Fortuna en Genk: twee clubs, die inmiddels niet meer los van elkaar gezien kunnen worden. Vele hoogte- maar helaas ook dieptepunten zijn en worden nog steeds met elkaar gedeeld. Dit jaar wordt op meerdere momenten gevierd dat supporters van beide clubs al twintig jaar bevriend zijn. Gisteravond gebeurde dat door een tifo-actie voorafgaand aan de wedstrijd Fortuna-Eindhoven.   De basis voor de vriendschap wordt gelegd op zaterdag 26 juli 1997. We gaan even twintig jaar terug in de tijd…


Op die dag spelen Fortuna en Genk in Sittard tegen elkaar voor de Euregiocup (een vriendschappelijk toernooi waarbij clubs uit Nederlands en Belgisch Limburg het tegen elkaar opnemen). Van Fortuna’s vaste supporterskern zitten die dag een aantal jongens in het bekende café ‘t Stadion. Vanwege de zomervakantie is het echter niet bijster druk. Genk is met enkele tientallen supporters in Sittard present, waaronder een aantal gasten van de harde kern. Na enig aftasten van beide zijden wordt een gesprek aangegaan. Er is direct een klik tussen de aanwezigen en telefoonnummers worden uitgewisseld.

Bijna twee maanden later gaan enkele Fortunezen voor het eerst met de groep van Genk mee naar een uitwedstrijd. Een groep van circa tachtig fans rijdt met auto’s naar Lommel voor de beladen derby. Wat daarbij opvalt is de vrijheid die supporters in België op dat moment nog hebben. Een Fortunees (tevens webmaster van deze site) die die dag aanwezig is, vertelt: ‘Veel fans hingen met flessen drank uit hun auto’s en bij het stadion liep het grootste deel van de groep zonder tickets naar binnen. In Nederland was de aanpak en begeleiding van voetbalsupporters op dat moment al een stuk strenger. België was op dat gebied nog iets naïever.’ De meegereisde Fortuna-fans beleven een ‘interessante’ en gezellige dag in Lommel. Dat spreekt zich rond in Sittard, waarna steeds meer supporters uitstapjes naar Genk beginnen te maken.

Vlak voor de kerst van 1997 wordt in de Nederlandse media voor het eerst de link gelegd tussen Fortuna en Genk. Een groep van twintig Genkenaren is aanwezig bij de onrustig verlopen derby tegen Roda. In een krantenartikel van Dagblad De Limburger wordt melding gemaakt van de aanwezigheid van de Belgen.


Eerste bericht in de media over de vriendschap

Zowel Fortuna als Genk beleven in die jaren sportief gezien goede periodes. Fortuna komt uit in de Intertoto-competitie en behaalt in 1999 de bekerfinale. Genk doet het nóg beter. In 1998 wint men de beker om een jaar later zelfs kampioen van België te worden. De attractieve duels maken de bezoekjes over de grens natuurlijk nog leuker. Ook de sfeer in Genk is voor Nederlandse bezoekers iets om van te smullen. Het gebruik van vuurwerk is in die tijd nog heel normaal.


Zuid Europese taferelen in Genk

De eerder genoemde vrijheden in België zijn een ander prettig aspect van de uitstapjes naar Genk. Het oude Thyl Gheyselinck Stadion is knus, maar qua veiligheid niet helemaal up-to-date. Regelmatig glippen supporters dan ook via de kantines achter de tribunes zonder ticket het stadion in. Zeker als de wedstrijd al even bezig is, is de controle niet meer 100%.


Er wordt natuurlijk meestal netjes een ticket gekocht

Ook bij treinreizen naar Sint Truiden krijgen de supporters veel vrijheid. Vanuit het station kan een grote groep vrijuit het centrum in lopen. Na de wedstrijd wordt er doodleuk in de stationshal gevoetbald en gedurende de hele avond wordt er vuurwerk afgestoken. Politie is wel aanwezig, maar houdt zich opvallend afzijdig. In de jaren die volgen zal dat nog flink veranderen.


Voorbereiding voor de treinreis naar Sint Truiden


Fortuna- en Genk-supporters in centrum van Sint Truiden, eind jaren negentig

Het eerste grote sportieve hoogtepunt van Genk dat Fortuna-fans mee mogen maken, is de bekerfinale tegen Club Brugge op 16 mei 1998. Ook bij deze wedstrijd is een grote afvaardiging uit Sittard aanwezig. Vlakbij het Koning Boudewijnstadion nemen duizenden fans een volledig kruispunt met enkele cafés over. Op een gegeven moment horen de aanwezige fans in de verte politiesirenes loeien. Een paar Fortunezen lopen hierheen om vervolgens geconfronteerd te worden met de aanblik van een enorme groep Brugge-hooligans. Nét voordat die groep het kruispunt waar de Genk-fans zich verzameld hebben, willen bestormen, heeft een grote politiemacht dit weten te voorkomen. De groep wordt ingesloten en vervolgens naar het stadion begeleid. Daar valt een groep Brugse hooligans voor en tijdens de wedstrijd de Genk-vakken aan en sloopt een deel van het interieur van het stadion. Dit met name vanwege de frustratie over de Brugse prestaties op het veld: Genk veegt Brugge met 4-0 compleet van de mat.


Herinnering aan een memorabele dag

Na dit eerste seizoen (1997-1998) is de vriendschap definitief een feit. In de jaren daarna worden de bezoekjes steeds frequenter en de groep ‘bekende gezichten’ aan beide zijden steeds groter. Het kleine groepje dat elkaar in de zomer van 1997 in Sittard leert kennen, breidt zich razendsnel uit tot een steeds groter wordende groep. Zeker de Fortuna-fans vallen in Genk met hun neus in de boter: attractief voetbal, een gezellig en sfeervol stadion, bekerfinales, kampioenschappen, Europese wedstrijden. Het kan niet op. Qua fanatisme kiest iedereen zijn eigen grenzen. Sommigen gaan puur voor de gezelligheid en een pintje drinken, anderen staan ook regelmatig fysiek hun mannetje. De basis voor de vriendschap is in ieder geval gelegd en zal in de daarop volgende twintig jaar nog vele hoogte- maar helaas ook een aantal tragische dieptepunten kennen.

Dit jaar wordt de twintigjarige vriendschap op meerdere momenten gevierd. Zo wordt er in augustus een supporterstoernooi georganiseerd en vindt er begin september een feest plaats waar vele honderden fans herinneringen uit de laatste twee decennia ophalen.

Voorafgaand aan de wedstrijd Fortuna – Eindhoven wordt een tifo-actie georganiseerd

Sittard & Genk, Crazy Brotherhood Since 1997