Hans Erkens geeft de pijp aan Maarten. Daarmee geeft hij meteen aan wat zijn doelstelling de afgelopen vier jaar is geweest: een fusieclub.


Als we de Limburgse media mogen geloven, heeft Fortuna directeur Hans Erkens zijn portefeuille beschikbaar gesteld aan de overige leden van de raad van commissarissen. Nu het hem niet gelukt is om de fusieclub van de grond te krijgen, ziet hij voor zichzelf geen rol meer bij Fortuna Sittard.

Met die beslissing geeft Erkens dus impliciet aan wat al vier jaar lang zijn plan is geweest met Fortuna Sittard. Vier jaar lang de club proberen de nek om te draaien om vervolgens op een fusie aan te sturen, onder het mom van “Fortuna is op sterven na dood, een fusie is de enige oplossing”.

Goed, dat is niet echt nieuws, meer een bevestiging van een vermoeden dat we al enkele jaren hebben. Afgelopen week hoorden we hem nog zeggen dat hij het niet kon maken om Fortuna in de steek te laten nu de fusie niet doorging, vandaag kan dat wel. Gaat er een dag voorbij dat de man niet liegt? Hoe dan ook, we wensen Hans veel succes in zijn verdere leven.

En nu? Het is 14 april, dus nog 8 dagen tot 22 april. Zonder Erkens kan Fortuna een veel geloofwaardiger verhaal richting potentiële sponsoren houden. Resteert de vraag: moet de club op korte termijn een nieuwe directeur aanstellen? Beetje kort dag allemaal, de overige leden van de raad van commissarissen en TOF hebben belangrijkere noten te kraken. Haast is een slechte raadgever.

We herinneren ons nog de aanstellingen van Pierre Wolk en Hans Lurvink. Fortuna kan het zich niet permitteren nogmaals zo’n fout te maken. Bovendien heeft Fortuna geen budget beschikbaar om iemand aan te stellen, want de juiste man voor deze klus is niet goedkoop. Dat is niet erg, kwaliteit heeft een prijs, maar voorlopig heeft Fortuna geen idee hoeveel er uitgegeven kan worden.

Het ligt dus veel meer voor de hand om tot 22 april verder te gaan met de huidige groep, waarbij een persoon woordvoerder wordt. Het ligt ook voor de hand dat dat iemand van TOF wordt, want het is TOF dat het enthousiasme uitstraalt om de kar te trekken en het is dat enthousiasme dat Fortuna over de streep moet trekken in de komende dagen bij het opstellen van een deugdelijke begroting. Lukt dat, dan kan Fortuna in alle rust gaan rondkijken wie de juiste kwaliteiten heeft om de club uit het moeras te trekken.

Vereiste eigenschappen: een gedegen zakelijk netwerk in de Westelijke Mijnstreek, gezond verstand, geen bestuurlijk verleden bij Fortuna Sittard in de laatste tien jaar en een smetteloos verleden. Een neus voor locale politieke verhoudingen kan ook geen kwaad. Maar ik loop vooruit op de feiten, eerst die licentie.

Riccardo Welters