Na de prachtige overwinning op MVV van afgelopen vrijdag, mag Fortuna vandaag aantreden in het nationale bekertoernooi. En dan verschijnt er ineens, op de ochtend van de wedstrijd, een bericht in de krant met als kop ‘Fortuna en Roda willen fuseren’. Dit bericht is het begin van een zeer onrustige en uitermate vervelende dag.


12 November 2008

Fortuna verliest tweemaal op een dag

ADO Den Haag 4 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 17. Meric 1-0; 30. Caracciolo 2-0; 35. Verhoek 3-0; 56. Meric 4-0; 86. Boymans 4-1
Opstelling: Meul, Ocal, Grabovac, Kozarac, Vanek (46. Schreurs), Simone (12. Geenen), Heinrichs, Voorn, Van den Ouweland, Olondo, Boymans
Toeschouwers: 2.800
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): Kozarac, Geenen
Rood (Fortuna): –

Na alle negatieve berichten van KNVB en de Provincie over het voortbestaan van Fortuna, was de uitzege bij MVV een ware verademing voor alles en iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt. De openbare ruilbeurs na afloop, waarbij o.a. stenen, huishoudelijke apparaten en sanitair werden uitgewisseld, maakte de vreugde over de overwinning er niet minder op. Vol goede moed en zin werd er uitgekeken naar de bekerwedstrijd bij eredivisionist Den Haag.

Als ik op de wedstrijddag de krant ’s ochtends voor me leg, draait mijn maag zich direct om en weigert nog enige vorm van ontbijt tot zich te nemen. ‘Fortuna en Roda willen fuseren’ luidt de kop. Ten eerste een verkeerde titel, want alleen Erkens en de Raad van Commissarissen willen een fusie. Daarnaast een uitermate pijnlijk bericht, omdat de achterban in de (naïeve) veronderstelling verkeerde dat de ‘beleidsbepalers’ in Sittard keihard bezig waren met het veilig stellen van het voortbestaan van onze club.

Nu is er ineens een intentieverklaring waarin beide clubs aangeven te willen onderzoeken of een club à la Heerenveen mogelijk is in Limburg. Al snel volgt er een sms van een bevriende supporter waarin wordt aangegeven dat er ’s middags een informatiebijeenkomst plaats vindt, waarbij de supportersvereniging wordt ingelicht over de plannen.Rond half vier begeven we ons richting het stadion alwaar de bus op ons staat te wachten. Dit keer geen Schmitz. Men wil blijkbaar graag dat de supportersvereniging opdraait voor de opgelopen schade in Maastricht en weigert een bus in te zetten. Gelukkig wordt er een andere busmaatschappij bereid gevonden, al komt deze wel uit de verfoeide OM.

Als het kwart over vier is, komen de bestuursleden van de SV teleurgesteld de bus in gestapt. Erkens heeft hen net ingelicht en het nieuws is allesbehalve hoopgevend. Erkens geeft aan dat het onderzoek van UNO heeft uitgewezen dat Fortuna 0% levensvatbaarheid heeft en dat dat dan ook wel zo zal zijn. Als de supporters andere ideeën hebben, dan hoort hij ze graag. Intussen zit zijn arm al zo diep in het darmstelsel van Kuijer en consorten dat een weg terug al haast niet meer mogelijk is. Erkens gelooft zelf niet in een zelfstandig en gezond werkend Fortuna, hij heeft zelfs de geldschieters Abelshausen en Philippen geadviseerd geen geld meer in de club te steken. Woede en ongeloof maken zich meester van de vijfendertig meereizende supporters en ook van de fans die vandaag niet meegaan, klinken vele verontruste en kwade geluiden.

