Waar Fortuna de eerste twee speelrondes een redelijk tot goede indruk achter liet, gaat het op bezoek bij ADO Den Haag volledig mis. De thuisploeg weet de zwakheden bij Fortuna op pijnlijke wijze bloot te leggen. Uiteindelijk wordt het 3-1, een resultaat waar de Sittardse ploeg niets over te klagen heeft. 


24 augustus 2018

Harde les voor Fortuna in Den Haag

ADO Den Haag 3 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 21. Lorenzen 1-0, 42. El Khayati 2-0 (pen), 55. El Khayati 3-0, 85. Semedo 3-1.
Opstelling: Koşelev; Essers, Dammers, Heerings, Pinto; El Messaoudi (82. Stokkers), Diemers, Smeets; Semedo, Novakovich, Vidigal (64. Vlijter).
Toeschouwers: 11.600.
Scheidsrechter: D. Higler.
Geel (Fortuna): Dammers.
Rood (Fortuna): –

Na het gelijkspel tegen Excelsior en een nipte nederlaag na een enerverend duel tegen regerend landskampioen PSV, heerst er in de week voorafgaande aan het duel tegen die andere geel groene club een redelijk optimistische stemming onder de Sittardse aanhang. Het lijkt erop dat spelers als Wessel Dammers, Jorrit Smeets, Michael Pinto en Clint Essers de opstap richting eredivisie redelijk eenvoudig weten te maken. Ook nieuwkomers Ahmed el Messaoudi en Mark Diemers passen zich schijnbaar moeiteloos aan. Wel is er van verschillende kanten kritiek op Lisandro Semedo. De clubtopscorer, assistkoning en Gouden Stier winnaar voor beste speler van de Jupiler League van afgelopen seizoen heeft het zichtbaar een stuk moeilijker in de eredivisie. Waar men volledig aan voorbij lijkt te gaan, is dat Semedo door de tegenstanders wordt aangemerkt als de gevaarlijkste speler aan Sittardse kant. Semedo krijgt tot nu toe iedere wedstrijd dubbele bewaking en dat vergt natuurlijk enig aanpassingsvermogen. 

Aanpassingsvermogen wordt ook gevraagd van de Fortuna-fans die mee willen reizen naar uitwedstrijden. Het nieuwe ticketsysteem loopt nog niet bepaald op rolletjes en het regent dan ook klachten bij de administratie van Fortuna. En ondanks dat de ticketverkoop nog zeker niet tot ieders tevredenheid is afgewerkt, reizen er vandaag toch 376 Fortuna fans af naar Den Haag. 

Afgelopen week is het ook alweer 10 jaar geleden dat onze vriend en mede redactielid Harald ‘TMD’ Didderen bij een noodlottig ongeval om het leven kwam. Ook tien jaar later doet dit gemis nog steeds vreselijk veel pijn. Zoals deze week ook al te lezen viel op deze site: “Tien lange jaren, maar vergeten zijn we je niet. In gedachten ben je er namelijk nog elke wedstrijd bij.” 

Om 16.45 uur vertrekken vijf bussen vanaf het Fortuna stadion richting het westen des lands. Tot in de buurt van Den Bosch verloopt de reis ondanks de vele verkeersopstoppingen gemoedelijk, maar dan neemt de spanning bij veel busreizigers opeens toe. Om één of andere onverklaarbare reden heeft de competitieplanner van de KNVB in al zijn wijsheid besloten om er een gezamenlijk dagje uit van te maken voor alle drie de Zuid-Limburgse clubs. Daar waar om het minste of geringste wedstrijden worden verboden of bus/auto combi’s worden opgelegd, komt er bij de KNVB blijkbaar niemand op de gedachte dat MVV richting Velsen, circus Korotaev richting Almere en Fortuna richting Den Haag weleens voor problemen kon gaan zorgen. Of zou dit een wanhoopspoging van de nationale voetbalbond zijn geweest om te komen tot een verbroedering tussen de drie supporterskampen met het oog op het al jaren zo gewenste Sporting Limburg? 

