ADO looopt zich stuk op één grote brok onverzettelijkheid. Dat hebben we dit seizoen nog niet al te vaak gezien, maar die brok onverzettelijkheid was toch echt Fortuna Sittard.


21 Februari 2003

Fortuna houdt stand in het Zuiderpark

ADO Den Haag 0 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Baart, Geraerts, Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg, Tychon, Daemen, Cagnazzo, Brusselers, El Gaaouiri, Gommans.
Toeschouwers: 5,000
Scheidsrechter: Van Beek
Geel (Fortuna): El Gaaouiri, Brusselers
Rood (Fortuna): –

Het is vrijdagmiddag, 16.00uur: alle ballen verzamelen! Dat blijken er uiteindelijk een stuk of 35 te zijn en aangezien dit een verplichte buscombi is, hebben we daarmee de Sittardse afvaardiging naar Den Haag al geteld. De busreis verloopt voorspoedig op deze lente-achtige dag in februari. Uiteraard is er een loterij, waarin we deze keer niets winnen. En gelukkig is er voor Rotterdam ook nog een file. We dreigden een uur voor aanvang van het duel in Den Haag aan te komen en omdat de lente-achtige middag in februari in geen tijd veranderd is in een kille februari-avond komt dat niet slecht uit.

Rond 19.30 bereiken we Den Haag. De buschauffeur voert nog enkel vreemde capriolen (rijden op de linker weghelft?) uit, maar ook dat kan niet voorkomen dat we precies op tijd aankomen in het Zuiderpark: 19.45uur. Het is alweer een paar jaartjes geleden dat we hier nog eens zijn geweest, maar het Zuiderpark blijft één van de mooiste stadions van Nederland. De Aad Mansveld tribune blijft een machtig mooie tribune. Het zou toch doodjammer zijn als ook dit stadion wordt vervangen door zo’n prefab bouwsel ergens op een bedrijventerrein in the middle of nowhere. En toch is dat wat ze bij ADO van plan zijn. Wie roept het type bestuurders dat zoiets vooruitgang durft te noemen nou eens tot de orde? Het enige wat dat type bestuurders doet is gezonde clubs binnen afzienbare tijd naar de financiële afgrond brengen. Want dat zijn dezelfde types…..

Goed, we nemen plaats in het uitvak. En dat zit best lekker in zo’n vak vol met groen/gele stoeltjes. Je realiseert je dan dat het eigenlijk een schande is dat je als Fortunees naar Den Haag moet komen om eens in een groen/geel stoeltje te zitten…. Maar ja, daar zijn natuurlijk goede redenen voor. In tegenstelling tot Den Haag (toch gauw zo’n 200km naar het noorden, dus daar heeft de zon duidelijk minder kracht) zouden in Sittard geel/groene stoeltjes verbleken, was getekend: J. Opgenoord. Het prototype voorbeeld van de figuren beschreven in de vorige paragraaf….

Nou ja, terug naar het voetbal. Een duel tussen de nummer 1 en 18 van de ranglijst. En alsof dat nog niet erg genoeg is, mist Koning ook nog een compleet elftal aan geblesseerden. Maar het heeft weinig zin om daar te lang bij stil te staan, op het veld warmen zich namelijk elf Fortunezen op en die moeten het dan maar doen. En als je naar die opstelling kijkt, dan staan daar geen debutanten in. Dus geen gezeur. Eerder dit seizoen hielden we ADO thuis in bedwang. Oké, zij speelden lange tijd met 10 man, we hadden wat kunst- en vliegwerk nodig, maar het bleef 1-1. En dat was zowat onze beste wedstrijd van het seizoen. Kunnen de Fortunezen vandaag weer het beste boven halen?

De spelers komen het veld op en Midden-Noord laat zich horen. Voor eerste divisie begrippen uniek. Een leuk sfeertje dus en hopelijk trekken onze spelers zich daaraan op. Dat blijkt in de eerste minuten overigens niet. ADO neemt het heft in handen. De Hagenezen proberen Fortuna te overrompelen, maar dat lukt niet echt. Fortuna bijt vandaag namelijk fel van zich af. En dus hebben we het eerste pluspunt van de avond al genoteerd. Verdedigend staat het redelijk goed bij ons. Oké, dat doen we dan ook massaal en van aanvallende aspiraties is dus voorlopig weinig te bespeuren, maar wie verwacht had dat Fortuna hier vol op de aanval kwam spelen moet maar eens een afspraak maken met een psychiater.

