Als we zelfs niet kunnen scoren tegen die slappe hap uit Alkmaar, kunnen we misschien maar beter helemaal ophouden. Op deze manier heeft het geen zin meer en wordt de club alleen maar verder beschadigd.


22 Maart 2001

90 minuten lang doffe ellende

Fortuna Sittard 0 AZ 1
Doelpuntenmakers: 21. Van Galen 0-1
Opstelling: Hesp, Emeran, Dirkx, Volmer, Hermans, Van Dieren (71. Hamming), Akerboom (46. El Khadri), Meszaros, Landerl, Gerritsen, Claudio (83. Rook).
Toeschouwers: 3.800
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Rond 19.45uur op deze vrijdagavond betreden we het walhalla van de Fortunees: het Wagner&Partners Stadion. Voetbal op vrijdag dus, het blijft vervelend, maar we moeten er maar alvast aan wennen…

In het stadion blijkt dan maar weer dat er een hoop supporters moeite hebben met dit tijdstip want als er 4.000 man aanwezig zijn, zijn het er veel. Nou ja, misschien hebben die afhakers toch meer moeite met het geweldige spelniveau.

Als we op ons stoeltje zitten, bekijken we de warming-up. De opstelling bevat nogal wat verrassingen. Dirkx en Van Dieren keren terug en staan onmiddellijk in de basis. Maar Van Dieren keert niet terug op zijn favoriete plek centraal op het middenveld, maar als een veredelde rechtsbuiten. Centraal spelen Akerboom en Meszaros. In de spits spelen Claudio en Gerritsen en dus zit Hamming op de bank. De rest van de selectie is schijnbaar geblesseerd.

Koning/Koek hebben de trukendoos dus open gemaakt en er een vreemde opstelling uit tevoorschijn getoverd. We nemen er dus maar snel de “Fortuna Kicks” bij, om te achterhalen wat hier de diepere gronden van zijn. Openingszin: “Het was geen fijne middag in Utrecht afgelopen zondag”. De open deuren vliegen ons dus opnieuw om de oren en we slepen ons van een gifbeker via Gianni Romme (??) naar de apotheose van het verhaal. We citeren: “ik … hoop dat we het publiek iets kunnen laten zien”. Het woordje “iets” houdt Koning maar wijselijk vaag. Misschien laat een speler vanavond een scheet op het veld, dan heeft ie toch maar mooi voldaan aan de eisen!

Hebben we kansen vandaag om eens een wedstrijd te winnen? Nou ja, aan de tegenstander ligt het niet, want AZ is de grootste puntenleverancier tijdens wedstrijden in Sittard. En scheidsrechter Van Egmond staat tweede op de lijst van favoriete Sittardse scheidsrechter. Nee als we vandaag niet winnen, dan moeten we er serieus rekening mee gaan houden dat we dit seizoen helemaal niet meer winnen.

Als we dan ook nog een stuk of 80 AZ-supporters welkom hebben geheten (ze hebben een “Lee” vlag meegenomen…) kunnen we beginnen. Of ja, de scheidsrechter fluit, wanneer de wedstrijd begint is onduidelijk. De Fortunezen mogen dan wel met de beste bedoelingen aan de aftrap zijn verschenen, het lijkt in feite nergens naar. En AZ? Ach AZ doet wat het altijd doet in Sittard: een wanprestatie leveren.


Een wanprestatie? Dan kan Nelisse nooit ver weg zijn!

Slechts één speler steekt er enigszins bovenuit en dat is Barry van Galen. Hij is een behoorlijke plaag voor onze verdediging en als hij na een minuutje of twintig scoort, kijk je daar niet echt van op. Het gemak waarmee hij scoort zou wel tot ontzetting moeten leiden bij een eredivisieclub, maar ja met de eredivisie hebben wij in de verste verte niets meer te maken: 0-1.