Hoe dan ook, eerst komt een bus van de firma Slangen in ons vizier. Daar waar eerst gedacht wordt dat het hier gaat om een bus met Parkstad-koempels, blijkt het bij nader inzien een MVV-bus te betreffen. Nauwelijks honderd meter verder passeren we een volgende bus. Touringcarbedrijf Van Meurs uit Simpelveld. Ditmaal betreft het wel een lading zwarte nekken, gele tanden uit de Parkstad-regio. Na wat vriendelijk over en weer gezwaai, vervolgen we onze weg, waarbij de Firma Van Meurs op gepaste afstand van de Fortuna-bussen blijft volgen. Enkele minuten later worden we aan de linkerkant op een slakkentempo ingehaald door een Duitse dubbeldekker van de firma Uebachs, met aan boord een delegatie van Kirchrao’s Finest, wat rustig vertaald kan worden als volstrekt kansloos. Vanuit de Duitse bus worden enkele flessen bier, paupers blijven paupers dus waarschijnlijk Schultenbräu, richting een Fortuna-bus gegooid.  

De medeweggebruikers zullen zich ongetwijfeld hebben afgevraagd in wat voor een wild west tafereel ze nu weer zijn terechtgekomen. Als we nu tot stilstand komen in een file breekt geheid de pleuris uit. Zover komt het niet. De chauffeur van de MVV-bus kiest voor de meeste veilige optie en parkeert zijn bus op de parking van een tankstation. De bussen van onze geel zwarte ‘vrienden’ rijden inmiddels zo’n 150 meter voor ons en die afstand wordt door de chauffeurs van de Fortuna-bussen in stand gehouden. Zo loopt ook deze ontmoeting op neutraal gebied met een sisser af. 

Inmiddels begint de tijd enigszins te dringen met het oog op de aanvangstijd van de wedstrijd. Om tien voor acht rijden we de bussluis van het Cars Jeans stadion binnen en haasten we ons naar de ingang. Te laat voor de aftrap, maar zonder noemenswaardige gebeurtenissen te hebben gemist, lopen we het uitvak binnen.


Ondanks de ticketperikelen een goed gevuld uitvak

René Eijer heeft de basisopstelling op één plaats gewijzigd in vergelijking met de wedstrijd tegen PSV. André Vidigal krijgt de voorkeur boven Gavin Vlijter. Voor de rest vertrouwt de oefenmeester op dezelfde tien namen: Koselev; Essers, Dammers, Heerings, Pinto; El Messaoudi, Smeets, Diemers; Semedo, Novakovich en Vidigal. Amadou Ciss zit vanavond voor de eerste keer in het nog prille seizoen bij de wedstrijdselectie, nadat hij hersteld is van zijn blessure. Áron Dobos daarentegen vergezelt de langgeblesseerde Djibril Dianessy in de ziekenboeg.

Beide ploegen beginnen enigszins aftastend aan de wedstrijd. Na tien minuten spelen is het Fortuna dat de eerste grote doelkans van de wedstrijd weet te noteren. El Messaoudi verovert de bal op het middenveld en vindt Semedo. Die trekt de bal voor en vindt de meegelopen El Messaoudi, die de bal vanaf rand vijf meter in het doel probeert te werken. Zijn inzet wordt echter gekeerd door een ADO-verdediger. In de rebound komt de bal voor de voeten van André Vidigal die de geboden kans helaas niet weet te benutten en naast schiet.


Vidigal onder druk van Malone en Groothuizen

Even later is het de beurt aan ADO om tot een eerste serieuze doelpoging te komen. Immers krijgt de bal toegespeeld, neemt de bal mee en kan vervolgens volledig vrijstaand uithalen. Zijn schot wordt door Koselev weggebokst. Het spel golft in deze fase op en neer. Een dieptepass van Wessel Dammers bereikt Andrija Novakovich, die de bal in de zestien meter knap aanneemt, controleert en op de achterlijn voortrekt. Helaas is er niemand van Fortuna in de buurt om de voorzet binnen te werken.

