De enquête die vorige week dinsdag tijdens een supportersavond werd beloofd is nu daadwerkelijk uitgevoerd. Alle sponsoren/sympathisanten/seizoenkaarthouders en stadionverbodhouders van Fortuna Sittard hebben een kaartje met daarop drie stellingen toegestuurd gekregen. Dat mag je invullen en opsturen (voor 25 april). Een onafhankelijk onderzoeksbureau zal de stemmen tellen en de uitslag wordt vervolgens openbaar gemaakt. Vervolgens zal Fortuna de uitslag van de enquête meenemen in de besluitvorming.
Nou ja, tot zover het goede nieuws, want hier volgen de drie stellingen:

Stelling 1: Ik vind het belangrijk dat topvoetbal op eredivisie-niveau in Limburg aanwezig blijft

Stelling 2: Ik verwacht dat een eventuele fusie positieve invloed heeft op de continuïteit van het betaalde voetbal in Limburg

Stelling 3: Ik ben persoonlijk voor/tegen een fusie (FC Limburg)

We vinden het knap dat iemand een enquête opstelt, bedoeld voor Fortuna supporters, zonder het woord Fortuna Sittard er in op te nemen. Zeer knap!

De vraag of Fortuna moet blijven bestaan staat niet centraal maar de vraag of FC Limburg er moet komen. En dat lijkt een detailverschil, maar dat is het toch echt niet. Want zo kan het dus gebeuren dat je stelling 1 met ja beantwoordt terwijl je een voorstander bent van een zelfstandig Fortuna Sittard. De stelling had natuurlijk moeten zijn: “Ik vind het belangrijk dat voetbal op eredivisie-niveau in Sittard aanwezig blijft”.

Ook even opletten bij stelling twee. De continuïteit van een club komt pas in gevaar als bestuursleden schulden maken. Schulden maak je als je meer uitgeeft dan je binnenkrijgt. En dat doe je punt 1 als je dom bent en punt 2 als er een verwachtingspatroon rond je club wordt gecreëerd waar je niet aan kunt voldoen. Continuïteit heeft dus niets te maken met de hoogte van een begroting.

Stelling drie is eigenlijk de enige stelling die voor zich spreekt, maar als je tegen een fusie bent en je bij stellingen 1 en 2 niet “nee” zegt, verliest je “tegen” stem bij stelling drie aan waarde.
Uiteraard moet iedereen vooral zelf weten wat ie invult!