De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar de gemeentelijke subsidiestromen richting betaald voetbalclubs. De EC verwacht dat tal van uitgekeerde subsidies onrechtmatig verstrekt zijn. Het gaat dan om subsidies die geen duidelijk publiek belang dienen, zoals het verkopen van bouwgrond voor een nieuw stadion ver onder de marktprijs of het steunen van clubs in financiële nood.
Dat onderzoek is slechts in een prille fase en er zal nog heel wat water door de Maas stromen voordat er besluitvorming in Brussel plaatsvindt. Maar stel dat de EC beslist dat oneigenlijk verstrekt overheidsgeld terugbetaald moet worden (lijkt onwaarschijnlijk, want dan ligt half voetballend Europa op zijn gat…), heeft dat dan ook gevolgen voor Fortuna?
De gemeente Sittard/Geleen staat sinds vorig seizoen garant voor een lening van Fortuna Sittard. Fortuna kreeg dus geen geld van de gemeente, maar de gemeente zorgde er slechts voor dat Fortuna geld kon lenen. Ook die garantstelling zou je als concurrentievervalsend kunnen bestempelen en daarmee onrechtmatig.
Maar daar houdt het dan ook op, want in het geval van Fortuna is er dus helemaal geen sprake van subsidiëring. De EC zou Fortuna (en/of de gemeente) hoogstens een boete kunnen opleggen voor die onrechtmatige garantstelling, maar dat voert wel heel erg ver. En voordat de EC daar aan begint, hebben er al heel wat Europese clubs het loodje gelegd.