Tomeloze inzet kan tekortkomingen verbloemen, dat was duidelijk vandaag. Voor het eerst dit seizoen hadden we een wedstrijd verdiend kunnen winnen, maar ja dan moet je de kansen wel benutten.


18 November 2000

Fortuna pakt op de valreep een dik verdiend punt

Fortuna Sittard 1 AZ 1
Doelpuntenmakers: 40. Buskermolen 0-1; 89. Hamming 1-1
Opstelling: Hesp, Pfennings, Akerboom, Roest, Hermans, Landerl, Van Halst, Van Barneveld, Kool (79. Hamming), Averdijk, Gerritsen (69. Krijgsman).
Toeschouwers: 7.500
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Deze thuiswedstrijd tegen AZ stond in het teken van de “19.40uur” actie van de N-side. De opzet was om pas tien minuten na aanvang van de wedstrijd de tribunes te betreden, om daarmee het ongenoegen over de prestaties te uiten. Internet stond er vol van, er waren briefjes uitgedeeld tijdens de wedstrijd tegen RKC en zelfs de krant was gehaald. Het bestuur van Fortuna leek er zelfs van onder de indruk. Ze hadden namelijk in aller haast een “gratis kaartjes” acties ingevoerd. De organisatoren hadden dus alles gedaan wat je van ze kon verwachten en toch werd het een groot fiasco. Toen ik vlak voor half acht het stadion betrad, zag ik slechts een vijftigtal supporters buiten staan. 99% van de supporters op de Noord tribune had dus blijkbaar geen sympathie voor deze actie. Nou ja dan niet! De organisatoren treft in ieder geval geen blaam, het is blijkbaar erg lastig om zoiets te organiseren.

Hebben de stakers iets gemist in de eerste tien minuten? Nee niet echt, slechts de huldiging van Ruudje Kool die zijn 350ste wedstrijd in het betaalde voetbal speelde. Jules “voor al uw feesten en partijen” Coenen hield een speech en daarmee waren de plichtplegingen voorafgaande aan de wedstrijd afgerond. De opstelling is ten opzichte van vorige week tegen RKC slechts op één plek gewijzigd. De geschorste Volmer is vervangen door Van Barneveld. Het begin is een beetje afwachtend, maar dan trekt Fortuna onder de bezielende leiding van Roest en Van Halst ten aanval. Precies de twee mensen die je daar ook voor verwacht. De inzet die getoond wordt is hartverwarmend en AZ moet terug, want die hebben helemaal geen zin om zich overmatig in te spannen vandaag.

De supporters op Noord gaan er achter staan. Op Oost hadden we dat ook wel willen doen, maar we hebben buiten de Firma Klophout gerekend. Helemaal rechts in ons vak bevinden zich een stuk of vijf trommelaars die driftig tekeer gaan op hun trommeltjes. Toegegeven ze produceren een hoop decibellen, maar ik vraag me dan altijd af: waarom in dit stadion? De wereldbol is toch zeker groot genoeg om een plek te vinden waar deze jongens kunnen trommelen zonder dat er iemand last van heeft? Is er op de Noordpool geen plek meer vrij? Ze produceren niet alleen een hoop herrie, er valt ook nog geen enkel verband te ontwaren. Ze trommelen gewoon individueel…. Nou ja wat dat betreft is er natuurlijk wel weer een verband tussen hen en Fortuna!!

Veel balbezit en flinke inspanningen dus, maar veel kansen levert het niet op. Daarvoor gaat er toch nog teveel mis bij ons. De afstand tussen de spitsen en het middenveld is gewoon te groot, waardoor we nooit eens een keertje met echt veel mensen voor de goal van Timmer verschijnen. Jammer natuurlijk dat die aansluiting ontbreekt, maar van de andere kant ook wel begrijpelijk. Wie 26 goals in 11 wedstrijden heeft geïncasseerd, speelt automatisch behoudender.

