In een oefenduel waarin Ben van Dael zijn A-selectie aan de zijkant liet, is Jong Fortuna er niet ingeslaagd EVV te verslaan. Voor rust was Jong Fortuna de bovenliggende partij, maar na rust waren de rollen omgedraaid. Voor Jorrit Smeets eindigde het duel in mineur. Hij liep waarschijnlijk een gebroken kaak- en/of jukbeen op.


26 juli 2016

Jong Fortuna buigt voor EVV

Doelpuntenmakers: 36. Belkassem 0-1; 59. Schröders 1-1; 66. Zotti 2-1
Opstelling: Van der Helm; Piereij, Roumen, Schuurs, Onuoha (75. Ospitalieri); Keulen (67. Dianessy), Essers, Smeets (56. Kurt), Saddiki; Belkassem, Vlijter (75. Khalouta).
Toeschouwers: 450.
Scheidsrechter: K. Puts

Even na zevenen vervoegen wij ons richting Sportpark ‘In de Bandert’, waar EVV vanavond de tegenstander van Fortuna Sittard zal zijn. Iedere ietwat op leeftijd geraakte Fortunees voegt stiekem een ‘a’ toe aan de naam van het sportpark en denkt even terug aan vervlogen tijden.

Het sportpark dat gedeeld wordt door aartsrivalen EVV en RIOS’31 ligt er prima bij. EVV is al jaren de hoogstspelende Limburgse amateurclub, deed het de afgelopen jaren ook prima in de topklasse, maar start vanwege een minder laatste seizoen in de derde in plaats van de tweede divisie. Bij EVV herkennen we nog een paar oud Fortunezen. Zo speelt Rick Geenen er in de verdediging en trok EVV dit seizoen Rick Polman en Jeremy Lemmens aan – beiden speelden in Fortuna’s jeugdopleiding. Ook Joep Op den Kamp zou nog onder contract staan, maar hij doet niet mee vanavond.

Wie ook niet meedoen vanavond zijn alle spelers van de A-selectie van Fortuna Sittard. Trainer Ben van Dael heeft besloten vanavond met Jong Fortuna Sittard te spelen. We vermoeden dat hij vrijdag de hoofdmacht laat spelen in het mini-toernooi tegen Malaga CF en de werkloze Duitse profvoetballers. Dit duel zit daar waarschijnlijk te dicht op. Gevolg is wel dat zes euro entree wel erg veel is, maar daar zal iedereen wel iedereen de schuld van geven.

Een ideale mogelijkheid dus voor de mannen van Jong Fortuna om het ongelijk van Ben van Dael aan te tonen. Van Dael meldde onlangs dat hij vindt dat hij een prima team heeft, dat wel mager en broos is en een groep zonder concurrentie is dodelijk. Die concurrentie zou moeten komen van de spelers van Jong Fortuna Sittard, maar daar heeft Van Dael dus weinig vertrouwen in. Wie speelt zich vanavond in de kijker?

Wie zich in ieder geval in de kijker speelt is Tifosi Giallo Verde. TGV trekt weer een mooi rookgordijn op voor aanvang van het duel. Het lijkt er sterk op dat TGV klaar is voor de competitiestart.


TGV‘s rookgordijn

Fortuna begint met Paul van der Helm op doel. Daarvoor een viermansverdediging met Giel Piereij en Randy Onuoha aan de zijkanten en Demen Roumen en Perr Schuurs centraal. Op het middenveld moet Jorrit Smeets de lijnen uitzetten, geassisteerd door Stijn Keulen, Clint Essers en Dries Saddiki. Voorin zien we Gavin Vlijter en Souhail Belkassem.


De wedstrijd kan beginnen

Het duel komt langzaam op gang. Fortuna is de licht betere partij, maar kan EVV ook niet meteen zijn wil opleggen. We moeten tot minuut 17 wachten vooraleer er iets gebeurt in de doelmond. Het is dan wel ook bijna raak als de mee opgekomen Perr Schuurs een corner snoeihard op de lat kopt.


