Iets meer dan twintig jaar geleden verloor Fortuna met 3-2 in en van Emmen. Doelpunten van Robert van der Weert en Ronald Hamming konden een nederlaag destijds niet voorkomen. Vanavond staat na negentig minuten dezelfde eindstand op het scorebord. Waar we twintig jaar geleden nog bovenaan stonden en kampioen werden, komt na vanavond de laatste plek op de ranglijst angstvallig dichtbij. Zo snel kan het gaan in de voetballerij…

3 april 2015

Net geen revanche voor 1-8 afstraffing

FC Emmen 3 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 52. Siekman 1-0, 62. Schroyen 1-1, 65. Janssen 1-2, 79. Peters 2-2, 90. Resida 3-2.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Wit, Janssen, Schroyen (89. Linssen); Turan, Briels, Overhof;  Vlijter (61. Kis), Conneh (87. De Groot), Mert.
Toeschouwers: 3.680.
Scheidsrechter: M. Perez.
Geel (Fortuna): Turan, Briels.

Na de informatieavond in Limbricht, die voor veel mensen niet het nieuws opleverde waarop stiekem gehoopt was, staat op Goede Vrijdag alweer de verre reis naar Emmen op het programma. Vandaag geen vertrek vanuit mijn home town, maar vanuit Geleen. Topfotograaf Niels fungeert vandaag als onze privéchauffeur.

Niels kwijt zich uitstekend van zijn taak en zonder enig oponthoud rijden we via de oostkant van ons land richting het Drenthe. Vlak voor Zwolle is er nog tijd voor een ruime tussenstop bij Kolthoorn. Schijnheilig zijn we niet, dus worden er zonder pardon enkele bamiblokken en gehaktballen verorberd. Als ik klaar ben met mijn halve liter Monster Energy, Valentino Rossi uitvoering, kunnen we onze reis voortzetten. Vanaf Zwolle is het lekker rustig op de weg, waardoor we om kwart over zeven keurig op tijd de Jens Vesting bereiken. Daar is het nog erg rustig.

Van grote drukte is nog geen sprake

Terwijl Niels zich gaat voorbereiden op zijn fotowerkzaamheden, lopen wij het hoofdgebouw even in om een programmaboekje te scoren. De vriendelijke medewerksters hebben die in een handomdraai voor ons geregeld. In de tussentijd bewonderen we de ingelijste oude wedstrijdshirts aan de wand.

Het Louvre van Emmen

Aangekomen bij de kassa van het bezoekersvak worden we voorgegaan door drie Duitsers. Ze blijken afkomstig uit Koln en hebben al enkele thuiswedstrijden van Fortuna bezocht. Het leek ze wel leuk om nu ook een uitwedstrijd mee te pikken. Het lijkt erg vreemd om dan uitgerekend Emmen uit te kiezen, maar voor Duitse voetbalfans is een ritje van drie uur helemaal niet zo uitzonderlijk.

Waar er vorig jaar nog 250 Fortunezen de club achterna reisden naar Emmen, tellen we vandaag uiteindelijk 36 supporters in het bezoekersvak. Fortuna’s sportieve prestaties tot dusverre en het feit dat er, in tegenstelling tot vorig seizoen, niks op het spel staat, zijn daar de belangrijkste reden voor.

Peter van Vossen kiest voor vrijwel dezelfde basisopstelling als waarmee hij de wedstrijd tegen VVV begon. Alleen Bob Vankan (blessure) en Thiemo Vanmaris zijn vervangen door Muhammed Mert en Sem de Wit. Ten opzichte van de basisopstelling voor de dramatische 1-8 nederlaag eerder dit seizoen is het elftal op liefst zeven plekken gewijzigd. Laten we hopen dat dat voldoende is om een soortgelijke afstraffing vanavond te voorkomen.

Die wens lijkt aardig in vervulling te gaan komen. Stonden we in oktober na veertien minuten al met 0-3 achter, nu is het nog 0-0 en hebben we zelfs al een kansje genoteerd. Een goede pass van Gavin Vlijter wordt door Seku Conneh meegenomen en met links op de vuisten van Emmen-keeper Marko Meerits geschoten. Aan de andere kant is Emmen gevaarlijk wanneer Roland Bergkamp bij een voorzet van rechts goed voor Sem de Wit komt. Zijn poging belandt gelukkig een dikke meter naast het doel van Ferhat Kaya.

Emmen is qua veldspel de betere, maar Fortuna verdedigt stug en loert op de counter. Zo’n counter zien we onder andere na een half uur spelen. Dennis Dengering is op rechts mee opgekomen en kan vrij voorzetten. Zijn voorzet wordt ternauwernood over de achterlijn gewerkt door een Emmen-verdediger. De toegekende hoekschop wordt door De Wit gekruisd langs het doel gekopt. Emmen wordt enkele minuten later weer gevaarlijk door Boy Deul die zijn schot na een knappe individuele actie op de paal ziet belanden.

Het slotakkoord van de eerste helft is voor Fortuna. Joeri Schroyen haalt aan de linkerkant de achterlijn en zet laag voor. Helaas is Tim Siekman attenter dan Conneh, waardoor we de rust met 0-0 bereiken. En met die stand zijn we gezien de voorgeschiedenis van deze wedstrijd niet ontevreden.