Maar ja hoe het ook zij, Gerritsen en Averdijk lopen zich kapot voorin en de soms aardige rushes van Landerl leveren niks op als er voor de goal alleen maar Alkmaarders te vinden zijn. Aan de linkerkant maakt jubilaris Kool er een zooitje van. Waar zijn die afgemeten voorzetten van hem gebleven? Hoe het ook zij, als we willen scoren dan zullen we een beetje geluk moeten hebben. Een bal moet een keertje goed vallen en als je de tegenstander onder druk zet kan dat natuurlijk ook zomaar gebeuren. Ach ja aan de Firma Klophout zal het niet liggen. Ze beginnen nu zelfs ook al liedjes te zingen. Twee rijen voor me zie ik mensen die met de vingers in de oren zitten, zich hoofdschuddend afvragend waar ze dit aan verdiend hebben. Ja bij Fortuna Sittard kom je voor je plezier!

Op het veld noteren we drie interessante momenten. Het eerste moment komt voort uit een mooie voorzet van Landerl die Averdijk in staat stelt om in te koppen. Hij hoeft er maar tegen aan te lopen, maar hij komt er net niet aan. Een dikke kans, die hij toch echt wel had mogen benutten. Ook de tweede kans komt van links, Landerl passeert zijn tegenstander en bij gebrek aan mensen voorin schiet hij zelf op goal. De bal gaat net voorlangs. Voor het derde vermeldenswaardige moment begeven we ons naar de andere kant. Daar trapt iemand een bal op tegen Buskermolen, die tot zijn eigen verbazing ziet dat de bal via hem het doel in caramboleert. Staan we dus ook nog 1-0 achter. Volstrekt onverdiend en ook nog op zo’n lullige manier. En daarmee roepen we de 27ste tegentreffer van het seizoen uit tot de eerste onverdiende…….

Toch krijgen de spelers geen fluitconcert bij het verlaten van het veld. Dat zou ook niet verdiend geweest zijn, want nogmaals, gegeven de omstandigheden was dit geen slechte eerste helft. Maar ja wel een 1-0 achterstand dus bij de rust. Onverdiend en wie Fortuna met de krachten heeft zien smijten in de eerste helft weet dat het er weer slecht uitziet.

Bij het penaltyschieten ontwaren we zowaar Roger Juffing. Roger heeft zich blijkbaar over de ellende die de afgelopen maanden over hem is uitgestort heengezet. Hopelijk komt er nog een oplossing voor hem.

De tweede helft dan. AZ geeft even de indruk iets energieker te werk te willen gaan, maar dat blijkt maar schijn. Nee AZ heeft geen zin vandaag, ze denken waarschijnlijk dat de buit binnen is. En geef ze eens ongelijk, ze staan met 1-0 voor en Fortuna heeft pas 5 keer gescoord in 11 wedstrijden. Dikke kans dus dat ze hier gaan winnen. De Fortunezen wensen zich echter niet neer te leggen bij dit soort statistische wijsheden. Roest en Van Halst voeren de troepen aan, maar opnieuw zijn de kansen schaars.

Toch noteren we twee dikke kansen. De eerste is voor Averdijk, die een bal kan intikken. Niet echt gemakkelijk, maar een spits op eredivisieniveau dient deze kans te benutten. Hetzelfde kan gezegd worden van de tweede kans. Een voorzet van Landerl valt zomaar voor de voeten van Van Barneveld. Een open schietkans vijf meter voor de goal. Een speler die het overzicht en de rust bewaard weet wel raad met de kans, een speler die zonder na te denken inschiet loopt het risico dat hij een tegenstander raakt. Nou ja, kun je het Van Barneveld kwalijk nemen dat hij voorlopig nog tot categorie 2 behoort?

