Vrijdag 8 augustus 2008: Een nieuw seizoen voor Fortuna na een voorbereiding die veel stof liet opwaaien, waarover straks meer. Maar 08-08-08 was ook de dag van het officiële begin van de 29ste Olympiade van de Moderne Tijd te Beijing, vroeger bekend als Peking. En minister-president Balkenende zwaaide volop naar onze topsportende landgenoten die de arena betraden tijdens de openingsceremonie. Waarschijnlijk om een aantal personen van zeer hoge importantie te behagen en de schijn van een vredelievende wereldmaatschappij op te houden. Dat er links en rechts in China wat mensen minder vredelievend worden bejegend, werd even gladjes naar de achtergrond geschoven. 08-08-08 was ook de dag van de Russische invasie in de opstandige autonome Georgische regio Zuid-Ossetië. Waarschijnlijk om de Grote Leider Poetin te behagen, overigens vandaag ook al van een hoog zwaaibaarheidsgehalte. En die heeft vooral lak aan schijnvertoningen om een vredelievende wereldmaatschappij op te houden.


8 Augustus 2008

Dramatisch debuut voor Samir Kozarac

Fortuna Sittard 1 FC Emmen 2
Doelpuntenmakers: 48. Stroeve 0-1; 58. Garlisi 1-1; 91. Matavz 1-2
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Kozarac, Vanek, Olondo, Voorn, Simone, Heinrichs, Boymans, Garlisi (85. Linssen)
Toeschouwers: 2.494
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Maar als gezegd, ging het voor ons vandaag toch vooral om het begin van de competitie. Niet zonder een nogal bewogen voorbereiding eraan voorafgaand. Onze onvolprezen AID Erkens speelde niet geheel toevallig weer eens de eerste viool door te reppen over een nieuw spelersfonds, een 10de plaats als einddoelstelling in de competitie en een zoveelste steunbetuiging aan de plannen van FC Limburg protagonist Servé Kuijer.


Oh ja, dat zou je bijna vergeten.

Erkens kreeg dan ook vanuit een bepaald supporterséchelon letterlijk en figuurlijk de volle laag om vervolgens voor het oog een stap terug te doen door zijn technische takenpakket over te dragen aan Roger Reijners en Fred van Barneveld. Jawel, Fred van Barneveld! Na een jaar of 2 mag deze naam weer worden uitgesproken en is de persoon in kwestie blijkbaar geen boeman van dienst meer. Ondertussen werd er door de bekende personen binnen de bestuurlijke rijen van de club nog wat gejokt, gelogen en gehuicheld, maar daarover is door mij in een eerder stadium al meer gezegd. Maar ik ben er allerminst van overtuigend dat de hoegenaamde stap terug van Hans Erkens op technisch vlak ook werkelijk meer inhoudt dan een Pyrrusoverwinning.

Een Pyrrusoverwinning is ook de verschuiving van de naam Frans Körver Tribune naar vak D2. Hier dient verder niemand blij mee te zijn. En dan was er vooral het niet doorgaan van de Open Dag, omdat naar verluidt een aantal personen binnen de club zowel fysiek als verbaal zouden zijn bedreigd. De daders werden al snel samengevat onder de noemer “25 randdebielen”. Het lijkt wel alsof het een hype is om Fuenteslijsten in het leven te roepen. Wie op deze lijst staan, werd niet openbaar gemaakt. Wie bedreigd werd evenmin.


Wie haalt die pot met goud even op?

