheidsrechter het teken om te fluiten voor het eindsignaal.


Terwijl Perr geduldig zijn fans te woord staat…


… geniet Ospi van zijn moment of fame

Terwijl de trekking van de loterij plaats vindt, wordt rondom het veld en de kantine druk gespeculeerd. Voor dit seizoen zit het er nu echt op, maar we kijken natuurlijk al vol spanning uit naar wat ons deze zomer allemaal te wachten staat. Zal Semedo ook écht in Sittard blijven voetballen? Krijgt Fernandes ook in de voorbereiding een kans om zich te bewijzen? Met welke spelers zou Fortuna in gesprek zijn? Kunnen we Cantwell nog een seizoen huren? Tegen wie gaan we in de voorbereiding oefenen? Allemaal vragen waar we de komende maanden vast en zeker antwoord op gaan krijgen. Het wordt hoe dan ook een interessante zomer!