Zomaar een 2-1 overwinning op een Engelse premierleague club. Nou ja niet te veel waarde aan hechten want het was van beide kanten vrij pover. Toch was dit al iets beter dan afgelopen week in Antwerpen. Maar ja daar was dan ook niet veel voor nodig….


5 Augustus 2000

Winst Fortuna tegen Engelse premierleague club

Fortuna Sittard 2 Derby County 1
Doelpuntenmakers: 17. Sturridge 0-1; 45. Paciorek 1-1; 90. Volmer 2-1
Opstelling: Juffing, Geerinckx (46. Kiekens), Roest, Volmer, Hermans, Landerl, Paciorek, Kool, Haeldermans (59. Heering), Van Barneveld (76. Krijgsman), Gerritsen, (46. Averdijk).
Toeschouwers: 1.900
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Deze wedstrijd was de eerste wedstrijd uit het seizoen 00/01 in ons eigen Wagner & Partners stadion. Belangrijk dus om te kijken of alles nog is zoals ik het een paar maandjes geleden heb achtergelaten. Zo herinner ik me nog een state-of-the-art grindbak die dienst deed als parkeerplaats. En ja hoor die is er nog steeds.

Het stadion is van de buitenkant ook nog steeds niet afgebouwd (en als ik de kranten mag geloven gaat dat voorlopig ook nog niet gebeuren).

Verder staat het supportershome nog steeds op dezelfde plek, terwijl Fortuna toch van plan was om dat te verplaatsen naar een veiliger oord.

Kortom Fortuna heeft weer eens niet stilgezeten tijdens de zomerstop, daar is kei- en keihard gewerkt…..

Ik was een uurtje voor de wedstrijd aanwezig dus maar eens eerst naar het supportershome. Zoals gebruikelijk was het daar gezellig. Er waren al een paar Engelsen aanwezig en dan gaan de Brandjes en de tijd snel.

Een kwartier voor tijd maar eens door naar het stadion. Stom, stom stom. Ik ben er weer ingetrapt. In al mijn onnozelheid dacht ik dat Fortuna geleerd heeft van fouten uit het verleden. Als er vriendschappelijke of bekerwedstrijden zijn, zijn er altijd lange rijen aan de kassa’s omdat iedereen een kaartje moet kopen. Fortuna wil maar niet inzien dat het dan handig is om zoveel mogelijk kassa’s open te zetten zodat er geen lange rijen ontstaan (of voorverkoop).

Ik had natuurlijk onmiddellijk bij aankomst bij het stadion een kaartje kunnen kopen zonder in de rij te hoeven staan, maar was vergeten dat Opgenoord en co die ezel is die zich wel twee keer aan dezelfde steen stoot. En daar sta je dan, hopen dat je nog net voor de aftrap binnen bent (een wedstrijd 10 minuten uitstellen vanwege rijen buiten het stadion is schijnbaar ook geen optie).

Gelukkig was ik net op tijd. Een kaartje gekocht voor vak D en verdomme, het is hier nog druk ook! Maar wat zit hier eigenlijk? Ik hoor een hoop Engels gebrul, maar het zijn bij nader inzien geen Engelsen. Het zijn Amerikaanse jochies die vast op kamp zijn en als afsluiting op dit Europese top affiche afgekomen zijn. Gedurende de wedstrijd blijkt dat de Amerikaanse sportbeleving toch iets anders is dan de Europese. Die jochies lopen constant tijdens de wedstrijd naar de bar om de zoveelste cola te gaan halen. Dit lijkt me typisch gedrag dat je bij honkbalwedstrijden (favourite pastime game) in de VS ziet.

Ik kan me daar weinig bij voorstellen: uren lang zitten kijken naar een wedstrijd die slechts bij tijd en wijle opleeft en in de tussentijd moet je de tijd verdrijven met hamburgers. Nee ik moet anderhalf uur actie hebben, op het puntje van de stoel, kwalitatief hoogstaande sport, daarom ga ik ook naar Fortuna….