In het persbericht van Fortuna, Roda en de Provincie staat te lezen dat er een onderzoekscommissie wordt ingesteld waarin naast vertegenwoordigers van beide clubs ook Sef Vergoossen (allemans vriend in Limburg), Peter Vogelzang (trekpop van Henk Kesler bij de KNVB) en Frank van de Wall Bake (marketing-malloot) plaats zullen nemen. De discussie over FC Limburg is dus weer volledig losgebarsten. Maar wat houdt zo’n FC Limburg nu eigenlijk voor de fans van beide clubs in? Het logo, de clubkleuren en de naam van beide clubs zullen verdwijnen, dus verdwijnen de clubs in feite helemaal. Voor het overgrote deel van de fans van beide clubs (lees: de mensen die op regelmatige basis wedstrijden bezoeken, zelfs in deze sportief bezien slechte tijden) is een fusie dan ook absoluut onbespreekbaar. Het onderzoek waarmee de Provincie nu op de proppen komt, is echter gehouden onder ‘voetballiefhebbers in Limburg’. Lekker vaag natuurlijk. 70% van deze ‘voetballiefhebbers’ denkt dat het goed is voor Limburg en voor de clubs als er een fusie komt. Het belang voor de clubs is me volledig onduidelijk, want die bestaan na de fusie niet meer. En ook het belang voor Limburg is uitermate vaag te noemen. Het levert de provincie geen cent extra op, of verwacht Leon Frissen (gouverneur die meent zich met het betaald voetbal te moeten bemoeien) dat er duizenden toeristen naar onze provincie trekken zodra FC Limburg een feit is?

Na jarenlang wanbeleid van mensen als Opgenoord, Nijpels, Coenen, maar zeer zeker ook de RvC en de laatste jaren Hans Erkens, is Fortuna ten dode opgeschreven. In plaats van de tijd nuttig te besteden, vond Hans het belangrijker om privé-oorlogjes uit te vechten, ambassadeur van de jeugdacademie te worden en maandenlang stiekem overleg te voeren met Servé Kuijer. In zijn periode als clubbestuurder is het kei- en keihard achteruit gegaan met de club. Met name de manier waarop deze arrogante machtswellusteling met supporters en medewerkers is omgegaan is stuitend en schandalig te noemen. Binnen ‘zijn’ Fortuna is er alleen nog plaats voor ja-knikkers zoals Frans Körver (tevens een erkend zakkenvuller) en Willy Dullens. Mensen die een eigen mening durven te hebben en ook nog eens goed bij de supporters liggen (Van Driel, Cornelia, Fred van Barneveld, Jack Reubsaet, etc.) worden door Erkens en Körver als oud vuil behandeld en weggepest of op een genante manier aan de kant gezet.


Een raaskallende Erkens durft te beweren dat Joep ‘Mentalità Fortuna’ heeft

Van enige vorm van sportief en met name commercieel beleid is helemaal niks te bespeuren. De begroting toont elk half jaar een enorm gat, waarop Abelshausen en Philippen maar weer bijspringen in de hoop toch nog ooit een cent van hun ‘investeringen’ terug te kunnen zien. De gemeente slaapt op zijn beurt ook lekker verder en speelt het klaar om negen jaar na de opening van het stadion nog geen bestemmingsplan erdoor te kunnen krijgen. In Roermond worden retailparken en outletcenters zonder probleem uit de grond gestampt, in Sittard-Geleen rollebolt men liever met de plaatselijke supermarkt of tweederangs sportwinkel.

Ik kan nog uren doorgaan over alles wat zich in de afgelopen jaren rondom Fortuna heeft afgespeeld, maar daar is dit niet de juiste plek voor. Vandaag spelen we ‘gewoon’ tegen ADO voor de beker. De spelers worden doodleuk enkele uren voor de wedstrijd ingelicht over de briljante plannen. Belang van een goede voorbereiding? Welnee joh, dat hoeft in Sittard helemaal niet.

De heenreis verloopt zonder oponthoud, zeker nadat we tien kilometer voor het stadion al politiebegeleiding krijgen die de hele autoweg achter ons blokkeert. Vorig jaar hebben we voor het eerst kennis mogen maken met het Haagse stadion, dat extreem goed beveiligd is. Het is dan ook niet vreemd dat de bovengemiddelde veiligheidskosten bijdragen aan het miljoenentekort dat de club momenteel heeft.


