In een interview met het Venozolaanse radio-programma “Balón en Juego” heeft José Bandez uit de doeken gedaan waarom zijn missie bij Fortuna Sittard mislukte, voordat het avontuur goed en wel begonnen was.

Zijn avontuur bij Fortuna Sittard start op 25 juni als hij—samen met landgenoot Rubén Ramírez—zijn opwachting maakt tijdens de eerste training bij Fortuna Sittard van het seizoen 2018-2019. De twee trainen apart, want zijn pas de dag voordien gearriveerd in Sittard-Geleen na een lange vlucht vanuit Caracas.

Fortuna Sittard wil Bandez overnemen van de Venozolaanse hoogsteklasser Carabobo FC (op huurbasis danwel definitief). Hoe dan ook, er is een werkvergunning nodig en dat blijkt geen sinecure. De werkvergunning kan hij niet in Nederland krijgen. Hij keert terug naar Venezuela, maar de werkvergunning kan hij ook niet in Venezuela krijgen; zijn aanvraag kan louter op de Venozolaanse ambassade in Washington afgehandeld worden. Die aanvraag gaat drie weken duren en omdat hij er zijn paspoort voor moet opsturen naar Washington, kan hij in de tussentijd niet terugkeren naar Nederland.

Als Bandez dan eindelijk terugkeert naar Fortuna Sittard, raakt hij ziek. Hij krijgt knokkelkoorts en een ontsteking aan zijn lever, waardoor hij opnieuw enige tijd uitgeschakeld is.

Bandez zegt er in het interview niets over, maar het lijkt erop dat Fortuna vervolgens is gaan twijfelen aan de onmiddellijke toegevoegde waarde van Bandez in de selectie, want een contract is nooit getekend. Bandez is namelijk de Engelse taal niet machtig, waardoor hij uiteraard moeilijk coachbaar wordt voor de trainersstaf die de Spaanse taal niet beheerst.

Bandez geeft wel aan dat Fortuna hem op het hart gedrukt heeft dat ‘de Sittardse deur voor hem open blijft in de toekomst’. Dus wellicht keert hij ooit terug. Hij ziet zijn korte periode bij Fortuna als een grote ervaring, maar erkent ook dat Europees voetbal behoorlijk verschilt van voetbal in Venezuela.

Ondertussen is hij weer aangesloten bij Carabobo FC.

Bron: Sport Venezuela