Op bezoek bij Jupiler League-degradant Achilles ’29 behoudt Fortuna haar ongeslagen status in de voorbereiding. Of dat tegen Achilles een prestatie van formaat is laten we maar in het midden. Na een vroeg opgelopen achterstand eindigt de wedstrijd in Groesbeek uiteindelijk in 1-1. Twee weken voor de seizoensouverture tegen FC Dordrecht wordt duidelijk dat er nog wel wat werk aan de winkel is voor de selectie van Sunday Oliseh.

Fortuna niet voorbij Achilles ’29

Achilles ’29 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 19. Versteegen 1-0, 35. Semedo 1-1.
Opstelling: Santos (68. Özer); Braun, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Smeets, Vlijter; Semedo, Stokkers (65. Vidigal), Dianessy.
Toeschouwers: 350.
Scheidsrechter: P. Coppens.
Geel (Fortuna): Braun

Snelheid in de voorste linie lijkt komend seizoen één van de belangrijkste wapens van de Sittardse club te moeten worden. Snelheid die nog gekoppeld zal moeten worden aan doeltreffendheid. Één van de posities waarvoor Fortuna nog actief naar versterking lijkt te zoeken is die van de spitspositie. Met alleen Stokkers is die positie inderdaad karig bezet. Ook op het middenveld lijkt enige versterking welkom. Laten we hopen dat het technisch hart deze puzzel naar aller tevredenheid weet op te lossen.

Sportpark De Heikant heet ons welkom

Fortuna begint aan de wedstrijd met de waarschijnlijk sterkst mogelijk geachte basis. Miguel Santos staat op doel terwijl proefspeler Aykut Özer op de bank plaatsneemt. De verdedigende linie wordt gevormd door Christopher Braun, Wessel Dammers, Perr Schuurs en Marco Ospitalieri. Op het middenveld kiest Sunday Oliseh vanavond voor Dries Saddiki, Jorrit Smeets en Gavin Vlijter. De aanval bestaat uit Lisandro Semedo, Finn Stokkers en Djibril Dianessy. Vanavond ontbreken Mickaël Malsa en Kai Heerings vanwege blessures. André Vidigal begint op de bank.

Voor de wedstrijd interviewt de NOS Achilles ’29-voorzitter Frans Derks over damesvoetbal

De eerste kans voor Fortuna valt al te noteren na drie minuten. Stokkers komt op rechts door en zet laag voor op Dianessy. Die reageert helaas te gehaast en schiet de bal ongecontroleerd, hard en hoog over. In de elfde minuut krijgt de thuisploeg een vrije trap op de rand van de zestien. De inzet komt op het hoofd van een Achilles-speler die vrij kan inkoppen. Gelukkig verdwijnt de bal over het doel van Santos. Vijf minuten later is het dan toch de thuisploeg die de leiding neemt. Uit een hoekschop brengt Kursad Sürmeli de bal voor het doel. Daar is het Niek Versteegen die het meest alert reageert en de bal binnen weet te koppen.

Achilles ’29 heeft de leiding genomen

Na een half uur spelen is het weer Achilles dat gevaarlijk is vanuit een spelhervatting. Een vrije trap van Boy van de Beek draait voorbij de muur. Miguel Santos weet de bal weg stompend redding te brengen. Na vijfendertig minuten komt Fortuna op gelijke hoogte. Een mooie pass van Dianessy bereikt Semedo die met een verdediger in zijn rug de bal over de uitkomende Achilles keeper Dimitris Kyriartzis weet te stiften.

Christopher Braun heeft zijn gram gehaald

Vlak voor rust krijgt Fortuna een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen als Dianessy in het strafschopgebied gevloerd wordt door zijn tegenstander. Stokkers is degene die het vonnis vanaf elf meter mag voltrekken. Zijn inzet, rechts van de keeper, laat echter aan nauwkeurigheid en snelheid te wensen over en Kyriartzis brengt redding. De rebound komt vervolgens weer bij Stokkers terecht, maar wederom vind hij de Achilles-sluitpost op zijn weg.

Achilles ’29 zet regelmatig hoog druk

Na de rust heeft Fortuna meer overwicht maar weet dat voorlopig nog niet in kansen uit te drukken. In de vijfenzestigste minuut brengt Oliseh de eerste wissel in het veld. Finn Stokkers wordt bedankt voor bewezen diensten en zijn vervanger is André Vidigal.

André Vidigal maakt zich klaar voor zijn invalbeurt

Drie minuten later laat de Portugese jongeling al van zich horen. Met een mooie pass stuurt hij Vlijter weg, die vervolgens door zijn snelheid alleen op de keeper af kan gaan. Helaas ontbreekt het Vlijter aan het benodigde overzicht en schiet hij tegen Kyriartzis aan. Nauwelijks een minuut later krijgt het product uit de eigen jeugdopleiding een nieuwe kans, maar wederom faalt hij oog in oog met de Achilles-sluitpost. Weer een minuut later is het Jorrit Smeets die het van afstand probeert. Zijn schot met rechts vanaf zo’n twintig meter wordt door Kyriartzis, die inmiddels is uitgegroeid tot de held aan Achilles-zijde, met een uiterste krachtinspanning uit de kruising getikt.

Stylist Gavin Vlijter concentreert zich op het nemen van een vrije trap

Ondertussen brengt Oliseh zijn tweede wissel in het veld. Testspeler Özer neemt voor de resterende minuten plaats onder de lat. De komende weken zal moeten blijken of hij de technische staf weet te overtuigen van zijn kwaliteiten om zodoende een contract af te dwingen. De kans om zich te laten zien krijgt hij twaalf minuten voor tijd. Een vrije trap van Van de Beek wordt door de sluitpost weggestompt.

Gavin Vlijter kan er met zijn verstand niet bij: buitenspel in plaats van penalty

Aan de stand verandert ook in de resterende minuten niets meer, maar zijn de sterke alsook ook de zwakke punten weer iets duidelijker zichtbaar geworden. Reden tot paniek is er voorlopig zeker nog niet, wel de hoop dat de technische staf de tekortkomingen (die overduidelijk zichtbaar zijn) ook erkent.

Nog twee weken tot de start van de competitie. Volgende week een nieuwe kans om te laten zien of er lering is getrokken uit de oefenpot van vandaag. Dan is SV Bergisch Gladbach de tegenstander op het veld van Germania Teveren.