Na roerige carnavalsdagen waarin Fortuna van Den Bosch won, enkele supporters hun vertier in Engeland zochten en Hans Erkens mensen liet oppakken omdat ze voor zijn deur liedjes zongen, staat vandaag de uitwedstrijd tegen nummer laatst FC Omniworld op het programma.


27 Februari 2009

Voetbalellende in de polder

FC Omniworld 4 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 13. Heinrichs 0-1; 49. Zeefuik 1-1; 56. Duits (pen) 2-1; 86. Van Toor 3-1; 92. Malenovic 4-1
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Facenna, Vanek, Simone, Kozarac, Heinrichs (72. Linssen), Van den Ouweland, Olondo, Boymans (37. Schreurs)
Toeschouwers: 856
Scheidsrechter: De Groot
Geel (Fortuna): Schreurs
Rood (Fortuna): Facenna

Over de manier waarop Hans Erkens op schandalige manier de club ten gronde richt, is en wordt al genoeg geschreven. Ik probeer me vandaag dan ook te beperken tot het sportieve gedeelte van deze dag.Om vier uur stappen 28 trouwe fans in de bus om Fortuna enkele uren later aan het werk te zien tegen hekkensluiter Omniworld. Bij de polderclub is oud Fortuna-trainer Henk Wisman kort geleden aangesteld als trainer. In de krant wordt Wisman gevraagd naar zijn periode bij Fortuna en wordt ook het feit dat hij zijn afkoopsom nog steeds niet ontvangen heeft, belicht. Hans Erkens reageert in de krant als volgt: “We kijken aan het einde van de week of we het geld nu overmaken of dat we dat later doen. Meneer Wisman krijgt zijn geld. Maar volgens mij komt hij op het moment niet om van de honger. Anders moet hij meteen bellen”. Wederom een belachelijke opmerking van Erkens, die tegenwoordig meer dan ooit energie lijkt te steken in het verzieken van alles wat met Fortuna te maken heeft (zie ook column: Parallelle universum).

De heenreis verloopt prima. De immer vriendelijke Appie reist mee als steward, er is voor een geweldige cd met klassiekers gezorgd, Marc slaat een reusachtig Burger King menu naar binnen, we ontlopen vrijwel alle files en Uw Burgemeester heeft de primeur voor het eerst in de historie van busreizen een magnetronmaaltijd te mogen verorberen (de macaroni in roomsaus smaakte hem overigens goed). Enig minpuntje is het feit dat er geen tv’s aan boord zijn, maar daar komen we wel overheen.

Rond kwart over zeven bereiken we het troosteloze landschap waarop zich het, zo mogelijk nog troostelozere, stadion van FC Omniworld bevindt. Het Mitsubishi Forklift Stadion en haar omgeving stralen totaal niks van voetbalsfeer en gezelligheid uit. Tel daarbij op dat Omniworld momenteel op een laatste plaats staat en het zal niemand verbazen dat vanavond slechts 856 toeschouwers het stadion bevolken. Circa 60 van hen komen uit Sittard en omstreken.


Volgepakte tribunes en dus bestaansrecht

Na het ophangen van de vlaggen, het maken van enkele foto’s, het verkopen van de nieuwe ‘Nooit FC Limburg’-sjaals en het zoeken van programmaboekjes kunnen we beginnen met de wedstrijd. Trainer Reijners heeft vandaag de volgende opstelling uit zijn hoge hoed getoverd: Meul; Geenen, Facenna, Grabovac, Vanek; V.d. Ouweland, Simone, Kozarac, Heinrichs; Boymans en Olondo.

