De oefenwedstrijden beginnen nu een serieus karakter te krijgen, niet alleen komt de competitiestart met rasse schreden naderbij, ook het kaliber van de tegenstanders neemt toe. Deze wedstrijd tegen Antwerp had dan ook een eerste serieuze testcase geweest kunnen zijn, ware het niet dat de Fortunezen daar anders over dachten. Geen inzet, geen beleving, met als onvermijdelijk resultaat een 2-0 nederlaag. Ach ja, het was de 120-jarige jubileumwedstrijd van Antwerp en die moest natuurlijk ook eindigen in een Antwerpse overwinning.


29 Juli 2000

Futloos Fortuna verliest met 2-0 bij Antwerp

Royal Antwerp FC 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 60. De Roeck 1-0; 66. Goots 2-0
Opstelling: Zegers, Geerinckx (57. Dassen), Roest, Volmer, Hermans, Heering (46. Krijgsman), Van der Hoeven (8. Kiekens), Paciorek, Haeldermans, Van Barneveld (64. Averdijk), Gerritsen.
Toeschouwers: 2.000
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Een uitwedstrijd tegen Antwerp dus, dat lijkt op het eerste gezicht ver weg, maar ik denk dat er komend jaar in de eredivisie slechts twee kortere uitreizen zijn (Roda, PSV).

We waren dan ook na een goed uurtje rijden in Antwerpen, of beter gezegd in Deurne. En waar worden we hier onze auto kwijt? Nou ja een aantal anderen rijden een weilandje op dus dat doen wij ook maar. De pas gewassen auto kan nu wel weer een beurt gebruiken. Een redelijke modderpoel was dat daar en dan moet de competitie nog beginnen. Hoe gaat dat er uit zien als de competitie ergens halverwege is en dat gras helemaal kapot gereden is?

Nou ja niet te veel zeuren het is vlakbij het stadion. Daar aangekomen blijken we een ware vesting te betreden. De gehele ME is uitgerukt om de relschoppers uit Sittard de kop in te drukken. Aangezien we met een man of zestig waren was er voor iedere supporter een privé-slaafje. Ik heb hier wel eens gewezen op de overdreven veiligheidsmaatregelen in Nederland maar dit slaat alles….

Het snackbar item moet helaas overgeslagen worden. We dachten ruim voldoende Belgische franken bij ons te hebben, maar een groot gedeelte bleek verlopen te zijn. Na de aanschaf van tickets bleken er bar weinig geldige franken meer over te zijn….

Overigens, waarom moesten die kaartjes zo duur zijn??? 25 Gulden voor een vriendschappelijke wedstrijd lijkt me toch wat veel?? Oké, het betrof hier wel een jubileum wedstrijd van de oudste club van België (stamnummer 1), maar 25 piek lijkt me toch wat overdreven.

Toch eigenlijk wel een beetje vreemd dat Fortuna uitgenodigd wordt voor zo’n oefenwedstrijd. Met alle respect, maar ik kan me voorstellen dat de supporters in Antwerpen een andere club in gedachten hadden toen er een tegenstander voor de galawedstrijd gezocht moest worden.

Anyway, we zitten nu in het stadion en daar kun je op twee manieren tegenaan kijken.

Manier 1: Dit stadion is absoluut niet meer van deze tijd, het is één grote puinzooi van vergane glorie. De tribunes op de lange zijde zijn zo oud en slecht dat je daar in deze moderne tijd geen betaald voetbal meer kunt spelen. Het contrast met de skybox-doos achter één van beide doelen is zo groot dat het pijn doet aan de ogen.

Manier 2: De tribunes aan de lange zijde zijn zo ongelooflijk mooi dat die never nooit afgebroken mogen worden. Enerzijds is er de voetbalhistorische waarde van dit stadion. Dit is dus de “Hel van Deurne” waar al die legendarische vooroorlogse wedstrijden tussen België en Nederland gespeeld zijn. Anderzijds is er de monumentale waarde van dit stadion. Die fantastische Engelse tribunes zie je vrijwel nergens meer en zouden eigenlijk beschermd dienen te worden tegen sloop. Vooral de “depannage de la France” tribune, die alleen maar stijler wordt naarmate de tribune hoger wordt, is werkelijk fantastisch.