Van een combi hadden wij vandaag geen last

Tim Siekman zorgde er in de laatste minuut voor rust voor dat Fortuna niet op voorsprong kwam. Zeven minuten na rust zorgt hij er tevens voor dat Fortuna op achterstand komt. Bij een hoge vrije trap vanaf rechts torent hij boven Fatih Turan uit en kopt knap tegendraads de 1-0 binnen. Blijkbaar heeft Conneh zijn verdedigende taak niet volgens afspraak uitgevoegd, getuige het feit dat Roel Janssen hem na de tegentreffer uitgebreid de volle laag geeft.

Nog voordat er een uur gespeeld is, staat het bijna 2-0 voor de Emmenaren. De matig spelende De Wit passt te slordig op Janssen, waardoor Frank Olijve vrij baan heeft. Zijn schot schiet echter voorlangs. Om van de schrik te bekomen, haal ik even wat drinken. Terwijl ik op mijn cola wacht, hoor ik boven mij luid gejuich uit het vak. Joeri Schroyen heeft blijkbaar na een een-twee met de zojuist ingevallen Kevin Kis met een knap schot voor de 1-1 gezorgd.

Terwijl ik nog bezig ben met mijn aantekeningen, zie ik in mijn ooghoek Turan de zestien van Emmen in dribbelen. Hij wordt licht getoucheerd, maar zwaar genoeg voor scheidsrechter Perez om naar de stip te wijzen. Strafschoppen zijn dit jaar op het lijf van Roel Janssen geschreven. Zo ook vanavond, waardoor spelers en supporters de 1-2 voorsprong kunnen vieren.

Fortuna laat zich nu terugzakken om zodoende de voorsprong te verdedigen. Dat gaat echter met de minuut moeizamer. De wens van de meegereisde fans om wat meer van de eigen goal af te gaan spelen, wordt niet gehoord. Tien minuten voor tijd leidt de druk van Emmen dan ook tot de gelijkmaker. Na een scrimmage voor het doel krijgt Fortuna de bal niet weg en kan Cas Peters van dichtbij de 2-2 tegen de touwen schieten.

Emmen blijft nu doordrukken, waardoor Fortuna op het middenveld meer ruimte krijgt. Vijf minuten voor tijd kan Schroyen helemaal vrij oprukken tot aan de zestien van Emmen. In plaats van te kiezen voor eigen succes, kiest Joeri voor een pass op de meegelopen Jordie Briels. Die pass is echter te onzorgvuldig, waardoor de kans op de 2-3 weg is. Schroyen heeft vanavond weer heel wat meters over de linkerflank gemaakt en is zichtbaar ‘op’ . Hij wordt dan ook vervangen door Sjoerd Linssen. Ook Conneh wordt even later naar de kant gehaald. Zijn vervanger heet Donny de Groot.

Diezelfde De Groot versiert in de negentigste minuut een hoekschop. Daarmee is in ieder geval een gelijkspel wel veilig, denk ik. De hoekschop wordt echter makkelijk weggewerkt en Emmen knalt de bal direct ver naar voren. Plaaggeest Deul passeert weer twee spelers en legt de bal breed op de helemaal vrijstaande Leandro Resida. Die hoeft de bal van een paar meter maar in het doel te tikken en zet daarmee de 3-2 op het scorebord. Luide protesten over vermeend buitenspel van Resida worden door de grensrechter weggewuifd.

In de vier minuten toegekende blessuretijd weet Fortuna deze tik niet meer te verwerken en zo staan we vanavond voor de twintigste keer dit seizoen met lege handen. Na de 1-8 oor wassing van eerder dit seizoen is 3-2 niet slecht. Maar als je tien minuten voor tijd nog met 1-2 voor staat, is deze nederlaag natuurlijk erg zuur.

Op de parkeerplaats voor het stadion wachten we op Niels en zien ondertussen Yelle en Jan opgehaald worden door de belbus. Hen wacht nog een reisje met het openbaar vervoer richting de Randstad. Onze eigen autorit verloopt zeer voorspoedig waardoor ik even na 1 uur de sleutel in het slot van mijn voordeur kan steken.

Nog zes wedstrijden te gaan, waarvan vier thuis. De eerste van die vier staat maandag alweer op het programma. FC Den Bosch komt dan op bezoek. Hopelijk worden zowel de spelers als de supporters dan weer eens op een overwinning getrakteerd. Na het aardige spel en de getoonde inzet tegen VVV en vanavond in Emmen, hebben we dat ook wel een beetje verdiend.

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Ook een nederlaag in de laatste minuut levert 0 punten op.
Uitvak: 36 meegereisde fans, 2 punten.
Stadion: Met de Jens Vesting is weinig mis: 6 punten.
Thuisfans: Voor interactie met thuisfans moet je niet in Emmen zijn, 2 punten.
Catering: Vriendelijke bediening, maar het broodje hamburger liet qua warmte te wensen over, 6 punten.
Randvoorwaarden: Vriendelijke stewards, programmaboekjes bij de kassa en voldoende plek voor spandoeken, 9 punten.

Met 25 punten deelt FC Emmen voorlopig de 9e plek met Jong PSV en FC Oss.