Er zijn vreemde zaken gebeurd tijdens het tot stand komen van de overgang van Aziz Moutawakil van Fortuna Sittard naar Roda JC. Of Fortuna vertelt de waarheid niet; of Roda JC heeft tegen de regels gezondigd. En oh ja, Huub Stevens bepaalt niet het technische beleid van Fortuna Sittard.

Het is eind juni 2005 als ons de eerste geruchten bereiken dat Aziz Moutawakil contact heeft gehad met Roda JC over een overgang. Om precies te zijn 26 juni als Roda JC Dirk-Jan Derksen overneemt van Fortuna en Fortuna er Guido Budziak gratis (want Roda betaalt het salaris) voor terugkrijgt.

We vangen dan het gerucht op dat Roda JC ook bedongen heeft om een optie te kunnen nemen op Moutawakil die na het seizoen 05/06 transfervrij zal zijn. Dit als onderdeel van de deal Derksen/Budziak. Omdat het bij geruchten blijft, maken we er maar geen melding van. Dit soort zaken ligt namelijk gevoelig, dus dan moet je ook zeker zijn van je zaak.

Hoe dan ook, het seizoen gaat van start en in september 2005 laat Moutawakil zich tegen Fortunahome ontvallen dat hij een contract heeft getekend bij Roda JC. Dat haalt het nieuws en Fortuna zegt bij monde van toenmalig technisch directeur Fred van Barneveld nergens van te weten. Moutawakil houdt ondertussen bij hoog en bij laag vast dat hij géén contract heeft getekend in Kerkrade.

Dan gebeurt er enkele maanden niets in deze zaak (behalve dan dat Moutawakil in de verste verte zijn niveau van het eerste seizoen niet haalt) en eindigt het seizoen. We schrijven nu april 2006 en warempel, wat horen we ineens: Aziz Moutawakil tekent een contract in Kerkrade. Technisch adviseur Nol Hendriks van Roda meldt dat hij al in mei 2005 contact heeft gehad met Moutawakil en dat er een deal is gesloten: Roda nam in mei 2005 een optie op Moutawakil, waar de club nu aan vasthangt. Fortuna beweert nergens van te weten.

Interessant. Als Fortuna inderdaad niet op de hoogte is gesteld door Roda over de onderhandelingen, dan heeft Roda gezondigd tegen de regels. Een club mag namelijk niet onderhandelen met een speler die een contract heeft bij een andere club dat nog langer dan een half jaar loopt. En daar was in mei 2005 sprake van.

Niet dat wij dat nu zo’n geweldige regel vinden. Elke speler die deze regel wil aanvechten bij een rechtbank krijgt natuurlijk zijn gelijk (net zoals Jean Marc Bosman zijn gelijk kreeg), want die regel slaat nergens op. Die regel komt in het arbeidsrecht namelijk niet voor, dus waarom wel in het voetbal?

Maar goed, die regel bestaat dus. En als Fortuna nergens van wist, dan heeft Roda die regel overtreden. Dus zijn de belangen van Fortuna geschaad (Fortuna heeft een jaar lang een ongemotiveerde speler gehad, om maar eens wat te noemen), dus stap je naar de arbitragecommissie (of wie daar ook voor verantwoordelijk is bij de KNVB). Maar nee, dat doet Fortuna niet. Waarom niet?

Geen idee. Liegt Fortuna en wist het wel van de contacten tussen Roda en Moutawakil en is er dus niets mis met de handelwijze van Roda? Of heeft Fortuna geen zin aan een burenruzie? Dat laatste is zeker onverteerbaar (het eerste trouwens ook), want dan laat je dus gewoon over je heenlopen.

Wie weet hoe het zit, mag het ons uitleggen.

Bovendien, wat hebben wij te verwachten van een goede relatie met Roda JC? Helemaal niets, dat is een concurrent van ons. Roda wil maar één ding en dat is dat wij zo snel mogelijk failliet gaan zodat ze hun markt naar het noorden kunnen vergroten. Denk aan de 500 tickets die Roda gaf een Nedcar medewerkers. Gelooft er iemand dat dat uit medelijden was? Voor medelijden is er in Kerkrade geen plaats. Het was een doelbewuste poging om voet aan de grond te krijgen in onze regio, over de rug van mensen die in de problemen zitten. Dat is overigens het goede recht van Roda, maar laten wij vooral niet naief zijn, door zoiets niet in de gaten te hebben. We hebben niets te verwachten van Roda JC.

Oh ja, en dan hebben we nog Roda trainer Huub Stevens die in de VI zegt: “We halen Aziz voor de breedte. Hij zal moeten aantonen wat hij waard is op dit niveau. Mochten wij hem nog te onervaren vinden, dan zal hij ook volgend seizoen voor Fortuna Sittard uitkomen, maar dan op huusbasis.”

Huub, sinds wanneer bepaal jij het technische beleid bij Fortuna Sittard?

Als Fortuna echt niet wist van de deal Moutawakil/Roda dan moet de club een zaak aanspannen. Fortuna moet niet met zich laten sollen; zeker niet door een regionale concurrent. Dan blijven we vast voortaan ook verschoond van dit soort arrogante quotes, zoals die van Stevens.

Lateral Boys