Fortuna loopt in de laatste minuut tegen een zowel onnodige als onverdiende nederlaag op. Dat is niet de eerste keer dit seizoen, maar hopelijk wel de laatste…


11 April 2003

Fortuna verliest onterecht van mak Emmen

Emmen 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 89. De Vries 1-0
Opstelling: Baart, Geraerts, Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg, Tychon, Daemen, Van Barneveld (86. Rajcomar), Cagnazzo, Hamming, Gommans.
Toeschouwers: 4.473
Scheidsrechter: Olde Olthof
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het is 15.30uur als er in het immer zonnige Sittard een goed gevulde auto richting Emmen vertrekt. Geen Napoleonsbaan vandaag, maar via Eindhoven richting Oss naar Arnhem. En dat levert de gebruikelijk files op bij Eindhoven en Oss, maar geen nood: tijd zat! Als we eenmaal voorbij Arnhem zijn, lost alle drukte op. We zetten koers richting Apeldoorn (volgend seizoen geen tussenstation maar eindstation) en even later Zwolle. Ook daar geen files en dus betreden we al snel Drentse bodem.

Hier aangekomen geven we onze ogen goed te kost. Wat maakt deze provincie zo mooi dat Ronald Hamming er onze Westelijke Mijnstreek voor wil verruilen? Helaas, we moeten het antwoord op die vraag opnieuw schuldig blijven. Er is hier helemaal niks! Kilometers lang kom je niks of niemand tegen. Alleen maar landbouwgrond hier. Nee dit blijft een onopgelost mysterie….

Goed, Drenthe is niet zo groot, dus Emmen is ook snel gevonden. En zo kan het gebeuren dat we om 19.15uur stadion Meerdijk bereiken. Dat laatste moeten we overigens ogenblikkelijk corrigeren. We bereiken niet Stadion Meerdijk, maar het “Univé verzekeringen Stadion”. En daarmee komt Emmen met stip binnen in de top drie van lelijkste stadionnamen. Het “GN Bouw Stadion” en het “W&P Stadion” completeren die top drie…

We betreden het stadion en zien tot onze verrassing dat er catering aanwezig is in ons uitvakje. Prima, want die barre tocht heeft toch de nodige honger opgeleverd. De Goodyearcommissie neemt de menukaart door, maar is snel uitgelezen. Een broodje bal kun je krijgen en dan houdt het op. Dat nemen we dan maar.De Goodyear commissie maakt al onmiddellijk bezwaar tegen het verstrekte broodje bal. Dat werd namelijk niet uit een op het vuur staande ketel gehaald, maar lag al minuten buiten de verwarmde wereld te wachten op bacteriën en uiteindelijk op de Goodyear commissie. Nou ja, onder protest wordt de bal verorberd. Maar verrek dat ding smaakt zeker niet slecht. Het blijkt een gekruide gehaktbal te zijn. Uitstekende kwaliteit. Maar voor een Goodyearster is het broze vertrouwen in de Drentse keuken al teveel geschaad. Bovendien stelt de Goodyear commissie het niet op prijs als er een rechtstreekse verbinding is tussen de keuken en de toiletten…

Op het veld zien we de warming-up. Aan Fortunazijde weinig verrassingen. Bart Meulenberg keert terug van een blessure en neemt zijn plek linksachter in. Dario Cagnazzo neemt de plek van de voor de zoveelste keer geschorste Geert Brusselers op linkshalf over. Emmen is de tegenstander van vanavond. Eerder dit seizoen bleef het in Sittard 0-0 in een matig duel. Voor Emmen zit de competitie er eigenlijk op. Zij staan op plek twee en kunnen op de ranglijst geen kant meer op. Misschien heeft dat wel gevolgen voor hun concentratie waarvan wij wellicht kunnen profiteren. We zitten nu vlak voor de wedstrijd en schatten dat er zo’n 4.000 Emmen supporters op dit duel zijn afgekomen. De Fortunezen kunnen we tellen: 34.


Dit groepje voert vocaal de boventoon in het stadion!

Kortom tijd voor de wedstrijd. Fortuna speelt naar onze kant toe en de eerste echte actie uit de eerste helft komt na een minuut of vijf als Joos van Barneveld iets doet wat Van Bommel hem ooit voordeed tegen Ajax: een poging tot lob van een metertje of veertig. Van Bommel’s poging ging toen rakelings naast het doel van Van der Sar; Van Barneveld’s poging mist het doel iets ruimer.

Daarna gebeurt er een tijd lang niet zo gek veel. Fortuna heeft geen zin om erg aanvallend te gaan spelen, waardoor Emmen zou kunnen counteren; Emmen heeft schijnbaar helemaal nergens zin in. En dus levert dit duel weinig kijkplezier op.

Pas na 18 minuten noteren we weer iets: een veneinige tackle van Cagnazzo! Fortuna is dan wel de iets betere ploeg op het veld, combineert af en toe ook wel aardig, maar echt kansen afdwingen voor de neus van Ditewig zit er niet echt in. Hamming creeërt zoals gebruikelijk weer een hoop openingen voor zichzelf, maar het benodigde slimme dieptepassje komt er ook vandaag weer eens niet. We noteren in feite één mooie kans. Een voorzet van Tom Daemen belandt op het hoofd van Hamming. Een mooie kopbal volgt, maar die kopbal moet van te ver komen om Ditewig serieus te bedreigen.


