Dinsdag 20 september: Fortuna-FC Twente, tweede ronde Gatorade Cup. We spelen voor het eerst sinds tijden weer eens een officiële wedstrijd tegen een club uit de Eredivsie. Gezien de huidige vorm van Fortuna, is de kans nihil op het continueren van het verblijf in de bekercompetitie, maar , het is nu ook weer niet zo dat deze wedstijd geheel belangeloos is.


20 September 2005

Fortuna herpakt zich enigszins, maar toont zich vooral strijdbaar

Fortuna Sittard 1 FC Twente 3
Doelpuntenmakers: 12. N’Kufo 0-1; 34. N’Kufo 0-2; 58. Lord 1-2; 64. Touma 1-3
Opstelling: Budziak, Mészáros, Op den Kamp (46′ Facenna), Hermans, Van Driel, Van Barneveld (46′ Daumantas), Dassen, Daemen (77′ Guvenc), Garritsen, Lord, Taiwo .
Toeschouwers: 1.150
Scheidsrechter: Haverkort
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Volgens de website van een sponsor van Fortuna was de strijd om de Gatorade Cup namelijk de meest uitgelezen en kortste weg om een treffen met “die van Heerlen” te realiseren. Ik ben de laatste om dit te gaan tegenspreken, maar het lijkt me niet waarschijnlijk dat de tegenstander van vandaag, FC Twente, daaraan wil gaan meewerken. De Twentenaren zijn gekende cupfighters, getuige hiervan zijn de toernooiwinst in 2001 en de finaleplaats in 2004. Veel slechter hadden we het niet kunnen treffen. Over het verleden tussen beide clubs gaan we het maar niet hebben, dat is al bijna grijs te noemen.


Met veel gevoel voor traditie werd het bekertoernooi omgedoopt tot Gatorade Cup

Alvorens we in Sittard geraken eerst nog een merkwaardige paseeraktie nabij kruispunt de Geusselt. Nee, niet van ondergetekende ditmaal, ik word bij het optrekken aan de verkeerslichten aan beide kanten voorbijgevlogen, terwijl ik toch niet bepaald te boek sta als een “slow driver”. Vandaag luisteren we naar het onvolprezen Magnapop dat recentelijk een soort comeback heeft gemaakt op de (Europese) podia en zowaar in Maaseik (of all places) acte de présence gaf. Nummers luisterend naar een titel als “Pretty awful” vormen een uitstekend referentiekader voor de recentelijke resultaten van Fortuna.

Als we plaats nemen op de tribunes van ons W&P Stadion, zien we dat erg weinig mensen zich de moeite hebben genomen om in het toch bepaald milde nazomerweer de wedstrijd te gaan aanschouwen. Het zijn er hooguit een duizendtal. Bij FC Twente zien we geen enkele speler met een Fortuna-verleden. Bij de Twentenaren vandaag wel een speler met Limburgse roots op het wedstrijdformulier. Keerdenaar Danny Wintjens verdedigde de afgelopen jaren met enige regelmaat het doel van MVV en maakt dit seizoen voor het eerst deel uit van de selectie. FC Twente heeft tegenwoordig veel weg van een vreemdelingenlegioen. Vandaag komen er in de basisopstelling een Griek, een Zweed, een Australiër, een Congolees met een Zwitsers paspoort, een Witrus, een Georgiër en een Burkinees voor. Maar vooral ook nog vier spelers met een Nederlands paspoort. Ik meen dat ik afgelopen zondag zelfs ergens een opstelling zonder ook maar één Nederlander heb waargenomen. Bij Fortuna één wijziging na de dramatische partij tegen FC Omniworld: Joos van Barneveld speelt in plaats van Saladhin Aitjdag.

Het optreden van Joos dreigt zich echter te gaan beperken tot een seconde of drie. Vanaf de aftrap leidt hij balverlies en wordt hij hierbij onder de grond gelopen. Terwijl Joos kermend van de pijn ter aarde stort, pegelt Culina enkele seconden later namens FC Twente net naast. Twente gunt Fortuna dus al niet al te veel ruimte voor enig eerherstel en dicteert vanaf het begin het spel. En lang duurt het niet, voordat de ban is gebroken. Gakhogidze mag een corner nemen, Shoukov schampt de bal met zijn hoofd, ongelukkigerwijs komt het leer bij N’Kufo terecht en die weet er wel raad mee en ramt bal hard in het dak van het doel, 0-1. We spelen nog net geen 12 minuten.


N’Kufo schiet de 0-1 binnen na amper 12 minuten…

Touma krijgt niet veel later een schietkans, Budziak houdt stand, Laszló Mészáros klaart in tweede instantie. Tommie Daemen zorgt voor de eerste tegenzet: Met links schiet hij van een meter of 20 over het doel van Pasveer.


Tom Daemen geeft het goede voorbeeld!

