Een week na een historische overwinning in Maastricht en terwijl we in de derde periode op een kansrijke positie staan, bevolken nog geen duizend mensen de tribunes voor de wedstrijd tegen FC Zwolle. Hans Erkens heeft zijn missie, het kapotmaken van een levensvatbare voetbalclub, voltooid en het Sittardse voetbalpubliek heeft dat in de gaten. Het heeft weinig behoefte meer om ook de laatste akte van Erkens toneelstuk te aanschouwen. Het is dan ook akelig leeg in ons stadion, dat door de kordate hand van burgemeester Sjraar Cox overigens veel gelijkenis vertoont met een politiestaat. Laten we hopen dat het doek snel valt, want dit wordt een afscheid dat niet past bij de prachtige geschiedenis van Fortuna Sittard.


15 November 2008

Kan iemand hier zo snel mogelijk een einde aan maken?

Fortuna Sittard 1 FC Zwolle 3
Doelpuntenmakers: 2. Boerrigter 0-1; 62. Huijmans 0-2; 64. Kleizen 0-3; 90. Van den Ouweland 1-3
Opstelling: Meul, Ocal, Grabovac, Kozarac, Vanek, Facenna (83. Geenen), Voorn, Boymans (72. Garlisi), Heinrichs, Schreurs, Van den Ouweland
Toeschouwers: 1.980
Scheidsrechter: Kamphuis
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Uit de gebeurtenissen van de afgelopen week kunnen we maar één conclusie trekken: we zijn begonnen aan het laatste hoofdstuk uit de geschiedenis van Fortuna. Hans Airkes heeft Fortuna woensdag officieel dood verklaard met de mededeling dat de clubleiding zich verder niet meer inzet voor een zelfstandig voortbestaan van de club. De logische vervolgstap zou dan het aanvragen van een faillissement zijn, maar in plaats daarvan kiest de clubleiding ervoor een traject te volgen dat maar één doel kan dienen: het versterken van de positie van Roda. Opnieuw een vlucht naar voren van Airkes, maar deze keer een vlucht die bitter weinig supporters mee willen maken. Want het eindresultaat is ondanks alle mooie praatjes over verschillende scenario’s duidelijk: Fortuna zal na dit seizoen niet meer bestaan. Wanneer de clubleiding op zo’n laffe manier de handdoek in de ring werpt, heeft het ook voor de achterban weinig zin meer om op een positieve manier te strijden voor het voortbestaan van de club. Dat frustraties en woede vervolgens op een andere manier geuit worden, valt niet goed te keuren, maar hebben de betrokkenen voor een deel te danken aan de volstrekt verstandsloze wijze waarop zij de afgelopen jaren gecommuniceerd hebben met hun achterban.

Wanneer ik naar het stadion loop voor de wedstrijd tegen FC Zwolle, bekruipt mij een vreemd gevoel. Ik ga naar een wedstrijd kijken die mij eigenlijk niet meer interesseert. Want wat betekent winst of verlies nog wanneer de club waar je van houdt toch geen toekomst meer heeft? Veel andere supporters denken er kennelijk net zo over, want zij komen helemaal niet meer opdagen. En dan ontbreken er nog een stuk of vijftig fanatieke aanhangers, omdat zij voor een wederzijds kennismakingsgesprek naar Kerkrade zijn vertrokken. Resultaat is een naargeestige sfeer in het stadion: amper toeschouwers, nauwelijks spandoeken en vlaggen, geen aanmoedigingen vanaf de tribune.

Die naargeestige sfeer wordt nog verder versterkt door de buitensporige veiligheidsmaatregelen. De stewards moeten vandaag iedereen fouilleren, het supportershome is dicht, de toegang tot de parkeergarage is tijdens de wedstrijd afgesloten, het hoofdgebouw is een door de Mobiele Eenheid bewaakte no go-area geworden, de noordelijke toegang naar de hoofdtribune wordt bewaakt door een stuk of zeven ME’ers, ME’ers volgen groepjes mensen die een wandelingetje over de tribune maken op de voet, wanneer vijf mensen van het stadion naar McDonald’s lopen, krijgen zij voor observatie een ME-busje achter zich aan. Wanneer er echt werk aan de winkel is, zoals vorige week in Maastricht, is de politie in geen velden of wegen te bekennen. Een potentieel lastige situatie, zoals in Kerkrade, kan de politie alleen maar in de hand houden door het gebruik van buitengewoon zware rechtsmiddelen als een noodbevel van de burgemeester. Maar intimiderend aanwezig zijn, terwijl er niets aan de hand is? Laat dat maar aan onze helden in het blauw over! Het optreden van de ME bereikt vlak na het begin van de wedstrijd een dieptepunt, wanneer twee jongens een spandoek met de tekst ‘Nooit FC Limburg’ niet binnen een paar seconden aan de stewards afgeven. Drie ME’ers stortten zich op de jongens en voeren hen af wegens ‘huisvredebreuk’. Dat de clubleiding de vrijheid van meningsuiting in het stadion op een schandelijke wijze heeft ingeperkt, is al moeilijk te verteren. Dat de overheid zich laat lenen om dit beleid tot in perfectie gestalte te geven, is ronduit schandalig. Burgemeester Sjraar Cox kan trots zijn op zichzelf.Dan de wedstrijd. Vanavond geen TIFO. In plaats daarvan confronteert de dj van dienst ons weer eens keihard met ‘de sjöttewei’ van Big Benny. Ook dat kan er nog wel bij in onze rampweek. Stadionspeaker Maurice Gorissen heeft nog steeds goede zin. Kennelijk is het nog niet tot deze prominente Marot doorgedrongen dat ’t sjtèdje van lol en sjpas binnenkort geen voetbalclub meer heeft.

