De eerste periode zit erop, we hielden een poll onder de supporters en als je daaraan conclusies wil verbinden dan zijn dat er twee: 1. trainer Chris Dekker kan op een zeer breed draagvlak rekenen onder de supporters. 2. het verschil in de enquête uitslag tussen dit jaar en vorig jaar is dusdanig groot dat je voorzichtig de conclusie mag trekken dat de trainerswissel een juiste beslissing was.

Vier keer per jaar houdt Fortuna Online een poll onder de supporters die op onze website langs surfen over de tevredenheid van de supporters over het sportieve beleid. Dat doen we telkens na afloop van een periode. Kortom, de datum van elke poll ligt nu al vast; geen opportunisme dus (zoals de FC Limburg enquête van de Limburgse kranten bijvoorbeeld!).

In onderstaande tabel staan de resultaten van de eerste periode onder leiding van trainer Chris Dekker (de kolom ’04/05′). We zien dat bijna driekwart van de Fortunezen van mening is dat Dekker in de eerste periode het maximale rendement uit de selectie heeft gehaald. Desondanks is 14% niet tevreden over de resultaten. Wellicht zijn deze supporters niet tevreden vanwege de financiële problemen die Fortuna weer teisteren….

De rest (een kwart) van de supporters vindt dat Dekker niet het maximale uit de ploeg haalt, maar het grootste gedeelte van deze supporters is wel tevreden over de resultaten. De trainer krijgt dus het voordeel van de twijfel. Wellicht hebben de serie treffers in ‘de laatste minuut’ deze resultaten ook beïnvloed.

Kortom, goed nieuws voor Chris Dekker: slechts 3% eist zijn hoofd (de sporadische Roda stemmer op onze website?). Driekwart van de supporters staat achter hem en de rest geeft hem het voordeel van de twijfel. Vooral doorgaan dus op de ingeslagen weg!

1st periode
03/04 vs 04/05   
Haalt de trainer het maximale uit de selectie?      
Tevreden met
de resultaten?
      Ja            Nee                Totaal           
  03/04  04/05  03/04  04/05  03/04  04/05 
Ja                      12,5%  59,7%  21,2%  23,1%  33,7%  82,8% 
Nee  17,4%  14,0%  48,9%  3,2%  66,3%  17,2% 
Totaal  29,9%  73,7%  70,1%  26,3%  100%  100% 

Door naar de tweede interessante vraag: heeft Fortuna er goed aangedaan het contract van Hans de Koning niet te verlengen en te kiezen voor Chris Dekker? Kortom, heeft Fred van Barneveld de juiste beslissing genomen? Volgens de supporters is dat volmondig ja. Bovenstaande tabel bevat namelijk ook de enquêteuitslag van vorig seizoen toen we na de eerste periode dezelfde vraag stelden. En waarom zou je beide uitslagen niet kunnen vergelijken? Ander spelersmateriaal? Dat mag wel zo zijn, maar daar gaat de poll niet over. De vraag is namelijk haalt een trainer het maximale uit de selectie ongeacht de kwaliteiten van die selectie.

Tja, de resultaten spreken eigenlijk voor zich. De verschillen zitten op twee plaatsen. Daar waar dit seizoen 60% van de fans tegelijkertijd tevreden is over de resultaten en vindt dat de trainer er het maximale uithaalt, gold dat vorig seizoen slechts voor ruim 10%. Onvrede over de resultaten die te wijten is aan de trainer komt dit seizoen nauwelijks voor (3%); vorig jaar wees de helft van de supporters al na de eerste perode naar de trainer. Een wereld van verschil dus.

Hoe je het ook wendt of keert: de beslissing om van trainer te wisselen kan rekenen op brede steun onder de supporters en heeft dus gezorgd voor rust bij de vijfde colonne. En dat laatste is ook niet onbelangrijk als je aan een nieuw elftal wil bouwen. Nu nog rust aan het financiële front….

Riccardo Welters

info@lb03.net