Op Noord is het overigens vrij rustig en de away-support valt tegen. Ze zitten dan wel niet allemaal in het uitvak maar als het alles bij mekaar 75 man zijn geweest dan is het veel. Dat zal komende dinsdag als we tegen Sunderland spelen wel anders zijn! In totaal schat ik dat er een kleine 2.000 toeschouwers aanwezig zijn.

De wedstrijd dan, we missen de geblesseerde basisspelers Van der Hoeven en Hamming die vervangen worden door respectievelijk Paciorek en Van Barneveld. Verder valt op dat Juffing keept en niet Zegers. Moet ik hieruit opmaken dat het nog steeds geen uitgemaakte zaak is wie er bij ons eerste keeper wordt?

Derby County schijnt zes basisspelers te missen van wie Kinkladze (ex-Ajax) toch wel de bekendste is. Het spel is van beide kanten niet al te best. Derby neemt de leiding na een kwartiertje. De treffer komt uit een voorzet die door een Derby speler onverwacht gemist wordt en dus onverwacht doorschiet. De enige die er nog een voetje tegen krijgt is Dean Sturridge, 0-1 dus.

Daar kon Juffing niks aan doen. Daarna komen er paar kansjes voor Fortuna. De mooiste is toch wel voor Van Barneveld, die mooi vrij wordt gespeeld door (ik dacht) Paciorek. Hij ziet in een flits dat de keeper iets te ver voor zijn doel staat en wil hem lobben. Dat lukt maar zo hoog is de goal nu ook weer niet…..

Dan blijkt toch maar weer dat die jongen voetballen kan. Hij mist de kracht (nog) om de duels aan te gaan met sterke verdedigers, maar het inzicht en de klasse is absoluut aanwezig.

Met Paciorek, Van Barneveld, de verrassend goede Juffing en de bedrijvige Landerl zijn de vier aardig spelende Fortunezen wel genoemd.

Aan de andere kant is het weer hommeles met Haeldermans. Opnieuw lukt niet veel bij hem aan de linkerkant. Naast de kans voor Van Barneveld zijn er ook nog kansjes voor Landerl en voor Paciorek die in blessuretijd zowaar de gelijkmaker van dichtbij binnen tikt.

Ik zat met mijn snufferd in de zon te kijken, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het bij die goal verdedigend niet goed uitzag bij Derby.

In de tweede helft zijn de onzichtbare Gerritsen en de zenuwachtige Geerinckx vervangen door Averdijk en Kiekens. Voor de wedstrijd maakt dat niet veel uit, die kabbelt rustig verder. Kleine kansjes zijn er aan beide kanten, maar de winsttreffer komt uiteindelijk bij de thuisploeg terecht (zoals dat ook hoort in zo’n oefenwedstrijd!). Een corner wordt goed ingekopt door Volmer. Eigenlijk het enige spelelement waar we nu al tevreden over kunnen zijn. Alle corners die Kool trapte waren levensgevaarlijk. Daar hadden die Engelsen (verrassenderwijs) veel problemen mee.

Dan maar door naar het supportershome waar nog een tiental Engelsen aanwezig waren. Toch wel respect voor die jongens, die volgen Derby gewoon op hun Europese tour. Nou ja het scheen dat Derby al zeker tien jaar niet meer in Europa gespeeld had, dus als het dan weer eens een keer gebeurt dan wil je er natuurlijk niks van missen.

Ach ja, jullie hoeven geen excuses aan te voeren, als Fortuna enkele nietszeggende wedstrijdjes in Engeland zou spelen dan zou ik daar ook wel naar toe gaan. Verder blijkt dat de overeenkomsten tussen Fortuna en Derby legio zijn. We zijn eigenlijk allebei clubs die niet al te rijk zijn (relatief gezien) en al blij zijn met een plaatsje in de middenmoot. En als ik onze ploeg momenteel zie spelen dan moeten we daar ook dit jaar maar weer tevreden mee zijn.