Ook de John Gehlen tribune ziet een rustige start

Een minuut later zou de 0-1 moeten vallen als Gavin Vlijter op de counter de bal onbaatzuchtig breed legt op de er inderdaad beter voorstaande Souhail Belkassem. Hij verprutst de kans echter jammerlijk.

Na deze twee speldenprikken van Fortuna, keert de rust terug. Fortuna is beter, maar EVV hangt niet in de touwen. Tien minuten voor rust neemt Fortuna dan toch een voorsprong uit een corner. De bal wordt voorgeslingerd, vervolgens weggekopt door de EVV verdediging, maar wel recht in de voeten van Belkassem, die met een droge schuiver door een woud van benen scoort: 0-1.


Souhail heeft de score geopend

Even voor rust gaat Belkassem nog eens aan de haal. In het strafschopgebied gaat hij neer in een duel. Belkassem ziet er een penalty in; scheidsrechter Kevin Puts ziet er een Schwalbe in. Puts vermoedt niet alleen dat Belkassem aan de vallende ziekte lijdt, hij denkt ook dat Belkassem doof is, anders valt niet te verklaren waarom hij hem zo hard vermaant ‘dat niet bij hem te flikken’. Wij lachen om beide acties, schrijven de 0-1 ruststand op en gaan op zoek naar een versnapering.

Na rust verschijnt Fortuna met dezelfde elf mannen op het veld. Bij EVV zijn er wel enkele wijzigingen en die gaan hun uitwerking op de krachtsverhoudingen op het veld niet missen. De eerste die dat aan den lijve ondervindt is rechtsback Giel Piereij die brutaal wordt gepoort door linksbuiten Michele Zotti – de man van de tweede helft.

Echter voordat Zotti kan uitgroeien tot de man van de wedstrijd is er eerst nog een onverkwikkelijk incident op het middenveld. Jorrit Smeets stort daar ineens kermend van de pijn neer na een duel met Bryan Simons. Een combinatie van een kermende Smeets en een van verbijstering stil geworden publiek zorgt voor een macaber moment. Smeets verlaat het veld met wat zich laat aanzien een gebroken kaak- en/of jukbeen. We stonden er te ver vanaf, maar een kaak/jukbeen breek je niet zomaar. Was er nog wat oud zeer tussen deze twee voormalige Roda JC en MVV jeugdspelers? Okan Kurt komt Smeets vervangen.


Jorrit Smeets moet geblesseerd het speelveld verlaten

Het wedstrijdbeeld is overigens veranderd. EVV is nu de bovenliggende partij en drukt dat ook al snel in de score uit. Michele Zotti neemt een vrije trap bij de cornervlag en doet dat zo goed dat Paul Schröders maar hoeft in te knikken. Nu ja, Schröders mocht wel erg vrij inkoppen: 1-1.

Fortuna is na de gelijkmaker niet in staat de bakens te verzetten en ziet dat EVV via de zijkanten en dan vooral via Zotti aan de linkerkant gevaarlijk blijft. Het is niet verrassend dat Zotti ook de man is die EVV na twintig minuten spelen in de tweede helft aan de leiding brengt middels een prachtig schot van een meter of 25 van het doel: 2-1.


Rick Geenen laat niets meer aanbranden

Even later volgt de eerste wissel aan Fortuna-kant. Testspeler Djibril Dianessy mag zijn opwachting maken (voor Stijn Keulen). Tien minuten later komen ook Aziz Khalouta en Marco Ospitalieri er nog in (voor Vlijter en Onuoha), maar invloed op het resultaat heeft dit allemaal niet meer. De wedstrijd, die na de overtreding op Smeets een stuk minder vriendelijk is geworden, eindigt in een 2-1 overwinning voor EVV en dat is terecht.

Vrijdag gaat het verder als Fortuna een mini-toernooi afwerkt – een week later start de competitie thuis tegen Achilles ’29.

Riccardo Welters