Dankzij twee doelpunten van Rick Geenen heeft Fortuna Sittard in de tweede ronde van de beker van EHC gewonnen. Het werd 0-3 in een matige wedstrijd die eigenlijk in de eerste helft al werd beslist door een rode kaart voor EHC.


23 September 2008

Geenen helpt Fortuna langs EHC

EHC 0 Fortuna Sittard 3
Doelpuntenmakers: 8. Geenen 0-1; 43. Boymans 0-2; 85. Geenen 0-3
Opstelling: Grootaers, Geenen, Facenna, Kozarac (60. Ocal), Vanek, Heinrichs (58. Taktak), Voorn, Van den Ouweland, Garlisi, Boymans, Schreurs (46. Olondo)
Toeschouwers: 700
Scheidsrechter: Bekebrede
Geel (Fortuna): Ocal
Rood (Fortuna): –

18:49. Tijd om onze horloges gelijk te zetten want we gaan vijandig gebied betreden. EHC uit Hoensbroek is onze tegenstander in de tweede ronde van de beker en dit betekent dat we richting 045-gebied moeten gaan. Terwijl de regen steeds harder op de voorruit slaat kom ik met mijn reispartner aan bij Mac (codetaal Mike, Alpha, Charlie). Hier heb ik met nog vier fanatieke supporters afgesproken om met twee autos richting Hoensbroek te vertrekken. De minidress wordt voor de zekerheid nog van de voorruit gehaald en de auto met Belgisch kenteken blijft achter op de parkeerplaats. De zestien kilometer lange rit verloopt zonder problemen. Of het moet zijn dat we een achterstandswijk inrijden in de buurt van het voetbalveld. De term achterstandswijk moet natuurlijk met een knipoog worden genomen aangezien het hele 045-gebied feitelijk een achterstandsgebied is.

We vervolgen echter snel de juiste weg en weten met hulp van enkele vriendelijke stewards een mooie en hopelijk veilige parkeerplek te vinden. Een mooi bord heet ons welkom met EHC Fortuna SC. Voor zes euro koop ik een toegangskaartje en ik krijg gelijk een blaadje met beide selecties mee. Na een grove fouilleeractie mag ik met al mijn spullen naar binnen.

Vanavond probeer ik in de voetsporen van TMD te treden als verslaggever, maar dat zal geen makkelijke taak worden. Op de tribune is een droge plek te vinden en daar is al snel een soort van uitgroep te bespeuren. De rechterkant van de tribune wordt voornamelijk bevolkt door fanatieke Fortuna-supporters en wat EHC hangjeugd. Vlak voor de wedstrijd halen we nog wat herinneringen op aan het seizoen 2001/2002. Fortuna moest toen ook voor de beker tegen EHC en wist met 0-9 te winnen. Als zelfs Edwin Hermans in die wedstrijd zijn eerste doelpunt voor Fortuna maakt, dan weet je dat het iets bijzonders moet zijn geweest.

In de omroepcabine zijn de opstellingen binnengekomen en deze worden netjes omgeroepen. Ik probeer de rugnummers mee te schrijven, maar dat lukt niet helemaal. Samir Kozarac blijkt niet bij de selectie te staan, maar speelt toch met nummer vier. Ook bij EHC komt er nog een spookspeler voor met nummer tien. Bij EHC herkennen we wel twee andere spelers met een Fortuna verleden. Jordy Reneerkens en Tycho Steegs. De laatste is zelfs aanvoerder bij EHC.

Fortuna speelt zonder de licht geblesseerde David Meul. In zijn plaats staat Tom Grootaers onder de lat. Willem-Jan Thijssen is naar het derde plan verwezen en mag plaatsnemen op de reservebank. Zarko Grabovac en Angelo Simone worden vandaag gespaard. Cedric Olondo mag hoogstens een invalbeurt maken. In zijn plaats start Sebastiano Garlisi. Gino Facenna mag weer eens wat speelminuten maken en staat op de plaats van Grabovac, terwijl Rick Geenen de rechtsback positie mag innemen. Ramon Voorn staat als verdedigende middenvelder opgesteld, terwijl Charlie van den Ouweland met de punt naar voren speelt. Aanvoerder Jurgen Heinrichs wint zowaar de toss en kiest ervoor om de eerste helft naar de parkeerplek toe te voetballen. Niet geheel zonder risico als je Heinrichs met de achternaam heet, maar blijkbaar heeft hij vertrouwen in een goede afloop.

EHC begint niet slecht aan de wedstrijd en weet enkele kleine mogelijkheden te creren. Na zes minuten slaat de vlam al in de pan als Danny Schreurs hard wordt neergehaald. Dit levert geel op voor Joost Volders, maar het had net zo goed al meteen rood kunnen zijn. In de consternatie na de gele kaart schiet Charlie van den Ouweland van de rand van de zestien recht in de handen van doelman Ruud Hermans van EHC.