De ballen gaan er maar niet in en het eerste uur heeft veel kracht gekost. Je hoeft niet veel verstand van voetbal te hebben om te zien dat het steeds onwaarschijnlijker wordt dat we de gelijkmaker nog gaan produceren. Heel weinig verstand van voetbal zelfs, want de Firma Klophout houdt het ook al voor gezien. Niet dat het veel uitmaakt, want ik zal het restant van de wedstrijd nog last hebben van oorsuizingen. Toch levert deze rust in de tent een leuk moment op. Zoals gezegd, de druk van Fortuna zakt weg en AZ krijgt zowaar een corner. Dries Bousatta komt aangestrompeld om die bal voor onze neus te nemen en dan horen wij het volgende: “Zmür frak bleusent hjfdherjk allah”. Achter ons bevinden zich enkele Marokkanen die Driesje enkele aanwijzingen meegeven. Driesje doet alsof hij het niet hoort, maar de uitvoering van de corner doet anders vermoeden!

Verder krijgt Buskermolen nog een bal tegen zich aan gespeeld. Echter ging de eerste bal via hem de goal in, nu krijgt hij de bal hard in zijn gezicht. Sinds het geval Max Huiberts nemen ze bij AZ geen risico’s meer en Buskermolen verlaat het veld. Maar waarom vertel ik dit eigenlijk allemaal?

Nou omdat ene Urvin Lee zich klaar maakt om in te vallen. Is dat niet de man die er schuld aan heeft dat we de bekerfinale verloren in 1999? Juist ja dat is hem. Is dat niet ook de man die er schuld aan heeft dat we er nu zo slecht voor staan? Juist dat is hem, want Urvin is alles schuld. Hij trekt zijn broek nog een keertje naar beneden en betreedt dan het veld. Oost zingt uit volle borst: “Lee is alles schuld, Lee…”. Welkom Urvin!

Nou ja op de wedstrijd heeft het voorlopig weinig effect, die rommelt rustig naar het einde. Gerritsen en Kool verlaten respectievelijk geblesseerd en doodvermoeid het veld. Krijgsman en Hamming komen erin. Eindelijk, Hamming is weer terug. Maar ja er zijn nog maar 10 minuten te spelen dus het zal wel moeilijk worden. Ondertussen lopen de tribunes zoals vertrouwd leeg. Het lijkt er op dat het makkelijker is om de tribunes tien minuten voor tijd dan tien minuten na aanvang van de wedstrijd leeg te krijgen.

Maar goed voor deze mensen heb ik toch weer één boodschap: Jullie zijn weer netjes op tijd vertrokken! Het lijkt me fantastisch om in de gracht te horen dat het 1-1 is geworden. Er bestaat een spreekwoord dat zegt “iedereen krijgt wat hem toekomt” en dat gaat hier geloof ik ook wel op. Wat gebeurde er eigenlijk? We zitten in de laatste minuut en Fortuna scoort zowaar de gelijkmaker. Een aardige combinatie aan onze linkerkant zet Hamming schuin vrij voor de keeper. Geen makkelijke kans, maar Hamming rondt dat lekker ouderwets af. Een typische Hamming goal. En dat geeft hoop voor de nabije toekomst. Hopelijk blijft ie eens een paar maanden fit.

Bij AZ zijn de druiven zuur. De eerste uitoverwinning was binnen handbereik maar wordt toch nog verspeeld. Fortuna gaat nog opzoek naar de winnende treffer en Pfennings wil een ingooi snel nemen. Mans heeft daar weinig behoefte aan en trapt Pfennings neer. Lekker slim, recht voor de ogen van de vierde official. En zo eindigt AZ ook nog met tien man, maar verder gebeurt er niks meer.

De wedstrijd eindigt in 1-1. De vergelijking met de thuiswedstrijd tegen Den Bosch vorig jaar dringt zich op. Ook toen werd het 1-1 en hadden we een overwinning verdiend, maar mochten we uiteindelijk ook blij zijn dat we een puntje overhielden aan de wedstrijd. Want gelukkig was de gelijkmaker wel, want hoe kon die toch vallen? Hamming kreeg toch wel erg veel ruimte daar aan de linkerkant, daar moet een schuldige voor zijn. Wie staat er eigenlijk rechtsback bij AZ? Oh ja, Urvin Lee…..