Nauwelijks een minuut later is het weer Fortuna dat zich voor het doel van de thuisploeg meldt. Jorrit Smeets geeft af op Michael Pinto die vervolgens Vidigal weet te vinden. Die weet zich te ontdoen van zijn tegenstander. Vidigal haalt vervolgens uit vanaf rand zestien, maar zijn schot verdwijnt rakelings over het doel.


El Messaoudi probeert Lex Immers te verschalken

Uiteindelijk is het echter ADO dat na 21 minuten de score opent. Een lange bal naar voren vanuit de Fortuna-verdediging wordt onderschept door Beugelsdijk. Zijn peer naar voren wordt compleet verkeerd beoordeeld door het centrale verdedigingsduo Kai Heerings en Dammers, waardoor de bal terechtkomt bij Lorenzen. Die is een stuk sneller dan beide heren en duikt het strafschopgebied in. Vervolgens twijfelt doelman Alexei Koselev met uitkomen en dat geeft Lorenzen de kans om de bal over de sluitpost in het lege doel te werken.

Na de openingstreffer lijkt Fortuna enigszins aangeslagen en dat geeft ADO de kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken en het tempo te bepalen. Echt grote kansen doen zich in deze fase niet voor. Toch weet de thuisploeg nog voor rust de score te verdubbelen. Een pass van Immers bereikt Hooi aan de zijlijn. Deze ontdoet zich van zijn bewakers Pinto en Vidigal en gaat het strafschopgebied in. Pinto probeert te corrigeren met een sliding en lijkt zuiver de bal te spelen. Scheidsrechter Higler denkt daar echter anders over en wijst gedecideerd naar de penaltystip. Ook na raadpleging van de VAR blijft de leidsman bij zijn beslissing en zo mag El Khayati vanaf elf meter het vonnis proberen te vellen. Feilloos stuurt hij Koselev de verkeerde kant op en zet Den Haag derhalve op een 2-0 voorsprong.


Ook Diemers kende een moeilijke wedstrijd

2-0 is tevens de ruststand. De pauze wordt door de aanwezige Fortuna-fans vooral gebruikt om de eerste helft te analyseren. Blijkbaar is de beslissing van Higler om een penalty toe te kennen aan ADO Den Haag zeer omstreden op social media. Wederom kunnen dus vraagtekens worden gesteld aan het nut, de meerwaarde en de onpartijdigheid van het ingevoerde systeem van de videoref. Vooralsnog voeren de dubieuze beslissingen in het nadeel van de betrokken clubs de boventoon over de correcte uitkomst van de beelden. Hoe dan ook, VAR of geen VAR, Fortuna is door Den Haag in de eerste helft op een pijnlijke wijze geconfronteerd met de tekortkomingen binnen de selectie.

De tweede helft brengt geen verbetering. ADO controleert de wedstrijd en het tempo en tien minuten na rust lijkt de thuisploeg de wedstrijd definitief op slot te gooien. Een dieptepass vanuit het middenveld bereikt Hooi aan de buitenkant. Oog in oog met Essers doet hij zich kinderlijk eenvoudig van de normaliter zo solide rechtsback van de Sittardenaren. Zijn voorzet wordt door Lorenzen met een hakje verlengd richting El Khayati, die geen seconde twijfelt en de trekker overhaalt, daarmee Koselev volstrekt kansloos latend.


Helaas kon de North Side drie keer juichen

Fortuna blijft het ook na de 3-0 proberen, maar mist vandaag de stootkracht, overtuiging en geluk om voorin potten te breken. Een afgeketst schot van El Messaoudi verdwijnt net langs de paal. Ook de thuisploeg weigert echter om rustig achterover te gaan leunen en is dicht bij de vierde treffer als Vidigal balverlies en de bal terecht komt bij Becker. Voor de zoveelste keer deze avond heeft de verdediging van Fortuna geen antwoord op de snelle voorhoede van ADO en ongehinderd duikt Becker binnendoor tussen Vidigal en Pinto. Koselev brengt redding op zijn schot.

