Nu de bal niet meer rolt en het er niet naar uitziet dat dat op korte termijn zal veranderen is de vraag hoe het met onze spelers gesteld is. Dat vraagt ook het Slowaakse ‘Šport.sk’ zich af en polste Branislav Niňaj naar zijn mening. Lees mee hoe het met onze rots in de branding is gesteld…


De Nederlandse Eredivisie was één van de eerste competities die een specifieke datum heeft genoemd op de competitie weer op te starten. Half juni moet in Nederland de bal weer rollen.

De Slowaakse voorstopper Branislav Niňaj speelt zijn tweede seizoen in de Nederlandse Eredivisie in het Fortuna Sittard shirt. Hoewel hij momenteel thuis is in Slowakije, is hij klaar om meteen de competitie te hervatten. Hoewel, het zal niet voor ‘meteen’ zijn…

Een leven zonder voetbal, wat betekent dat voor jou?
Momenteel ben ik thuis in Slowakije en ontspan ik met mijn gezin, dus ik zie het als vakantie.

Wanneer ben je thuisgekomen?
Lang geleden. Ik zal je de exacte dag niet vertellen, maar het zal ongeveer twee weken geleden zijn geweest. Sindsdien zit ik met mijn verloofde en zoontje thuis in quarantaine.

Fortuna Sittard heeft je zonder problemen naar Slowakije laten gaan?
Absoluut, geen probleem! Aanvankelijk leek het er in Nederland op, zoals waarschijnlijk overal elders in de wereld, dat sportcompetities, waaronder de voetbalcompetitie, even zouden stoppen. Maar geleidelijk volgden de gebeurtenissen elkaar in rap tempo op en het was duidelijk dat het niet zo snel zou beginnen.

De clubleiding heeft ons laten weten dat de Eredivisie voor langere tijd is onderbroken en dat ook de trainingen worden stopgezet. De training begint pas half mei. Buitenlandse spelers kregen toestemming om naar hun thuisland te gaan. Omdat er nog steeds vliegverkeer was, vlogen de meeste teamgenoten naar huis. Voor zover ik weet bleven alleen onze Nederlanders in Nederland.

Ik ben met mijn gezin per auto naar Slowakije gereden Slowakije. Voordat iedereen die uit het buitenland verplicht in quarantaine moest zijn we teruggekeerd. Door met de auto gaan, zijn we vrij om op elk moment terug te keren e zijn we niet afhankelijk van vliegverkeer.

Nederlanders zijn over het algemeen liberale mensen. Zelfs ons clubmanagement snapt dat het niets uithaalt om ons te verbieden naar ons thuisland te vertrekken. (Club)leiders weten dat het voor iedereen beter is om naar huis te gaan dan dat we twee maanden in het buitenland moeten blijven.

Dus waar breng je een quarantaine van twee weken door?
In het huis van mijn ouders in Petržalka. Het is geweldig om een ​​tuin te hebben waarin mijn zoon kan rondrennen. En het is beter voor mij om buiten te zijn in plaats van gewoon tussen vier muren opgesloten te zitten!

Hoe kom je je ‘vakantiedagen’ door?
Omdat het tot Pasen mooi weer was, zaten we meestal buiten. Mijn zoontje rende constant rond, speelde verstoppertje en verkende de omgeving. Over een paar dagen wordt hij twee jaar. Het is een erg actief ventje waarmee je je nooit verveelt. We moeten hem in de gaten houden! Dus ik zorg elke dag voor mijn zoontje.

Werkt de quarantaine je op je zenuwen?
Zoals ik al zei, zie ik deze dagen als een vakantie. Ik heb meer tijd om bij mijn familie te zijn, ik geniet er gewoon van. Bovendien is quarantaine opgelegd door de overheid. Ik kan er wel tegen protesteren omdat ik het er niet mee eens ben, maar wat bereik ik daarmee? Het is zoals het is en ik respecteer de beslissing van onze regering. En daarbij, als de quarantaine eindigt, dan zal de situatie niet veel anders zijn dan nu. Je kunt toch nergens heen, want alles is gesloten.

Het enige verschil is dat we naar de winkel kunnen. Nu doen mijn ouders onze boodschappen. Ik heb het gevoel dat het niet uitmaakt of iemand in quarantaine zit of niet, hij brengt het grootste deel van zijn tijd toch thuis door.

We zijn ‘verplicht’ te informeren naar je individuele trainingsschema. Hoe blijf je fit?
Je kunt alleen oefeningen doen met je lichaam. De coaches hebben ons echter al loopschema’s gestuurd. Ik zal er over een paar dagen mee beginnen. Ik zie het als een voorbereiding in de zomer op het volgende seizoen. Alsof we ons gaan voorbereiden op het ‘herfstseizoen’. Ik zie er geen verschil in, we beginnen gewoon een beetje vroeger met rennen.

In Nederland wordt overwogen om de voetbalcompetitie opnieuw op te starten. Wat weet jij daar van?
Ik heb al iets gehoord. Het lijkt erop dat de competitie in de tweede helft van juni weer zal beginnen. Het huidige plan is dat dit seizoen wordt uitgespeeld en dat we vervolgens snel doorgaan met et volgende seizoen zonder verdere onderbrekingen.