Heeft de 0-2 bij MVV ons een heldenstatus bezorgd?

Fortuna begint in dezelfde opstelling als bij de gewonnen derby in Maastricht. Meul verdedigt het doel en wordt daarbij geholpen door Meul, Öcal, Grabovac, Kozarac en Vanek. Op het middenveld zien we Simone, Heinrichs en Voorn. Voorin mogen Boymans, Olondo, en Van den Ouweland proberen om Boy Waterman te passeren.Vanaf het eerste fluitsignaal is duidelijk dat we de volgende bekerronde mogen vergeten. Fortuna speelt angstig en afwachtend en het is wachten op de eerste Haagse treffer. Die valt na 17 minuten wanneer Meric Meul in de korte hoek klopt met een lage schuiver. Een kwartier later mag Caracciolo de 2-0 binnen koppen. Tien minuten voor rust is het over en sluiten als Wesley Verhoek vanaf eigen helft zo op David Meul mag afstormen, deze koel omspeelt en de 3-0 in het lege doel kan tikken.

Fortuna heeft tot dat moment nog geen enkele doelpoging ondernomen. Die zien we één minuut voor rust als Voorn mag aanleggen, maar zijn schot een aantal meter naast ziet gaan.In de pauze trekken we onze witte jassen weer aan en bezoeken de catering van Den Haag. De vriendelijke jongedame en jongeman helpen ons prima, er worden zelfs twee knakworsten op één broodje gelegd en het ziet er allemaal schoon uit. Helaas toch geen Goodyear-ster. De knakworsten op mijn broodje zijn namelijk niet echt warm te noemen en een medesupporter wordt bijna in zijn spreekwoordelijke nek geslagen wanneer hij 2 euro moet neertellen voor een Snickers (mijn oplettendheid zorgt ervoor dat hij alsnog één euro terug krijgt). Nadat we ons Haagse accent hebben laten toetsen door het cateringpersoneel, kan de tweede helft beginnen.

Den Haag valt weer vrolijk aan, Fortuna zit met de gedachten duidelijk ergens anders en dat vinden we absoluut niet zo gek. Meric maakt er voor Den Haag nog 4-0 van, waarna de Haagse productie staakt. Ook de inbreng van Rick Hoogendorp kan daar niks meer aan veranderen. Het Haagse publiek houdt zich intussen meer bezig met de stand bij Volendam – Ajax.


Het was wederom stil aan de overkant

Tussendoor krijgen de boys van UT het verzoek om hun grote vlag alvast op te ruimen, anders moeten we na de wedstrijd drie kwartier wachten, aldus onze immer vriendelijke veiligheidscoördinator. We hebben geen haast, dus de vlag blijft mooi liggen. Vijf minuten voor tijd weet Boymans de eer voor Fortuna te redden door de 4-1 binnen te schieten. Waterman gaat daarbij niet vrijuit.

Nadat de spelers zijn bedankt en vice versa zoeken we de bus weer op. Van wachten is geen sprake aangezien we de calamiteitenroute mogen ontmaagden. Na een tochtje van een kilometer of twee over een veilige weg draaien we de autoweg op. De buschauffeur heeft de route blijkbaar in de pauze met de politie mogen oefenen en krijgt hiervoor zelfs een beeldje met handboeien cadeau.

Op de terugreis bereiken ons de eerste berichten over onrust bij het PLS en ingegooide ramen bij het Fortuna-stadion. L1 (dat tegenwoordig beter ‘reL1’ genoemd kan worden) zal de komende tijd weer kunnen smullen van alle perikelen rondom de fusieplannen. Tegen de klok van één uur bereiken we Sittard.


Mo Elberkani heeft zijn slag thuisgehaald

Was dit de laatste bekerwedstrijd van Fortuna? Alleen een wonder (lees: iemand of een bedrijf met veel geld, gezond verstand en clubliefde) kan nog voor een gunstig antwoord op deze pijnlijke vraag zorgen.

We moeten afwachten, maar zullen niet stilzitten!

RvL