De volgende kans is voor Fortuna. Door middel van een steekpassje weet El Messaoudi Novakovich te vinden, die zich knap vrij kapt en ontdoet van zijn tegenstander. Helaas heeft de Amerikaan iets teveel tijd nodig om te schieten, waardoor de uitgekomen Groothuizen redding kan brengen.


Novakovich kapt zich vrij

Na 72 minuten is het weer Den Haag dat een uitgelezen kans krijgt om de score verder uit te bouwen. Hooi krijgt de bal op de rand van de zestien toegespeeld. Wederom wint hij het duel van Essers en gaat richting doel. Dammers probeert in te grijpen, maar haalt daarbij de benen van Hooi onderuit. Ook zonder de VAR is dit moment overduidelijk. Penalty ADO!

Daar waar Koselev duidelijk moeite heeft met uitkomen en hoge ballen en derhalve een allesbehalve betrouwbare indruk achterlaat, bewijst hij wel meermaals een meer dan degelijke lijnkeeper te zijn. De inzet van El Khayat wordt door de Moldavische doelman over de achterlijn gewerkt.

Acht minuten voor tijd lukt het Fortuna dan toch om wat terug te doen. Mark Diemers speelt de ingevallen Finn Stokkers aan, die de bal knap meegeeft aan de mee opgekomen Semedo. Die speelt zijn tegenstander uit en lost een schot op doel. Via keeper Groothuizen verdwijnt deze in het doel, 3-1.


Hopelijk bevrijdt Lisandro’s eerste treffer hem voor de komende periode

Dit is tevens de eindstand en zo wordt Fortuna op pijnlijke wijze met de neus op haar tekortkomingen gedrukt. De verdediging werd deze avond op zeer eenvoudige wijze weggezet door de voorwaartsen van ADO Den Haag. Vooral centraal in de verdediging werd het gebrek aan snelheid op een pijnlijke manier blootgelegd.

Volgens FOX Sports heeft Fortuna, met de laatste week van de transfermarkt in zicht, geïnformeerd naar de beschikbaarheid van PSV-verdediger Armando Obispo. Daar waar ik iedere versterking toejuich, ben ik toch geneigd om vraagtekens te stellen bij het transferbeleid in de afgelopen zomer bij de beleidsbepalers van de Sittardse club. Twee van de nieuwe aanwinsten, Rubén Ramírez en Branislav Ninaj zijn immers centrale verdedigers. Blijkbaar heeft de club er dus niet voldoende vertrouwen in dat deze aankopen in staat zullen zijn om het probleem centraal achterin naar behoren op te lossen. Ergens lijkt me dat dan toch geld weggegooid en vijf verdedigers voor twee beschikbare plekken lijkt me in het geval van Fortuna toch enigszins kapitaalvernietiging.

Daarbij zijn er ook nog andere posities binnen het elftal posities die aandacht behoeven van de technische commissie. Vidigal en Vlijter hebben tot dusverre nog niet de indruk gewekt dat ze klaar zijn voor het vereiste niveau van de eredivisie. Djibril Dianessy is nog minstens tot aan de winterstop uitgeschakeld, dus een versterking op de linksbuitenpositie is zeker geen overbodige luxe. Blijft over het middenveld. Daar waar El Messaoudi, Smeets en Diemers in de afgelopen wedstrijden voldoende vertrouwen hebben gewekt in hun hun capaciteiten, is de spoeling natuurlijk wel heel erg dun. Een blessure bij een van de drie valt niet of nauwelijks op te vangen. Natuurlijk is er geen reden om in paniek te raken na een 3-1 nederlaag bij ADO Den Haag, maar ik denk toch dat veel Fortunezen komende week met spanning naar de gebeurtenissen op de transfermarkt kijken.