Hoe gaat dat er dan uitzien?
Het hangt af van hoe de situatie rondom Covid-19 zich ontwikkelt. De Nederlandse voetbalbond is onderworpen aan aanbevelingen van de lokale overheid. Het plan van de bond is dus om half juni te starten als de situatie het toelaat. Maar het is mogelijk dat de overheid ervoor zorgt dat de competitie alsnog moet worden geannuleerd. Het is zelfs mogelijk dat de competitie gewoon wordt beëindigd.

Eigenlijk speelden we op vrijdag tegen ADO Den Haag, dat net als ons tegen degradatie strijdt. Op dat moment was het Covid-19 virus al in Nederland en golden er links en rechts al beperkingen. Op de dag vóór de wedstrijd annuleerde de overheid alle culturele, sportieve en sociale evenementen.

Tegenwoordig weet je niet hoe het volgende week zal zijn. Op dit moment houd ik rekening met de mogelijkheid dat begin mei de gezamenlijke trainingen starten. Maar het kan ook zomaar anders zijn.

À propos, gezamenlijke trainingen, mis je die? Wanneer heb je voor het laatst een bal geraakt?
Meer dan een maand geleden. De laatste keer was de dag voor de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Natuurlijk mis ik de trainingen. Mijn hele leven ben ik al gewend aan een regelmatig trainingsproces.

Wat is jouw mening, moet het huidige seizoen eindigen?
Ik ben voor het uitspelen van de competitie, maar niet tegen elke prijs. Alleen als het mogelijk is. Maar ik ben gewoon een voetballer en ik wil geen radicale uitspraken doen. Wie snapt in welke crisis we zitten moet rekening houden met de omstandigheden en op basis daarvan een beslissing nemen. Als we weer gaan voetballen, dan ga ik weer spelen. En als wordt besloten het seizoen te beëindigen, dan zal ik dat besluit volledig respecteren.

Wat denk je, gaat de Eredivisie vanaf de tweede helft van juni hervat worden?
Ik heb geen idee. Onze generatie heeft nog nooit zo’n situatie meegemaakt, dus je kunt dit met niets vergelijken. Ik doe gewoon wat me wordt gevraagd. Ik ben een professional en houd mezelf fit om nu te kunnen starten, maar als dat over twee maanden pas is, dan zal ik er dan ook klaar voor zijn.

Maar niets is zeker. We hebben minimaal vier tot vijf weken nodig om ons voor te bereiden. In Nederland is het verboden om naar de sportschool te gaan, alles is gesloten en voetballers kunnen nergens trainen. Die paar weken zonder kracht-, bal- en gewrichtstraining laten zich voelen, dus je moet iets trainen. Daarom zijn de wedstrijden pas gepland voor juni, we hebben tijd nodig om de trainingsachterstand in te halen.

Drie clubs die bovenaan het klassement staan, Ajax AZ en PSV, willen dat de Eredivisie wordt gestopt. Waarom eigenlijk?
Ik zit helemaal niet op sociale media, dus ik heb geen idee waarom. Ik krijg altijd gewoon up-to-date informatie over de situatie rondom het Corona-virus en dat volg ik op.

In België is de competitie beëindigd en is Club Brugge als kampioen uitgeroepen. Maar dat lijkt een overhaast genomen beslissing en kan nog worden herroepen. In België speelde je voor Lokeren. Hoe gaat België om met deze situatie?
Ik kan er niet veel over zeggen. Zulke beslissingen moeten worden genomen door mensen die kennis van zaken hebben. Als die me zeggen dat ik weer moet gaan voetballen, dan heb ik daar geen problemen mee en als ze de competitie beëindigen, dan vind ik dat niet erg. Ik respecteer gewoon de beslissing van de experts.

Ben je direct of indirect geraakt door het Corona-virus?
Nee. Toen de competitie werd stilgelegd, adviseerde de club ons om geen andere mensen te ontmoeten. We waren totaal afgesloten van elk contact met onze omgeving en we hebben nooit iemand ontmoet. Thuis in Slowakije snuiven we frisse lucht op en herstellen sociale contacten.

Misschien gek, ineens zo een onverwachte competitiepauze.
Niet echt. We hadden weliswaar een slechte reeks resultaten, maar iedereen wil graag blijven spelen. We staan derde van beneden, dat inhoudt dat we nacompetitie moeten spelen om ons te handhaven. Dat is het resultaat van onze laatste twee wedstrijden.

We speelden tegen PEC Zwolle en VVV-Venlo en hadden moeten winnen. Dat deden we niet. We pakten twee in plaats van zes punten en als we die wedstrijden hadden gewonnen, dan bevonden we ons in een compleet andere situatie. Ver weg van degradatie.

Tot slot. Ben je tevreden met het huidige seizoen?
Buiten een schorsing voor gele kaarten, speelde ik alle competitiewedstrijden. Ik kan heel goed overweg met de coach die ons al voor het tweede jaar leidt. De Nederlandse competitie is uitstekend. Alles is in orde, ik heb niets te klagen.

Bron: Šport.sk