Maar er werd gevoetbald. En de tegenstander luisterde naar de naam FC Emmen. En een kenner weet dan al dat Fortuna thuis nog nooit een competitieduel tegen de gasten van vandaag wist te winnen. Slechts in de aanloop naar de bekerfinale van het seizoen 1998-1999 won Fortuna thuis in de kwartfinale met 3-1. Maar dat waren andere tijden, tijden waarin de legendarische oud-Fortunees Etiënne Barmentloo voor de Emmenaren uitkwam. Diezelfde Emmenaren draaiden overigens een uitstekende voorbereiding met o.a. een klinkende overwinning tegen SC Heerenveen. De bezoekers van vandaag wisten zich bovendien te versterken met Joos Valgaeren, Tim Matavz, Sieme Zijm, Niek Ripson en Rogier Krohne waartegenover de uittocht van Van der Padt nominé Bas Dost staat. Fortuna telt welgeteld 2 inkomende transfers: Doelman David Meul en verdediger Samir Kozarac. Voor het overige werden de rangen vanuit de eigen gelederen aangevuld door spelers als Jemayel Maruanaja, Brian Linssen, Henon Nega, Tom Grootaers en bekender Taner Taktak, Abdul Oçal en Sebastiano Garlisi. Op Oçal en Taktak na vandaag ook allemaal op het wedstrijdformulier.


Een van de nieuweling aan de slag

Grootste afwezige is echter topscorer van vorig seizoen Danny Schreurs. Scheurs heeft een dag eerder op de aflsuitende training zijn knie dusdanig geblesseerd dat hij een aantal weken rust dient te houden.Voordat ik het overigens vergeet, ik vervang vandaag uiteraard de vaste scribent bij thuiswedstrijden die met zijn in het jargon als De Overloper bekendstaande verwant ergens in Midden-Europa een derby bijwoont. Maar er is nog een nieuwsfeit: Ik zit vandaag op de Frans Körver Tribune! Nee, ik ben niet geslaagd voor het befaamde en ongeëvenaarde LB-examen, maar als gezegd in het kader van de niet onbelangrijke Pyrrusoverwinning heeft de BVO Fortuna Sittard de welluidende naam verplaatst van vak C naar vak D(2). Als ik daarmee het welzijn van een doorgaans dissiderend redactielid kan verlichten, zeul ik de last gaarne met mij mee, zucht. Vandaag wel geknipt, maar uiteraard niet geschoren. En dan het laatste en belangrijkste feit: De 11 Fortunezen in de basis. Zet u recht: Meul; Geenen, Grabovac (C), Kozarac, Vanek; A. Simone, Heinrichs, Voorn; Olondo, Boymans en Garlisi.

Op het officiële bulletin staat ook de naam van spelleider Janssen die om exact 20.00u toeziet op een ordentelijk wedstrijdverloop. En het wedstrijdverloop gaat in het voordeel van Fortuna. Sterker: Het lijkt erop alsof FC Emmen het allemaal wel goed vindt. Het eerste kansje komt uit een schuiver van Ruud Boymans die naast het doel van Villadsen verdwijnt.


Ruud wil al vroeg in het duel shirtje wisselen

Alwaar arbiter Janssen eerder al een mankement aan de speelbal constateerde, begint nu het communicatiesysteen van zijn assistent Van der Hilst blijkbaar te haperen. Maar na wat gefrunnik blijkt alles weer te werken. Gelukkig maar, tenminste iets dat heel blijft bij de BVO Fortuna Sittard. Inmiddels heeft Jürgen Heinrichs het voortouw van de Sittardse aanval genomen en hij is zo ijverig dat hij na een ren maar besluit te gaan schieten van een meter of 35, terwijl Cédric Olondo er toch goed voorstaat. De poging op zich is overigens lang niet slecht en gaat net over het doel van Villadsen. Tot aan het half uur is er nog een kopbal van Boymans die over de achterlijn gaat en een schot van een meter of 20 door wederom Heinrichs waarop de Finse doelman gestrekt moet gaan.


Heinrichs is er vandoor

Vlak voor de theepauze krijgt nieuwkomer Samir Kozarac een behoorlijke kans om deze extra goed te laten smaken. Garlisi neemt een hoekschop vanaf rechts, Boymans devieert, maar Kozarac weet de bal onvoldoende vaart mee te geven, waardoor Demeijer kans ziet om de bal van de lijn te halen.


Demeijer helpt zijn keeper uit de problemen

Fortuna heeft een behoorlijk veldoverwicht en FC Emmen stelt daar helemaal niets tegenover. Maar dat zegt ook helemaal niets, want een tegendoelpunt kan de wedstrijd doen kantelen.

