Tijdens de winterstop, als de competitie stilligt, moeten krantenkolommen toch moeten worden gevuld. Niet met wedstrijdverslagen, maar met transferperikelen of met interviews. Zo denkt ook het Moldavische medium ‘Publika’, dat een kort vraaggesprek voert met Fortuna-aanvaller Vitalie Damașcan.

De Moldavische international Vitalie Damaşcan beleeft een redelijk goede eerste seizoenshelft (bij Fortuna Sittard). De 20-jarige voetballer, die vijf doelpunten scoort in de competitie en éénmaal trefzeker is in het bekertoernooi, zegt dat hij wil doorgaan met scoren en, door veel wedstrijden te spelen, progressie wilt boeken bij Fortuna, een traditieclub in de provincie Limburg.
Iedereen in het team is jong. De coach is een voormalig voetballer, bekend in Nederland. Hij legt alles heel duidelijk uit en geeft interessante trainingen. De competitie is erg competitief. Ik speel als aanvaller en voel me hier erg goed.

Tijdens één van de competitiewedstrijden (tegen RKC) scoort Damaşcan een spectaculair doelpunt (kopbal) dat commentatoren vergelijken met het sensationele doelpunt dat Robin Van Persie scoort op de WK van 2014 tijdens het met 5-1 gewonnen pouleduel tegen Spanje.
Na het bekijken van de herhaling hoorde ik de commentator iets zeggen over Robin van Persie. Natuurlijk is dat best grappig! Voor mij is het een eer dat mijn naam in één adem wordt genoemd met zo’n beroemde speler.

Bij Fortuna Sittard is Vitalie Damașcan teamgenoot van een andere Moldavische voetballer, doelman Alexei Koșelev.
We spreken dezelfde taal en we vertegenwoordigen hetzelfde land. Het is duidelijk dat we elkaar goed begrijpen. We komen goed overeen en zijn constant met elkaar in gesprek. Hij heeft me ook veel geholpen toen ik naar Fortuna kwam.

Damaşcan is echter niet tevreden met het Nederlandse klimaat.
Het regent hier permanent met een erg koude wind! Op enig moment regende het wel drie weken aan één stuk+ het leek wel niet te stoppen met regenen. En dan is het ook nog permanent bewolkt!

In 2020 wil de jonge spits indruk maken bij Fortuna Sittard, maar hij verliest de belangen van Moldaviè niet uit het oog. Inmiddels kwam hij 12 maal uit voor zijn land, waarin hij één doelpunt scoorde.
Ik wil dat Fortuna en Moldavië team goede resultaten boekt en we voldoen aan de verwachtingen van de fans.

Fortuna heeft Vitalie Damaşcan gehuurd van Torino FC waarbij Fortuna een optie tot koop heeft bedongen bij de Italiaanse club.

Bron: Publika