Twente gat echter gestaag door met ons onder de voet te lopen. Een prachtige aanval over een schijf of vijf met steeds één keer raken, komt via de kaats van N’Kufo terecht bij de doorgelopen Culina die vallend naast schiet. Rond het half uur kruipt Fortuna uit de schulp. Eerst via een schot van Taiwo, even later via een mooie passeeraktie van Lord, welke door Taiwo en Twentenaar Zomer naast wordt gewerkt. Uit de hieropvolgende hoekschop van Daemen kopt  Lionel Lord via een tegenstander over. De toch gelouterde scheidsrechter Haverkort kent echter geen hoekschop toe.


Ronald Dassen zet in voor een onvervalste slalom…

Niet veel later ligt de bal weer in het net aan de overkant. Een afgeslagen voorzet vanaf links van Shoukov wordt aan de overkant opgevangen door Touma. Die zet in één beweging zowel Joep Op den Kamp als Mels van Driel kinderlijk eenvoudig opzij en zijn voorzet wordt in twee tijden door wederom N’Kufo tot doelpunt gepromoveerd, 0-2.  Vlak voor de thee krijgen beide ploegen nog een kans. Twente via een rechtstreekse vrije trap van Touma die door Guido Budziak keurig tot hoekschop wordt verwerkt. Aan de overkant een aanval die via Lord bij de vrijstaande Van Barneveld belandt. Pasveer laat zich niet verrassen. Uit de hoekschop die volgt, lopen Op den Kamp en Dassen gebroederlijk onder de bal door.


Lionel Lord was Schuurman regelmatig te snel af…

In de rust wisselen beide ploegen. Dekker heeft in Joep Op den Kamp blijkbaar een zondenbok gevonden voor de twee tegendoelpunten, Gino Facenna werd gisteren (maandag, TMD) gespaard tegen Jong MVV en mag nu proberen om N’Kufo in toom te houden. Helaas voor Dekker moet ik en met mij vele anderen constateren dat vooral een aantal ervaren spelers er niet in slaagt hun gewenste niveau te halen, maar ook dat is geen nieuws. Nieuwkomer Tomas Daumantas vervangt Joos van Barneveld. Daumantas was al enige tijd bij Fortuna en heeft dus een contract weten af te dwingen. Hij bezit zowel een Litouws als Belgisch paspoort en we kennen hem vooral als middenvelder van MVV. Daumantas is ook de eerste die een vermeldenswaardig feit in de boeken krijgt: Zijn schot van 25 meter gaat over Pasveer’s doel.


Wasiu Taiwo probeert het van afstand…

Er gebeurt een tiental minutent eigenlijk vrijwel niets, totdat Lord een dieptepass van Van Driel ontvangt. Lionel speelt Zomer uit en met links laat hij Pasveer in de korte hoek kansloos, 1-2. Fortuna mag een paar minuten hoop op meer koesteren. Gino Facenna is dermate enthousiast dat hij Shoukov vloert. Helaas voor hem is Haverkort zo kinderachtig om prompt met geel te gaan wapperen. Twente schrikt blijkbaar wakker en Touma mag vanaf links doorbreken en de 1-3 keurig achter Budziak binnenschieten. Tegen een gelouterde ploeg als FC Twente kunnen we er dus een kruis over maken en is de wedstrijd zo goed als gelopen. Twente heeft de wedstrijd stevig in zijn greep en laat de teugels ook niet meer vieren. Op een gegeven moment krijgen de Tukkers een vrije trap in een kansrijke positie. De Griek Loumpoutis vindt dat hij hiervoor de aangewezen man is, de Zweeds-Turkse invaller Bakircioglu vindt dat eveneens. Hierop ontstaat blijkbaar een woordenwisseling en Loumpoutis is dusdanig beledigd dat hij wegbeend en zelfs door een medespeler moet worden gecorrigeerd.


Emrullah Guvenc viel in de slotfase nog in…

Fortuna laat in het verdere wedstrijdverloop nog van zich spreken via Dassen (schot 2
5 meter nipt over en een kopbal die door Ouedraogo wordt weggehaald voor de lijn), Taiwo (halfvolley naast) en Daumantas (twee rechtstreekse vrije trappen), maar aan de stand wordt niets meer veranderd.


Onze Litouwse aanwinst verstuurt een dieptepass…

Fortuna slaagt er met veel inzet uiteindelijk in een beetje goodwill terug te winnen. Of dit voldoende is voor een aansprekend resultaat in de volgende competitiewedstrijd tegen HFC Haarlem valt echter te bezien. Met name aan niet onbelangrijke details als balaannname en postitiespel valt af te lezen dat er nog heel veel werk aan de winkel is.  Er is nog één week tot aan de wedstrijd tegen MVV, de laatste kans dit seizoen om het publiek weer te binden. Ik chargeer, maar dat heeft zijn reden. Wordt vervolgd.

Gegoet,

TMD