De KNVB heeft een beslissing genomen. Mijns inziens een logische beslissing, maar desalniettemin een pijnlijke beslissing voor Cambuur Leeuwarden en De Graafschap. Dit mag natuurlijk nooit meer gebeuren, maar voorlopig is er geen strategie om herhaling te voorkomen.


De KNVB kon gisteren kiezen uit:

  1. promotie/degradatie in de top van de voetbalpiramide—een beslissing die haaks zou staan op de afronding van de competitie elders in diezelfde voetbalpiramide;
  2. geen promotie/degradatie in de top van de voetbalpiramide—een beslissing die haaks zou staan op de besluitvorming rondom toewijzing van Europese tickets die wel op basis van de ranglijst plaatsvond.

De KNVB koos de juridisch veiligste weg (optie 2) door te wijzen op het feit dat de UEFA, de KNVB dwong de ranglijst te hanteren voor toewijzing van Europese tickets. Iets wat de KNVB uit eigen beweging niet gedaan zou hebben en dus blijft de KNVB consequent: geen consequenties aan de ranglijst verbinden in de totale voetbalpiramide, tenzij een externe partij de KNVB ertoe dwingt. Ik ben geen jurist, maar ik vermoed dat een club die dit besluit wil aanvechten, een zware kluif heeft.

Dat wil niet zeggen dat het niet begrijpelijk is dat ze er in Leeuwarden en Doetinchem een Karremansgevoel aan over houden. Zaak dus dat de KNVB met regelgeving komt die dit in de toekomst voorkomt.

Het seizoen 20/21 wordt een lastig seizoen met een late start en wellicht covid-19-onderbrekingen. Er is dus geen garantie dat het komende seizoen wel wordt uitgespeeld. Als de KNVB voor de start van het seizoen 20/21 geen strategie uitwerkt voor hoe te handelen bij een afgebroken competitie, zal de KNVB terug moeten vallen op de afwikkeling van het seizoen 19/20 en kunnen Cambuur Leeuwarden en De Graafschap zomaar opnieuw de pineut zijn.

Wat zou een strategie kunnen zijn?

  • Als bij het afbreken van de competitie minder dan zeventien duels gespeeld zijn, wordt het seizoen nietig verklaard. Geen kampioen; geen degradanten; geen promovendi;
  • Als bij het afbreken van de competitie meer dan zeventien duels gespeeld zijn, wordt de landstitel, promotie en degradatie bepaald aan de hand van de stand na zeventien duels.

Argument: na zeventien duels heeft elke ploeg eenmaal tegen elke tegenstander gespeeld (als je hecht aan gelijkheid van thuis- en uitduels kun je er zestien of achttien van maken). Er is dan in ieder geval een vorm van rechtvaardigheid en belangrijker: elke club weet op voorhand waar ze aan toe is.

Zijn er betere strategieën denkbaar? Vast, maar een strategie moet er komen. De huidige situatie mag zich niet meer voor doen.