Toch krijgt ADO een paar aardige kansen in het eerste kwartier maar als er al een bal op de goal komt, is Baart precies waar ie moet zijn. Het blijft dus 0-0 en dat we goed bezig zijn horen we van Midden Noord. Al vrij snel beginnen de Hagenezen “voetballeh” te zingen en dat moet onze spelers toch als muziek in de oren klinken. Op het veld gaat het ook crescendo. Geregeld verlaat Fortuna de verdedigende stellingen. En dat biedt perspectief, want er ligt me toch een ruimte achter de verdediging van ADO. Het levert ons meerdere kansen op een kans op. Maar meestal weet ADO het dreigende gevaar toch nog te verijdelen. Toch krijgen we een paar kansjes. De grootste is voor Brusselers die keeper Jansen test met een schot. Helaas voor ons, slaagt Jansen voor die test.


Brusselers haalt uit, maar Jansen zal de bal stoppen

Aangezien Midden Noord al snel stilvalt, doen wij in het uitvak ook maar eens een verwoede poging om ons hoorbaar te maken. En verrek, we zijn minstens tot het middenveld hoorbaar, want Coocky staat te zwaaien… Niet verkeerd, met 35 man! Het Haagse publiek vraagt na een half uur nog om een Haags kwartiertje, maar ook daar komt niet zo gek veel van terecht op het veld. Fortuna blijft keurig overeind. Ruststand: 0-0.

In de rust doen we waar voor de wedstrijd geen tijd voor was: de Goodyear commissie. Eens kijken, er is zowaar keuze: een broodje bal of een broodje worst. De keuringscommissie, bestaande uit meerdere personen, gaat unaniem voor het broodje bal en maakt onafhankelijk rapport op. Twee leden komen tot een identieke (onafhankelijke) conclusie: een vers broodje, een gehaktbal die zowaar smaakt naar vlees en die niet te duur is. Het derde keuringslid heeft honger, want de gehaktballen waren op toen hij aan de beurt was…. En hoewel dat laatste een smet werpt op de kwaliteit van de Haagse snackbar, gaan we voor het eerst dit seizoen toch over tot de uitreiking van een Goodyear ster. Proficiat Den Haag, jullie eerste prijs is binnen. Jullie seizoen moet nu al geslaagd zijn!

De tweede helft dan maar. We staan hier op 0-0 bij de koploper. Zou er een stuntje inzitten? En dan mag het allemaal geen “goed voetbal” zijn (wat dat dan ook mag zijn?) en dan mag het wellicht gaan om het verschil tussen 11 of 12 punten op de ranglijst (kortom het gaat nergens over) maar onze jongens staan zich hier kranig te verweren. En daar haalt een Fortunees op de tribune zijn voldoening uit, ongeacht de uitslag.

Maar dan moeten ze de lijn uit de eerste helft wel doortrekken. En gelukkig, dat doen ze. Waar we afgelopen dinsdag alleen Gommans zagen sleuren en trekken, zien we nu meer Fortunezen met een over-mijn-lijk mentaliteit. De tweede helft gaat verder waar de eerste helft ophield. Den Haag blijft de betere ploeg, maar krijgt toch geen gat geschoten in de Fortuna vesting. En alhoewel het vandaag niet gepast is om er individuen uit te halen, maken we één uitzondering: Rein Baart. Die staat wel héél goed te keepen. Na een kwartiertje worstelt Fortuna zich weer onder de druk uit en komen er weer mogelijkheden voor ons. En eentje daarvan had zomaar op de penaltystip kunnen eindigen. Tychon wordt diep gestuurd en neemt de bal perfect mee. Dat doet ie zo goed, dat de laatste man van ADO er door verrast is en hij besluit Tychon een duwtje te geven. Tychon gaat neer en daar zou je een strafschop (plus rood) voor kunnen geven. Maar scheids Van Beek wil er niets van weten.

