De KNVB gaat de toewijzing van licenties in de toekomst aanscherpen. Aanleiding is de schuld (gezamenlijk 28,7 miljoen euro) die het betaalde voetbal heeft opgebouwd. De aanscherping zal ertoe leiden dat bepaalde begroting technische trucs niet meer uitgehaald kunnen worden. Posten als “te verwachten transferopbrengsten” en “te verwachten inkomsten van nog te zoeken sponsor” zullen door de KNVB niet meer getolereerd worden.
Die aanscherping is voor Fortuna tegelijkertijd goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat een club als Vitesse bij ongewijzigd beleid nooit een licentie kan krijgen voor het komende seizoen. Mocht het zover komen dat Vitesse uit de competitie wordt gegooid (kans is natuurlijk klein) dan komt er een plek vrij in de eredivisie. De Belgische situatie leert dat er dan mogelijkheden zijn (hekkensluiter Beveren zal niet degraderen omdat RWDM en Eendracht Aalst geen licentie meer krijgen).
Het slechte nieuws is natuurlijk dat ook de licentie van Fortuna in gevaar kan komen. Nu al voldoet Fortuna niet aan de aangescherpte richtlijnen, want Fortuna heeft een post “te verwachten transferopbrengsten” opgenomen in de begroting. Volgend seizoen, met degradatie in het vooruitzicht en dus fors afnemende inkomsten bij min of meer gelijkblijvende uitgaven, zouden er voor Fortuna wel eens serieuze problemen kunnen ontstaan om een licentie te bemachtigen (bron: KNVB).