De Alkmaarders besluiten nu maar helemaal niks meer te doen en zich verder te concentreren op het tellen van het vorstelijke salaris dat maandelijks op hun rekening wordt gestort. En wij? Wij doen verwoede pogingen om in de buurt van Moens te komen. En het moet gezegd, dat lukt ook nog vrij aardig. Hermans heeft dit seizoen nog niet zo hard gelopen als vandaag, want hij moet die eerste helft een stuk of zeven corners nemen en dat betekent dat ie het hele veld moet oversteken. En die corners zijn gevaarlijk. Dirkx en Volmer mogen elk tweemaal inkoppen. Dirkx komt nog het dichtst bij de gelijkmaker, maar de lat staat een treffer in de weg.


Volmer torent boven iedereen uit

Verder gebeurt er eigenlijk niks op het veld. Buiten het veld zien we dat vak A op de hoofdtribune wordt ontruimd. Er is zelfs rookontwikkeling zichtbaar. Goh, er gebeurt wat in het stadion!


De brandweer voert de steward af die waarschijnlijk verantwoordelijk was voor de brandstichting

En als Claudio ergens op het middenveld een Schwalbe heeft gemaakt en vervolgens een penalty claimt, vindt Van Egmond het ook wel goed geweest. Hij mag dan wel als Fortuna vriendelijk te boek staan, maar dit gaat te ver. Ruststand: 0-1.

De rust wordt door de Goodyear commissie aangegrepen om de Sittardse snackbar te evalueren. Het voordeel van die leegloop in het stadion is natuurlijk dat er geen lange rijen meer staan voor de snackbar. Hmm, een broodje worst of een hamburger. We nemen de hamburger en ja doe er ook maar uien op. Verrek die uien zijn gewoon koud! Wat is dat nou weer? Anyway de hamburger is redelijk en dat moet dan ook maar het eindoordeel zijn over de Sittardse snackbar.

Tweede helft, tja ik kan hier een lang verhaal gaan ophangen, maar er is in feite geen zak gebeurd. Fortuna heeft verwoede pogingen gedaan om voor de goal van Moens te komen (dus een gebrek aan inzet kun je ze niet verwijten), maar het is gewoon niet gelukt! Geen enkele kans, ja of je moet een schot van Gerritsen ook al een kans gaan noemen, maar zo wanhopig zijn we nu ook weer niet.


Oproep: wil de vinder van deze bal hem terugbrengen naar Fortuna?

De bal moet ergens in Lindenheuvel liggen.En AZ? De prestatie van AZ kan nog het beste worden samengevat door het spel van Robin Nelisse. De desinteresse die die jongen op het veld tentoonspreidt is ronduit stuitend. En dat noemt zich dan prof. De simpelste kansen zijn niet aan hem besteed en niet omdat ie de kwaliteiten niet heeft om zo’n kansen te benutten, maar omdat ie simpelweg geen zin heeft. En dan wordt ie nog niet eens gewisseld ook niet…


De zoveelste onbegrijpelijke misser van Nelisse…

Wie er wel nog inkomt is Ervin Lee, in Sittard ook wel bekend onder de naam Urvin Lee. Blijkbaar vond hij het nodig om zijn naam te veranderen toen hij Sittard verliet. Heeft ie dan toch begrepen dat ie iets fout heeft gedaan? Anyway, in de tien minuten speeltijd die hij krijgt raakt hij geen bal. Of toch, één bal raakt hij, die wordt hem keihard in zijn gezicht getrapt door een Fortunees. Zelf schuld, want Lee is alles schuld.

Wat wel nog opvalt is de support van de N-side. 60 Minuten lang is het stil, maar dan gaan ze eens achter de club staan. Je merkt dan ook dat degenen die er echt achter willen staan de club niet de rug hebben toegekeerd. De N-side zit slechts voor een kwart vol, maar ze maken meer lawaai dan een volle N-side. Niet dat het wat uitmaakt, want op het veld lukt nog steeds niets. Na drie minuten blessuretijd verlost Van Egmond ons uit ons lijden. Eindstand: 0-1.


Af en toe speelde Fortuna goed gegroepeerd voetbal

Hier zien we daar een voorbeeld van…Koning hoopte dus dat de spelers “iets” zouden laten zien. Helaas Hans, ik heb niets gezien. Snel door naar het supportershome waar we nog tevergeefs wachten op een speler (echte profs die Fortunezen!). Dan maar door naar het centrum, want het is dit weekend smartlappenfestival. Misschien dat daar nog wat troost te vinden is….