Nee, ik wens toch vooral op manier twee tegen dit stadion aan te kijken en wie zeurt over een lekkend dak of een stinkende WC (met schitterende hardhouten balkjes!!) is een zeurpiet. Ik zag trouwens dat Antwerp dit stadion grondig aan het verbouwen is. Tot mijn geruststelling zag ik dat ze van plan zijn om de contouren van de huidige tribunes overeind te houden. In België is er dus blijkbaar nog enig gevoel voor historie, iets waar we hier in Nederland wellicht nog wat van kunnen leren.

Goed de wedstrijd dan. Deze wedstrijd kon gezien worden als de eerste testcase. Als je je in de basis wil spelen dan moet je het nu laten zien, zeker omdat er drie basisspelers geblesseerd waren (Hamming, Kool en Landerl). De vervangers (Van Barneveld, Paciorek en Heering) kregen hier een uitgelezen kans om eens iets te laten zien. Daarnaast konden we ook de nieuwelingen eens goed onder de loep nemen.

Maar ja als de andere spelers (die zeker zijn van een basisplaats) tijdens de wedstrijd al met hun hoofd bij een avondje stappen in Antwerpen zijn, dan wordt het moeilijk voor de nieuwkomers om er nog iets van te maken.

De eerste helft kunnen we heel kort samenvatten: dramatisch. Bij ons was het helemaal niks. Nieuweling Haeldermans komt opnieuw geen enkele keer zijn man voorbij, Van Barneveld merkt dat spelen tegen amateurs iets anders is dan tegen profs. Andere nieuweling Van der Hoeven doet wat hij al de hele voorbereiding doet en waar we al voor vreesden: hij valt snel geblesseerd uit. In de vorige wedstrijd tegen Almania duurde het een kwartiertje nu exact 8 minuten.

Opnieuw ging er geen overtreding aan vooraf. Hopelijk is dit geen slecht voorteken, want we hebben een speler van zijn niveau hard nodig op die positie. De andere Fortunezen geloofden het wel.

Omdat Antwerp in die eerste helft gekozen had voor de spelopvatting “met tien man achter de bal staan en loeren op een counter” was de amusementswaarde nagenoeg nul. De beste (en enige) kans in de eerste helft moet een schot uit een moeilijke hoek van Gerritsen geweest zijn dat twee meter naast ging. Dat was toch wel erg teleurstellend voor de ongeveer 2.000 man die op deze wedstrijd afgekomen waren.

 

Dat vond de trainer van Antwerp blijkbaar ook, want na de rust kwam er een ander Antwerp uit de kleedkamers. Die gingen eindelijk eens een beetje geëngageerder en vooral aanvallender spelen en toen werd de gebrekkige instelling van de Fortunezen pijnlijk bloot gelegd. Aan allebei de flanken werden onze verdedigers voorbijgelopen. Hermans had gewoon geen zin, want die kan echt beter. Of Geerinckx beter kan weet ik niet, maar ik hoop voor hem van wel.

Consequentie was dat er wel doelpunten moesten vallen. En die vielen dan ook, twee mooie voorzetten (één van links en één van rechts) leverden twee niet te missen kansen op voor de doorgeschoven middenvelder Jonas De Roeck en spits Patrick Goots die beiden geen strobreed in de weg werden gelegd door Volmer en Roest. 2-0 Achter dus na 66 minuten.

Fortuna probeerde daarna nog iets aan die achterstand te doen en kreeg ook een paar kansjes. Invaller Krijgsman schoot hard op doel, maar de keeper kon redden ten koste van een hersenschudding (de bal ging tegen het hoofd van de keeper en zijn hoofd ging tegen de paal). In zijn poging een bal uit het doel te houden (die er volgens mij helemaal niet inging) trapte een Antwerp verdediger de bal op de paal en invaller Averdijk kreeg vlak voor tijd ook nog een mooie kans, maar laten we eerlijk zijn elk Sittards doelpunt zou er een teveel zijn geweest.

Ach ja wat maakt het ook allemaal uit, deze wedstrijd kunnen we echt niet serieus nemen, volgende week spelen we thuis tegen Derby County en dan kunnen de Fortunezen het zich voor eigen publiek niet permitteren om niks te laten zien. Hopelijk is er dan wel enige vorm van scherpte te bespeuren.