Vanuit ons vak is duidelijk te zien waarom Van Beek er niet aan wil. Van Beek heeft het helemaal niet gezien. Wij konden duidelijk zien dat Van Beek zeer slecht stond opgesteld. Hij stond in een woud van spelers, waardoor hij geen zicht had op de situatie. Toen Tychon op zijn snufferd lag, zag je hem snel kijken, maar ja toen was het al te laat. Van Beek zwaaide nog wat met zijn armen ten teken van “niets aan de hand” maar dat moet zijn “niets gezien”. En zo dekte Van Beek zijn fout netjes af.


Tychon gaat neer: penalty?

Aan de zijlijn leidt dit incident tot de nodige consternatie. Koning kan er niet vrolijk van worden en maakt dat duidelijk aan Van Beek. Maar als Koning het netjes had gehouden was ie vast niet weggestuurd. Dat doet Van Beek wel, en dus was dat niet erg professioneel van deze routinier.


Van Beek stuurt Koning naar de tribune

Koning dus naar de hoofdtribune, maar wie denkt dat hij daar veilig is komt bedrogen uit. Een paar stewards moeten hem daar ontzetten. Apart clubje dat ADO. Zelfs op de hoofdtribune ben je niet veilig!Goed, “Coocky en Hans” wordt dan maar “Coocky en Sjra”, want zo pragmatisch willen we in het uitvak wel zijn. De wedstrijd gaat verder. ADO wisselt en we bereiken het half uur. Tijd voor het laatste Haagse kwartiertje. Midden Noord zingt “alles of niets” en dat wordt het ook. Als onze kids nu overeind blijven, verdienen ze een groot compliment. En voorlopig blijven ze overeind. En dat leidt tot frustraties op het veld, maar toch vooral op de tribune. Brusselers vindt het allemaal wel best en trekt wat tijd bij een ingooi. Vanuit ons vak kunnen we het niet goed zien, maar het lijkt er sterk op dat Brusselers een sigaretje wil gaan roken voordat hij ingooit. Maar ja, hij heeft geen aansteker bij zich. Midden Noord is niet te beroerd om een aansteker te leveren en zo kon het gebeuren dat Brusselers een paar aanstekers naar zijn hoofd kreeg.


Nog nooit een aansteker gezien, Geert?

Van Beek doet alsof zijn neus bloedt en dwingt Brusselers die ingooi toch maar te nemen. Van Beek heeft blijkbaar geen zin om hier te staken. De wedstrijd gaat dus verder en hoe langer het duurt hoe verder we terug moeten. We komen er nog slechts één keer goed uit in de laatste tien minuten. Tom Daemen had zich onsterfelijk kunnen maken als hij die bal niet over maar in het doel had geschoten. Voor de rest is het hopen dat we het stormoffensief overleven. Van Beek haalt ergens vijf minuten blessuretijd vandaan en dat zijn vijf zware minuten. Maar Baart houdt ons simpelweg in het zadel. Hoe hij in hemelsnaam een vrije trap uit het doel ranselde moet hij ons nog maar eens uitleggen.


Zonder twijfel de man van de wedstrijd

Baart pakt gewoon alles wat voor zijn voeten komt en dus overleven we de blessuretijd en eindigt dit duel zoals het begon: 0-0.Een uitstekende prestatie van Fortuna. Tuurlijk, als ADO in het begin had gescoord had dit duel er wellicht compleet anders uitgezien. Maar als telt niet.

De spelers komen naar ons vak om ons te bedanken, maar daar krijgen we niet gek veel tijd voor. De politie verzoekt ons dringend om haast te maken. Midden Noord zou wel eens snel naar ons uitvak kunnen komen, om ons uit te zwaaien. Nou ja, weinig van gemerkt. We komen ongeschonden weg uit Den Haag. De sfeer in de bus is uiteraard uitstekend. Rond 01.00uur zijn we terug in Sittard in de wetenschap dat dit Fortuna weldegelijk een over-mijn-lijk mentaliteit heeft. Het is zaak om die lijn eens door te trekken, bijvoorbeeld aanstaande woensdag.