In de achtste minuut is het al raak voor Fortuna. Samir Kozarac kopt de bal vanuit een corner op goal en in de rebound scoort Rick Geenen met het hoofd de 0-1. Het is toch altijd weer een opluchting als Fortuna de leiding pakt in een bekerwedstrijd tegen een amateurploeg. Na de blamages tegen Gemert en Rijnsburgse Boys weet iedere fervente Fortuna-supporter dat elke amateurploeg te sterk kan zijn voor Fortuna. In de periode hierna komt Fortuna hoogstens tot een paar afstandsschoten, met als letterlijk hoogtepunt het schot van Charlie van den Ouweland.

Ondertussen begint de EHC hangjeugd zich te roeren op de tribune. Het ‘Daar boven op de berg…’ wordt ingezet en even later vliegen er zelfs papiersnippers door de lucht als EHC een grote kans mist. Een vrije trap van Kozarac wordt geblokt door de muur, maar zijn eigen rebound schampt de paal. Als Joost Volders dan wederom een tackle inzet op Danny Schreurs zijn de rapen gaar. Volders krijgt zijn tweede geel en mag vertrekken onder luid gejuich. Terwijl Schreurs nog een robbertje staat te vechten met Tycho Steegs ontstaat er nogal wat chaos vlak voor de tribune.

Wanneer het spel wordt hervat neemt Tycho Steegs op eigen wijze wraak op Danny Schreurs. De EHC hangjeugd probeert ook wraak te nemen door met Bengaals vuurwerk de wedstrijd te laten staken. De rook zorgt er niet voor dat het spel wordt stilgelegd, echter weten de stewards de weg ook niet te vinden naar deze low-lifes.

Aan het einde van de eerste helft krijgt Danny Schreurs nog een terechte gele kaart nadat hij iets te laat bij de bal was. Voordat de scheidsrechter kan affluiten probeert Charlie van den Ouweland het nog eens met een afstandsschot. Ruud Boymans anticipeert erg goed dat de bal wordt losgelaten door de onzekere keeper en tikt de 0-2 binnen. Wedstrijd gespeeld zou je zeggen. Het slotakkoord van de eerste helft is echter voor Jurgen Heinrichs. Zoals beloofd had hij nog een rekening openstaan op de parkeerplaats, deze kon hij echter niet voldoen. Wel kwam hij erg dicht bij een treffer. Zijn afstandsschoten komen steeds dichterbij de goal en volgens mij reispartner gaat hij misschien nog wel van afstand scoren dit seizoen. Een gewaagde uitspraak.

Het kwartiertje rust wordt niet gebruikt voor de Goodyear commissie. Het lijkt de redactie niet verstandig om in vijandig gebied de culinaire hoogstandjes uit te proberen. Ook lijkt het niet gepast om sterren in verband te brengen met het 045-gebied.

Fortuna begint de tweede helft zonder Danny Schreurs. Hij wordt vervangen door Cedric Olondo. Sebastiano Garlisi gaat nu wel aan de linkerkant spelen, terwijl Olondo de plaats van Garlisi inneemt. Charlie van den Ouweland trekt steeds meer het spel naar zich toe. Hij is steeds meer in de voorste linie te vinden en etaleert zijn kunde met een mooie omhaal. Als blijk van waardering wordt Jurgen Heinrichs van het veld gehaald en krijgt Charlie van den Ouweland de aanvoerdersband. Ook Kozarac wordt gespaard en hij wordt vervangen door Abdulkarim Ocal.

Nadat Gino Facenna van zeker dertig meter over schiet is het opeens EHC dat de boventoon voert. Sommige supporters worden er een beetje nerveus van en op de tribune escaleert het dan ook als de EHC hangjeugd weer van zich laat horen. Gelukkig nemen de Fortuna-supporters het voor elkaar op en kan de EHC hangjeugd worden afgevoerd door de stewards.

Fortuna krijgt weer wat grip op de wedstrijd en countert zich naar een paar grote kansen. Olondo heeft zijn vizier echter niet op scherp staan en ook Garlisi weet het doel niet te vinden. Gelukkig hebben we dan nog onze veelscorende verdediger Rick Geenen. Uit een corner scoort hij zijn tweede goal van de avond en zet de 0-3 eindstand op het scorebord.

Na het laatste fluitsignaal is het de hoogste tijd om zo snel mogelijk te vertrekken uit Hoensbroek. Missie geslaagd. Komende donderdag is de loting voor de derde ronde in de beker. Hopelijk komt daar een mooie wedstrijd uit tegen een eredivisieploeg. Anders zijn we ook tevreden om tegen Capelle te mogen voetballen.

Evert