De indirecte gevolgen van dit wanbeleid kunnen natuurlijk ook niet uitblijven. Doorgaan op de manier zoals Nijpels/Opgenoord/Coenen dat deden is uitgesloten. De club heeft dus een schuld van 13,8miljoen euro en die moet langzaamaan afgebouwd worden. Dat betekent dus dat de club de komende jaren op de blaren moet zitten en zich dus financieel (en dus ook sportief) niets kan veroorloven.
Voor die komende jaren heeft Mommers nu een plan opgesteld: “Op eigen kracht”. Dat plan heeft financieel gezien één doelstelling: Fortuna schuldenvrij maken. Daarvoor heeft de club twee mogelijkheden.
1) de club kan geld genereren uit de begroting. Dat wil zeggen als je zoals Nijpels/Opgenoord/Coenen schulden kunt opbouwen door begrotingstekorten te maken, dan kun je ook schulden afbouwen door begrotingsoverschotten te creëren. En dat is precies wat Mommers van plan is. Hij wil de komende jaren, een jaarlijks overschot op de begroting hebben van ongeveer 1miljoen euro. Maar dat kan natuurlijk alleen als hij van die duurbetaalde “vedetten” in onze selectie afkomt. En dus vallen er gedwongen ontslagen in de selectie. Mommers geeft aan dat hij komend seizoen een selectie heeft met 3 oudere spelers en voor de rest louter jeugdspelers. Dat betekent dat er van het volgende lijstje spelers slechts drie spelers niet ontslagen zullen worden: Hamming, Cramb, Haeldermans, Rook, Van der Hoeven, Emeran, Geerinckx, Zegers en Baart. Cramb is waarschijnlijk één van die drie, want een speler in de ziektewet kun je niet ontslaan.
Verder zal de club ook snijden in het kantoorpersoneel en de trainersstaf. Het scoutingsapparaat voor volwassen spelers gaat er sowieso aan en Hans Verel zal ook wel op de ontslaglijst staan. Voor de rest is het koffiedik kijken.
2) de club kan geld genereren door het stadion te verkopen en daar schijnt de club dus ook in geslaagd te zijn. Mommers wil de identiteit van de koper nog niet bekend maken (wellicht is het dezelfde man die de club op 22 april redde). Met het geld dat de club krijgt voor het stadion kan de club dan de hypotheek aflossen (6,5miljoen euro) die de club opnam om het stadion te financieren.

De schuld bedraagt dus 13,8miljoen euro. Als de club door verkoop van het stadion die hypotheek kan aflossen resteert nog 7,3miljoen euro schuld. En als de club jaarlijks een begrotingsoverschot van 1miljoen euro realiseert, dan kan iedereen uitrekenen hoe lang het gaat duren voordat de club schuldenvrij is. Zeer waarschijnlijk gaat dat geen zeven jaar duren, want als de club geld verdient aan transfers van bijvoorbeeld Van Barneveld, dan kan die opbrengst rechtstreeks gebruikt worden om de schuld af te lossen.

bron: L1 / Limburgs Dagblad / Dagblad De Limburger