De jongste profvoetballer in Nederland heeft zich toch maar mooi de basis in gespeeld

Aan de andere kant kan Rein Baart een baaldag opnemen, want hij wordt nauwelijks getest. Nee, Emmen maakt er bepaald geen show van vanavond. Wordt dat gepikt op de tribunes? Zeker, wij horen geen onvertogen woord vanaf de tribunes. Sterker nog, we horen helemaal niks van de Emmen supporters. Er zitten er toch 4.000, maar het woord sfeer heeft hier in Emmen weinig betekenis…. Ruststand: 0-0.

In de rust gebeurt er in Emmen al evenveel als in de eerste helft: niets.

Snel door dus naar de tweede helft. Fortuna heeft nu eindelijk begrepen dat er van dit Emmen niet zo gek veel gevaar te verwachten valt en speelt iets geëngageerder dan voor rust. En dat komt de wedstrijd ten goede. De Fortuna support gaat erachter staan en nog steeds voelt geen Emmen aanhanger de behoefte om ons te overstemmen (wat toch niet zo moeilijk zou moeten zijn).

Dwingen we nu na rust wel kansen af? Jazeker, drie in totaal, maar Emmen krijgt de eerste kans van de tweede helft. Een mooie vrije trap van Sibum bezorgt Baart de eerste problemen van de avond, maar onze sluitpost tikt de bal sierlijk over de lat. Daarna blijft het lange tijd stil in de buurt van Baart en dwingen wij dus drie kansen af, alle drie voor de man in vorm aan onze kant: Harrie Gommans. De eerste kans creëert hijzelf als hij ergens in de buurt van de zijlijn een poging tot lob loslaat op het doel van Ditewig. Een behoorlijk ambitieuze poging als je meeweegt dat die lob toch zeker van 35 meter afstand van het doel wordt ingezet. Dat mag dan wel zo zijn, maar die bal is akelig precies. Ditewig rent voor zijn leven terug zijn doel in, doet een poging de bal over het doel te tikken, maar is al blij dat hij überhaupt met zijn vingertoppen aan de bal komt. De bal gaat rechtomhoog en valt op de gestruikelde Ditewig die op de doellijn ligt. En met veel gegrabbel kan de keeper de bal uit het doel houden.


Met meer geluk dan wijsheid houdt Ditewig zijn doel schoon…

Bij zijn tweede kans komt Gommans zo mogelijk nog dichter bij een treffer. Van een metertje of twintig vanaf de linkerkant van de goal zoekt hij de verre rechterhoek. Die vindt hij ook maar de geslagen keeper krijgt assistentie van de binnenkant van de paal…. Twee lastige kansen, waaruit Gommans toch bijna een doelpunt weet te creëren. De derde kans is een stuk simpeler, maar dan blijkt dat Gommans nog veel te leren heeft wat betreft koelbloedigheid. Hamming verleent Gommans vrije doorgang naar het Emmen doel. Maar Gommans schrikt blijkbaar zodanig van de ruimte die hij heeft dat hij veel te vroeg en veel te onnauwkeurig uithaalt. Weg kans…

Stelt Emmen daar dan niets tegenover? Toch wel, ook zij krijgen kansjes, maar die worden door Baart in de kiem gesmoord. En dus lijkt deze wedstrijd op een 0-0 uit te draaien. Dat zou een terechte uitslag zijn geweest, maar zoals al eerder dit seizoen komt die niet op het wedstrijdformulier. In de laatste minuut gaat onze verdediging dan toch een keertje in de fout en dat wordt genadeloos afgestraft door Pascal de Vries. Is het Paul Janssen die De Vries even uit het oog verliest? Dat is niet echt duidelijk, maar De Vries krijgt een paar meter ruimte in ons strafschopgebied en erger, hij krijgt ook de bal. En die draait hij sierlijk achter Baart: 1-0.


Het fatale moment in beeld…

Verrek, voor het eerst in deze wedstrijd horen we iets van de Emmen supporters. Een beschaafd applausje volgt. Dat is dan wel weer begrijpelijk, want als je 90 minuten niets te melden hebt, dan past enige bescheidenheid ook wel bij een treffer! De scheidsrechter haalt nog ergens een paar minuten blessuretijd vandaan, maar verder dan een niet bestrafte aanslag van Georges Tychon op iemand’s ledenmaten komen we niet. Eindstand: 1-0.


Baart kan het niet geloven…

De volgende bittere pil dus voor Fortuna, want ook deze nederlaag is onterecht. De spelers bedanken ons voor de steun en dan zit er niet veel anders op dan de terugreis te aanvaarden. Ruim 300km lang na denken over de zoveelste “één-doelpunt-verschil” nederlaag van het seizoen, die bovendien onverdiend was en pas in de laatste minuut tot stand kwam. Hmm, er zijn leukere dingen.

Rond 01.00uur zijn we weer terug in Sittard. Volgende week zondag gaat het verder als Volendam op bezoek komt.