Fortuna moet het vanavond stellen zonder de geschorsten Olondo en Simone en de in Turkije verblijvende Taktak. In hun plaats draven Schreurs en Facenna op. Dat leidt tot de volgende opstelling: Meul; Öcal, Kozarac, Grabovac, Vanek; Heinrichs, Facenna, Voorn en Van den Ouweland; Schreurs en Boymans. Nu vraagt u zichzelf natuurlijk af wie van onze helden vanavond met het carnavalsnummer speelt? Welnu, met dank aan Maurice Gorissen kan ik u het antwoord onthullen: dat is Charly van den Ouweland.


Öcal kopt zich in de picture bij Patro Maasmechelen

Over de wedstrijd zelf kunnen we kort zijn: Fortuna komt er geen moment aan te pas. De officiële website van de club geeft een aardige verklaring hiervoor: “Het is te gemakkelijk om de gebeurtenissen van de afgelopen week als excuses op te voeren, maar dat Fortuna geen ideale voorbereiding kende op het duel met Zwolle mag nagenoeg bekend zijn.” Inderdaad, de niet ideale voorbereiding zal zeker een rol hebben gespeeld.


Kozarac, Meul en Voorn zoeken hun zaakwaarnemer

De verslaggever van de site moet overigens wel vrezen voor zijn toekomst bij de (nieuwe) club, want zijn stelling strookt niet met het officiële standpunt van de club. Dat luidt namelijk dat het mededelen van samenwerking met fusie als waarschijnlijke consequentie aan de spelersgroep op de dag van een wedstrijd geen enkel probleem mag zijn, omdat onze spelers professioneel genoeg zijn.


Ramon Voorn probeert niet te veel te denken aan FC Eindhoven

Tja, als er van achttien spelers uit de selectie drie een toekomst hebben bij die nieuwe club, is het veel. Met andere woorden: de spelers hebben afgelopen woensdag te horen gekregen dat zij voor volgend seizoen op zoek mogen naar een nieuwe werkgever. Fijne mededeling. De aangekondigde opheffing van Fortuna is wat mij betreft zeker een excuus voor de spelers.


Ruud Boymans wacht op een sms-je uit Venlo

In deze omstandigheden is het bijna onmogelijk om niet gedemoraliseerd te raken. Ik neem het de spelers en de trainersstaf dan ook niet kwalijk dat vanavond alle scherpte ontbrak en dat het middelmatige FC Zwolle op alle fronten kan domineren. Dat neem ik alleen Hans Airkes kwalijk.


Heinrichs en Voorn trekken nog één keer samen ten strijde

Na ongeveer een kwartier schiet FC Zwolle voor het eerst binnen. De Zwollenaren krijgen daarna nog een hele reeks kansen, waarvan de meeste lichtvaardig verprutst worden. Zelfs bij een spectaculaire scrimmage blijft de bal op wonderbaarlijke wijze uit de goal. Fortuna stelt daar één grote kans tegenover, maar Heinrichs schiet vrij voor doel recht op de keeper.


Danny hoopt op Valenzana Calcio

We gaan daarom rusten met 1-0. Tijdens de rust wordt de toch al fantastische sfeer in het stadion tot ongekende hoogten getild dankzij een kapel die carnavalsmuziek ten gehore brengt.


Vanek en Meul hopen dat de scouts van Germania Dattenfeld en KSVK United dit niet zien

Na rust beslist Zwolle de wedstrijd vrij snel. Huijmans en Kleizen tekenen in de 62ste en de 64ste minuut de 2-0 en 3-0 aan. Even lijkt het erop dat we een afslachting tegemoet gaan, maar daarvoor ontbreekt de kwaliteit en de scherpte bij Zwolle. Sterker nog, we mogen zelfs een eretreffer vieren. In de 90ste minuut schiet Van den Ouweland de bal in een druk strafschopgebied tegen de touwen. Drie minuten extra tijd volstaan echter niet om een wonder te volbrengen: de wedstrijd eindigt in 1-3.


Heinrichs wil de bal meenemen naar de Hammer SpVgg

Ook op een ander wonder, het voortbestaan van Fortuna Sittard, hoeven we niet meer te rekenen. Een eventueel voortbestaan in de komende maanden dient alleen maar om de komende ‘samenwerking’ optimaal gestalte te geven, oftewel om Roda zo goed mogelijk in het zadel te helpen. Op deze manier wordt de rest van het seizoen een lijdensweg, waarin we niets anders kunnen doen dan toekijken hoe Airkes Fortuna verder te schande maakt. Ik heb geen enkele behoefte om de komende maanden nog meer smakeloze vergelijkingen met gehandicapte kindjes te moeten horen en de presentatie van de bij voorbaat fantastische toekomstplaatjes van de commissie Sef Van den Wall Kuijer laat ik ook graag aan mij voorbijgaan.

Dertig jaar geleden ben ik voor het eerst aan de hand van mijn vader naar Fortuna gaan kijken en de liefde voor de club is ook in slechte tijden nooit verdwenen. Ik zeg het volgende dan ook met pijn in het hart, maar ook in de overtuiging dat het in deze situatie het beste is: laat zo snel mogelijk een einde komen aan het bestaan van deze club.

Peter Meijers