Fortuna begint aardig en na dertien minuten resulteert een prima aanval over rechts in een mooi kopdoelpunt van Jürgen Heinrichs. Olondo zet knap voor en Heinrichs kopt de bal tegendraads achter doelman Zegers. Met Zegers noemen we direct de enige ex-Fortunees in Almeerse dienst (naast de eerder genoemde Henk Wisman uiteraard). Fortuna houdt de rest van de eerste helft vrij gemakkelijk stand. Echt grote kansen zien we aan beide zijden niet. De Fortuna-fans amuseren zich ondertussen prima met het lachen om liedjes van de Omniworld-aanhang en het toejuichen van linksbuiten Ali B. Grote tegenvaller van de eerste helft is het uitvallen van Ruud Boymans in de 37ste minuut. Danny Schreurs vervangt hem en doet na enkele minuten direct van zich spreken. Buiten het zichtveld van de scheidsrechter krijgt een Omniworld-verdediger een goede tik. Deze kan echter na wat verzorging verder spelen en Danny krijgt gelukkig geen kaart. De rust wordt zo met een 0-1 voorsprong bereikt.

De Goodyear-commissie heeft vandaag al vóór de wedstrijd haar befaamde witte jassen aangetrokken. De eerstejaars studente pedagogiek in het cateringhokje probeert ons te verblijden met een broodje hamburger. Voor 2 euro zijn we de man. Het broodje is koud, er is alleen een soort tomatensaus beschikbaar, het vlees is nog dunner dan van een hamburger van McDonald’s en het geheel ruikt naar een goedkope spaghettisaus. Ik haal het einde van het broodje dan ook niet en moet een deel weggooien. Dit is uiteraard geen ster waardig. Mijn collega-commissielid probeert even later heldhaftig een saucijzenbroodje. Als we onze thermometer in het broodje steken, geeft deze een schrikbarende 2 graden Celsius aan. Tevens zien we mensen met een rietje in hun koffie roeren! Ondanks het feit dat er AA-drank en Haribo wordt verkocht, kan deze cateraar op deze manier natuurlijk nooit een ster halen. De verkoopster lijkt er niet door geraakt en blokt rustig verder voor haar benodigde zestig studiepunten.


De fabrikant van de snacks is ook bekend…

Vandaag bereikt ons overigens het nieuwtje dat een van Fortuna’s cheerleaders in blijde verwachting is van haar eerste kindje. Namens de hele redactie van Fortuna Online wil ik haar bij deze van harte feliciteren.

De tweede helft begint en al snel blijkt dat Fortuna deze wedstrijd weer eens vakkundig uit handen gaat geven. Na vier minuten tikt Zeefuik een voorzet van Ali B achter Meul. Vijf minuten later trekt Gino te laat aan de rem. Een rode kaart en een penalty tegen als gevolg. Sander Duits schiet de strafschop onberispelijk binnen waardoor onze voorsprong binnen elf minuten in een achterstand is omgebogen. Fortuna lijkt ongeïnspireerd, wint vrijwel geen duels en het ontbreekt aan creativiteit. Zo win je in geen honderd jaar een wedstrijd. Enig lichtpuntje is de inbreng van Brian Linssen, twintig minuten voor tijd. De matchwinnaar van vorige week laat zien wel graag te willen winnen. In zijn eentje kan hij echter ook het verschil niet maken, waardoor de ellendige tweede helft voortkabbelt. In de laatste vijf minuten wordt de blamage alleen maar groter wanneer Van Toor en Malenovic de score opvoeren naar 4-1. Omniworld heeft absoluut geen geweldige ploeg en Fortuna heeft veel meer in huis dan het vanavond liet zien. We mogen dan ook concluderen dat dit een volslagen onnodige nederlaag is.


Sommige spelers komen uitleggen wat er niet goed ging

Slechts de helft van de spelers getroost zich de moeite de meegereisde fans te bedanken voor hun aanwezigheid. David Meul verwoordt de avond het beste met zijn opmerking ‘Bedankt dat jullie naar deze rotmatch zijn komen kijken’. We waarderen zijn eerlijkheid en verlaten gelaten het stadion.De terugreis wordt opgevrolijkt door de verjaardag van een collega-redactielid. Na het zingen en het ontvangen van de traktatie, bereiken we tegen half één Sittard.

Volgende week komt FC Dordrecht op bezoek, dat één plekje onder ons staat. Emmen en Eindhoven hijgen inmiddels ook in onze nek, waardoor de onderste regionen wel erg dichtbij komen. Hopelijk rechten de spelers de rug en zetten ze de afgang van vanavond volgende week recht.

Tot vrijdag!

Ralf