Niet alleen het indienen van een sluitende begroting voor het komende seizoen is een KNVB-eis waaraan Fortuna moeilijk kan voldoen, ook de eis om de CFK-schulden binnen afzienbare tijd af te lossen stelt Fortuna voor problemen.
Om aan de eerste eis te kunnen voldoen, moet de KNVB de club toestaan de acht spelers en twee trainers (Verel en Vergeer) te ontslaan. Als dat lukt, kan Mommers wel een sluitende begroting produceren. Op 2 juli doet de arbitragecommissie een uitspraak in deze zaak en weten we of Fortuna aan de eerste KNVB-eis kan voldoen.

De tweede eis om in aanmerking te komen voor een licentie is dat Fortuna op 30 juni 2002 de betalingsachterstand bij het CFK (spelerspensioenfonds) heeft teruggebracht tot een half jaar en dat op 31 december 2002 de betalingsachterstand in zijn geheel is weggewerkt. En dat zal nog niet meevallen, want als we VI mogen geloven bedraagt de CFK-schuld van Fortuna ongeveer 2 miljoen euro. En die schuldenlast moet dus in een halfjaar weggewerkt worden. De club moet dus binnen een half jaar ergens 2 miljoen euro vandaan zien te halen (als dat door VI genoemde bedrag klopt tenminste).
De KNVB heeft al aangegeven dat ze bereid is om een licentie tussentijds in te trekken als mocht blijken dat een club op 31 december 2002 de CFK-schulden niet heeft afgelost. Dat betekent dus concreet dat Fortuna ook nog halverwege de komende competitie haar licentie kwijt kan raken, met als gevolg dat de eerste divisie met 17 clubs verder gaat.

Bron: De Volkskrant / Voetbal International