Ik laat de cheerleaders op het veld, overigens een aanwinst, voor wat ze zijn en ga op zoek naar een familielid dat voor het eerst sinds een jaar of 10 (globale schatting) zijn heropwachting in onze inmiddels betonnen stulp maakt. Hij is bijzonder positief gestemd over Fortuna, maar ik temper zijn stemming met de hierboven geponeerde stelling dat een tegendoelpunt de wedstrijd kan doen kantelen. Niet dat ik daarop overigens zit te wachten of de goden erom verzoek.

Bij de hervatting vervangt Pannekoek bij FC Emmen Schotman. Uiteraard hoopt LB03 vanaf nu op een doelpunt van Pannekoek, aangezien deze natuurlijk ook een uitstekende Van der Padt kandidaat zou zijn. En het onvermijdelijke laat zowaar niet lang op zich wachten. We tellen de 48ste minuut als Kozarac slap verdedigt. De Sloveen Matavz kan doorbreken en de ervaren Stroeve kan probleemloos diens voorzet binnenwerken, 0-1. Matavz laat dan vervolgens zien dat er wat van hem verwacht mag worden. Eerst weet hij Kozarac af te houden, maar Meul pakt zijn schuiver klemvast. Vervolgens gaat Kozarac een tweede keer binnen korte tijd in de fout, maar de voorzet van Matavz wordt niet tot doelpunt gepromoveerd door Stroeve, aangezien Meul opnieuw zijn mannetje staat. Fortuna is volledig van slag en produceert niks fatsoenlijks meer, met uitzondering van een opleving van de frêle Garlisi. De jonge Italobelg mag van zijn tegenstander Bevaart vanaf links naar binnen trekken en met een afgemeten schot laat hij Villadsen kansloos, 1-1.


Zo doe je, als je scoort op je debuut!

Vanaf dat moment golft de wedstrijd op en neer, met dien verstande dat de gasten voor het meeste gevaar zorgen. Zo is Matavz op volle snelheid geen partij voor captain Zarko Grabovac en diens taalgenoot Kozarac, maar David Meul houdt in 2 instanties zijn doel schoon. Datzelfde doet hij als Stroeve een misser van Kozarac dreigt af te straffen. Ripson mag op zijn beurt ook nog eens ongehinderd aan een zomeravondwandeling beginnen, maar ook hij weet gelukkig het net niet te vinden. Bij Fortuna is de pijp dan feitelijk leeg en FC Emmen neemt genoegen met een punt.


Slotfase tegen Emmen…

We zijn al behoorlijk gevorderd in de 2 minuten extra tijd als beste Fortunees Heinrichs van erg ver een vrije trap op Villadsen’s doel afvuurt, maar niet meer tot scoren komt. Iedereen verwacht dan een overigens niet geheel terecht spel, maar dat is buiten een zoveelste misvatting van Kozarac in de tweede helft gerekend. Waar Grabovac een bal slecht raakt, grijpt de Bosnische Zwitser niet in. Matavz ziet zijn kans en legt aan en via het been Kozarac is Meul dit keer wel kansloos, 1-2.


Laatste minuut tegen Emmen? Dat kennen we.

Fortuna mag nog aftrappen, maar vlak erna houdt de scheidsrechter het voor gezien. De helft van de Fortunezen stort verslagen ter aarde en zonder het 2494-koppige publiek te bedanken, verlaten de Fortunezen het veld.


Verslagenheid troef (1)


Verslagenheid troef (2)

Fortuna krijgt als wel vaker in het recente verleden te weinig, op basis van inzet en veldoverwicht. Het is te hopen dat Samir Kozarac zich weet te herstellen en zich realiseert dat hij onder contract staat bij de BVO Fortuna Sittard en niet bij de Harlem Globetrotters. Maar geen overhaaste conclusies. Was het niet Nico Vanek die hard onderuit ging in zijn debuutwedstrijd in Roosendaal en vervolgens uitgroeide tot een zeer waardevolle kracht? Volgende week wacht wel een warme ontvangst in Deventer. Op grond van het gebeurde in het vorige seizoen staat daar nog een rekening open. Hopelijk weet Fortuna deze wel te vereffenen.

Gegroet,

TMD